Radu Sarbu, ales presedinte PNTCD la Congresul extraordinar din 24 august, a declarat marti ca "fosta conducere" a partidului "nu reprezinta o tabara, ci o pana" si ca asteapta o decizie a instantei judecatoresti pentru a prelua, cu ajutorul "portareilor", sediul central. "Sunt adeptul respectarii cu strictete a statutelor, a legilor. Dreptate nu-ti poti face singur. Sediul central va fi luat de portarei, dupa ce vor fi luate hotararile judecatoresti. Situatia este regretabila, pentru ca noi consideram ca nu este cadru mai democratic pentru confruntare decat un congres. Originala noastra democratie si-a invins toate recordurile, reusind sa circumstanteze un congres la care presedintele partidului nu s-a prezentat", a declarat Radu Sarbu.
Totodata, Sarbu a afirmat ca PNTCD va avea candidati proprii la alegerile parlamentare din 30 noiembrie si ca spera la un scor electoral de 3%. "Daca vom avea candidati in toate colegiile, dupa o campanie de 2-3 luni, ne vom apropia de 3%. Campania o vom face cu oricat de putini bani am avea. Este hotararea Congresului extraordinar sa participam la alegeri si o sa paticipam. Din pacate pentru PNTCD, fosta conducere, care a fost aleasa exclusiv pentru promisiuni financiare, dovedeste ca refuza sa finanteze chiar si garantia de participare, care se ridica la 335.000 euro pentru toate cele 469 de colegii", a mai aratat Radu Sarbu.
Radu Sarbu considera ca a fost ales presedinte intr-un congres inoportun, dar necesar.
"Din pacate, a fost necesar pentru a opri scoaterea PNTCD, pentru prima oara in istoria sa, din arena electorala. Majoritatea membrilor au socotit ca un partid care nu este in stare sa-si exprime oferta politica in fata cetatenilor intr-o campanie electorala nu are nicio ratiune de a exista", a mai afirmat Sarbu.
In 24 august, la Sinaia, a avut loc sedinta Comitetului National de Conducere al PNTCD, condusa de Marian Milut si Aurelian Pavelescu, cei 51 de membri prezenti hotarand demiterea lui Gheorghe Ciuhandu din functia de presedinte al CNC al PNTCD, in locul sau fiind ales Marius Popovici, fost presedinte al organizatiei judetene Timis si actual vicepresedinte al partidului.
Totodata, CNC i-a exclus din partid pe Radu Sarbu, fost presedinte al organizatiei Cluj, si pe Alin Popa, fost presedinte al organizatiei Alba, iar Radu Rizescu, membru supleant al CNC, a fost suspendat din calitatea de membru de partid.
In acelasi timp, la Bucuresti s-a desfasurat Congresul extraordinar al PNTCD, convocat de principalii oponentii ai lui Milut, respectiv Radu Sarbu si Gheorghe Ciuhandu. Acestia au ales un nou presedinte al partidului, in persoana lui Radu Sarbu. El a fost ales cu 369 de voturi "pentru", trei "impotriva" si doua voturi anulate.