Duminica, la sedinta de Guvern, presedintele Traian Basescu a declarat ca optimismul BNR nu are acoperire, atat timp cat se inregistreaza o scadere a PIB si in trimestrul al doilea al anului 2009, ceea ce inseamna intrarea in recesiune a Romaniei. Basescu a spus ca optimismul oficialilor BNR "nu are acoperire in evolutia viitoare a economiei". Traian Basescu a atras atentia ca, in conditiile in care se va inregistra o scadere a PIB-ului si in al doilea trimestru, inseamna ca Romania intra in recesiune.
"Romania indeplineste toate conditiile sa intre in recesiune. Abia in trimestrul 3 sau 4 poate reusim sa stapanim deprecierea economiei", a mai spus Basescu.Presedintele a mai declarat ca, in aceste conditii, este nevoie ca Guvernul sa asigure plata salariilor. Totusi, Basescu a apelat la ministri sa nu mizeze pe accesarea banilor din imprumutul de la FMI si UE pentru acoperirea platii salariilor, deoarece banii imprumutati sunt pentru investitii.
De altfel, seful statului le-a transmis ministrilor ca este posibil ca in lunile august-septembrie, Guvernul sa faca o noua rectificare negativa a bugetului. "Imprumutul nu este pentru salarii, ci pentru investitii. Daca luam banii din imprumut, riscam sa intram intr-un derapaj economic si social", a mai spus Basescu. Traian Basescu a explicat nivelul scazut al investitiilor publice prin absenta banilor in bugetul public. El a cerut Guvernului sa-si asume realitatile economice.
"Desi am bugetat 9 miliarde de euro pentru investitii publice, investitiile realizate pana acum sunt mai mici decat acelea realizate pe primul trimestru al anului trecut, iar asta pentru ca nu sunt bani. Trebuie sa facem o realitate economica din acest program sau sa ne asumam situatia economica", a declarat presedintele.
Referitor la programul de investitii publice, Basescu a precizat ca in infrastructura ar fi nevoie de o suma cuprinsa intre 600 si 800 milioane euro. Presedintele a apelat la Ministerul Dezvoltarii Regionale sa participe la finantarea programului de reabilitare termica a blocurilor, in conditiile in care primariile au probleme financiare.