Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a declarat miercuri ca unul dintre obiectivele ei, in viitoarea sesiune parlamenatara, este legat de afisarea prezentei parlamentarilor la lucrarile din plen si din comisii, prin scanarea semnaturilor acestora.
Anastase a spus ca vrea sa gaseasca o formula prin care, "in mod transparent", prezenta parlamentarilor sa ajunga la cunostinta presei si a opiniei publice.
Ea aratat ca analizeaza si posibilitatea ca prezenta parlamentarilor sa se faca pe baza cartelei electronice, dar a sugerat ca au fost cazuri cand cartela electronica a fost folosita si de alti parlamentari, nu doar de posesorul acesteia.
Roberta Anastase a precizat ca are ca obiectiv modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor, prin compatibilizarea functionarii Parlamentului Romaniei cu Parlamentul European. "Intentionez un import de bune practici si de transparenta in cheltuirea banului public", a spus Anastase.
Ea a mai spus ca si-a propus recastigarea increderii in Parlamentul Romaniei, prin activitatea acestui for si prin transparenta, aratand ca spera sa gaseasca, in acest sens, sprijinul colegilor ei. "Intentionez o cat mai mare transparenta, pentru ca aceasta sta la baza increderii", a opinat Anastase.
Roberta Anastase a fost intrebata daca vor fi luate masuri impotriva parlamentarilor care vor absenta de la lucrari. Ea a spus ca intentioneaza sa discute cu ceilalti parlamentari acest lucru, pentru ca masurile de transparenta sa fie asociate cu masurile de sanctionare.
Presedintele Camerei a mai spus ca ar vrea ca inregistrarea audio a sedintelor Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa fie pusa pe site-ul camerei, imediat dupa incheierea acestor sedinte.
In legatura cu proiectul realizarii unei televiziuni care sa emita lucrarile Camerei, Anastase a precizat ca au avut loc doar discutii "incipiente" pe aceasta tema si ca un asemenea proiect include o serie de costuri.