Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, duminica, la Suceava, ca slaba dezvoltare a agriculturii e cauzata de neatragerea fondurilor europene.
El a precizat ca, printre motivele pentru slaba absorbtie a fondurilor este "popularea" Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu "toate pipitele".
Presedintele PSD si ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, au participat la o intalnire cu agricultorii şi cu oamenii de afaceri din judetul Suceava. Geoana a spus ca rezultatele imprumutului de la FMI ar trebui sa fie repornirea creditarii si reducerea ratei dobanzilor.
In ceea ce priveste imprumutul de la Comisia Europeana pentru finantarea deficitului bugetar, Geoana a spus ca acesta va trebui discutat, luni, 1 iunie, in coalitie, pentru a se stabili destinatia acestor bani.
"Avem un potential agricol prea putin valorificat. Si am ajuns ca dupa 200 de ani, sau chiar 500 de ani, cand nu erau sisteme de irigatie, sa rasuflam usurati ca a venit o ploaie si a oprit seceta, macar temporar", a declarat Geoana.
Liderul PSD a mentionat ca nu este normal ca dupa doi ani de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana si dupa inca doi ani de la integrare, Romania sa nu poata absorbi fondurile pe care le are alocate."Nu este posibil sa avem o Agentie de Plati si Interventii in Agricultura care a fost populata cu toate pipitele. Acest lucru a reprezentat o frana serioasa pentru agricultura romaneasca", a afirmat Mircea Geoana.
APIA este controlata de Ministerul Agriculturii si deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin pentru sectorul agricol. La putin timp dupa ce a preluat portofoliul Agriculturii, Ilie Sarbu a luat masuri in privinta conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agicultura (APIA), prin demiterea in data de 19 martie 2009 a celor 60 de directori din cadrul agentiei (42 la nivel local si 18 de la centru), din cauza intarzierii acordarii platilor pe suprafata din fonduri europene aferente anului 2008.
"Statul ar trebui sa traga la raspundere fosta conducere APIA pentru penalitatile de cateva milioane de euro primite de la Comisia Europeana din cauza deficientelor in acordarea platilor, iar directorii demisi ai agentiei sa restituie salariile primite", a declarat atunci ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu.
Pipitele de care vorbeste liderul PSD Mircea Geoana sunt printre cei 60 de directori demisi de la APIA .