Senatorul democrat Edward Kennedy, fratele fostului presedinte american asasinat in 1963, John Kennedy, a incetat din viata la varsta de 77 de ani, din cauza unui cancer la creier.
Ted Kennedy revenise in Senat in noiembrie 2008, dupa ce in iunie anul trecut a fost operat pentru o tumora cerebrala situata in lobul parietal stang unde se afla, printre altele, centrul vorbirii.
El a fost prezent la dejunul de investitura dat in cinstea presedintelui Barack Obama, in ianuarie 2009, cand a lesinat din cauza oboselii.
Senator de Massachusetts (nord-est) ales pentru prima oara in 1962, Kennedy l-a sustinut pe Obama in timpul alegerilor primare pentru Casa Alba. El a sustinut un discurs emotionant la Conventia democrata din august, de la Denver.
Ted Kennedy a fost numit adesea "Leul din Senat" pentru intensa lui activitate legislativa.
Clanul Kennedy, care marcheaza de ani de zile viata politica de la Washington, dar despre care se spune ca ar fi urmarit de un blestem, a mai pierdut luna aceasta un membru. O sora a fostului presedinte american John F. Kennedy, Eunice Kennedy Shriver, soacra guvernatorului din California Arnold Schwarzenegger, a decedat la 11 august la varsta de 88 de ani. Eunice Kennedy a infiintat Jocurile paralimpice in 1968 si si-a consacrat viata apararii drepturilor persoanelor cu handicap mintal.
Nascut in 22 februarie 1932, la Boston, cel mai mic dintre cei noua copii ai lui Joseph si Rose Kennedy, el este al doilea ca longevitate in Senatul american, unde este ales pentru prima data in 1962, ca reprezentant al statului Massachusetts. El a ocupat astfel fotoliul lasat liber de fratele sau, John, devenit presedinte.
Jurist, absolvent al prestigioasei Universitati Harvard, Ted Kennedy ramane, insa, in umbra fratilor sai mai mari pe scena politica. Dar John este asasinat in 1963, iar Robert, redevenit senator dupa ce fusese secretar pentru justitie, este ucis, la randul sau, in 1968, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale.
Dupa moartea acestuia din urma, sarcina de a reprezenta clanul in viata politica nationala si in Partidul Democrat, ii revine lui Ted. Dar un accident rutier produs pe insula Chappaquiddick, in anul 1969, soldat cu moartea tinerei sale colaboratoare Mary Jo Kopechne, si fuga sa de la locul faptei ii afecteaza grav ambitiile pentru Casa Alba. Este invins in anul 1980 in cursa democrata pentru investitura de Jimmy Carter.
Considerat unul dintre reprezentantii aripii de stanga a partidului, senatorul s-a aflat in prima linie in toate chestiunile sociale, in special in domenii ca dreptul la educatie si la asistenta medicala pentru toata populatia, indiferent de rasa, limba si venit.
In 1971 el este numit presedinte al subcomisiei pentru sanatate a Senatului. Sapte ani mai tarziu militeaza, de la conducerea comisiei judiciare, pentru accesul femeilor si minoritatilor la cariere in justitie.
In 1994, dupa 32 de ani in care a fost simplu membru, el devine presedintele Comisiei pentru munca si resurse umane a Senatului si sprijina o reforma a sistemului social.
Devenit patriarh al clanului Kennedy, Ted a fost mereu prezent in momente dificile, fie ca au fost legate de probleme judiciare, fie ca au fost momente delicate, cum s-a intamplat la moartea tanarului John Fitzgerald jr. in 1999, intr-un accident de avion.
Ted i s-a opus lui George W. Bush dupa invazia din Irak, din anul 2003, acuzandu-l ca a exagerat in mod constient amenintarea irakiana pentru a justifica razboiul. El il compara pe Bush cu Nixon, iar Irakul cu Vietnamul.