Topul lunii mai 2009, alcatuit de site-ul News Interceptor, incepe si se incheie cu doi reprezentanti ai clanului Basescu: Traian pe locul 1 si Elena pe locul 10. Este prima luna in care politicienii din familia Basescu se regasesc sub acelasi "acoperis" al frecventei cu care numele lor sunt vehiculate in paginile presei scrise.
Explicatia este simpla: Elena si-a inceput campania ca independenta, pentru europarlamentare, si se afla aproape permanent in vizorul presei, in timp ce tatal sau continua sa se afle pe val, chiar daca unele sondaje il vad prabusindu-se in perceptia publica.
Luna mai nu aduce - cu exceptia Elenei Basescu - noutati notabile in Top 10. Pe locul 2 - Emil Boc iar pe locul 3 - Mircea Geoana, in urcare fata de luna trecuta. "Oamenii de fotbal" parasesc locurile fruntase, lasandu-l in clasament doar pe Gigi Becali, cu a sa optiune europarlamentara sub drapelul lui Vadim. El ocupa locul 5, in scadere fata de 2, luna trecuta. Locul sau este luat de premierul Boc, in urcare cu un loc fata de Topul lunii aprilie, in timp ce pe 4 ramane, stationar, inginerul Pogea de la "Finante".
Pe locul 6, ca si luna trecuta, Elena Udrea, care face ce face si starneste curiozitatea jurnalistilor prin actiunile sale promotionale, fie ca e vorba de tichetele de vacanta, fie de acatistele de la Muntele Athos, fie de locul cedat lui Crin Antonescu la coafor.
Pe locul 7 se afla candidatul la presedintie Crin Antonescu, mai activ si mai incisiv ca niciodata, in verva chiar si cand se enerveaza pipitele-vedete. Locurile 8 si 9 revin lui Adrian Nastase si Radu Berceanu, reveniti in primul "decar" dupa o absenta de o luna. De notat revirimentul lui Nastase, care urca pe locul 8 (luna trecuta 15).
Ca raport de forte politice, se "bat" in acest clasament membrii Coalitiei de guvernare: PD-L conduce autoritar, cu 4 reprezentanti (Boc, Pogea, Udrea si Berceanu) contra celor doi PSD-isti (Geoana si Nastase). Daca adaugam si clanul Basescu format din "echidistantul" tata Traian si "independenta" fiica Elena, atunci formatiunea portocalie domina zdrobitor acest clasament.
Top 10 cuantifica zilnic frecventa consemnarii numelui personalitatilor in presa centrala.