Cadrele militare in rezerva si in retragere din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) au acceptat zilele trecute propunerea senatorului Dorel Constantin Onaca de a efectua o excursie cu autocarul in Bulgaria, la Varna si Balcic. Pensionarii MIRA au putut astfel sa surprinda si sa culeaga impresii referitoare la gospodarirea si administrarea orasului si a portului Varna, precum si modul in care se desfasoara activitatea urbana in aceasta zona de litoral a tarii vecine. La intoarcerea in tara, concluzia oamenilor a fost ca, spre deosebire de Constanta, care a ajuns un burg european, desi este cel mai mare port la Marea Neagra, orasul Varna si Bulgaria in general se dezvolta intr-un spirit cu adevarat european.
Nu mica le-a fost mirarea pensionarilor cand, imediat dupa depasirea punctului de trecere a frontierei, au vazut o cu totul alta fata a campului agricol, pe care "iepurele nu se vedea" din cultura de grau si orz. Nici urma de lujeri de porumb sau cotoare de floare a soarelui din toamna trecuta, in timp ce terenurile culturilor de primavara sunt arate si semanate in proportie de 100%, dovedind ca autoritatile bulgaresti sunt cu adevarat gospodare, fata de cele din judetul Constanta. Ajunsi la Varna, departe de poluarea Constantei, pensionarii s-au delectat privind spatiile verzi generoase din oras, sesizand, in acelasi timp, preturile la imobile mult mai mici decat in Romania. "Ce fel de primar o fi aici, la Varna, ce fel de om administreaza orasul, la nici 120 de kilometri de noi, de Constanta, ca parca este alta lume ?!", s-a intrebat Alixandru Balan, colonel in retragere, autorul a trei volume de memorialistica militara. "Cum oare la ei se poate, iar la noi nu ?! In Constanta, unde mai exista un petecut de iarba, vezi cum peste noapte se ridica precum in basmele cu Fat-Frumos un ditamai blocul! De fapt, primarul Constantei, Mazare, nu este Fat-Frumos, ci Zmeul- Zmeilor, iar primaria Constantei, Balaurul cu o suta de capete, care ne arunca flacari pe nari, prin serviciile de urbanism si cel de taxe si impozite, zi de zi!", a remarcat suparat Balan.

"Am ramas de rusinea intregului litoral al Marii Negre"

"N-am crezut pana nu am vazut! La intalnirea pe care am avut-o cu senatorul Onaca, atunci cand ne prezenta realitatile din alte municipii europene, oarecum similare Constantei, mi-a venit greu sa cred ca noi, constantenii, am ramas de rusinea intregului litoral al Marii Negre. Acum sunt convins! Voi vota schimbarea, fara doar si poate!", spunea la intoarcerea in tara si colonelul in retragere Constantin Marin, presedintele Filialei Constanta a asociatiei cadrelor militare in rezerva si in retragere din MIRA. Poate cel mai dureros moment pentru participantii la excursie a fost cel in care au putut vedea modul in care bulgarii din Varna stiu sa-si valorifice mostenirile istorice. Constantenii au aflat ca centrul istoric al Varnei este o mandrie nationala pentru bulgari, in timp ce la Constanta acestea sunt acoperite de gunoaie. "Centrul vechi al Constantei, peste 3 000 de ani de istorie si civilizatie, sunt ingropate sub maldarele de moloz de catre insolenta administratiei locale constantene actuale naravite in furtisaguri de proportii, pana si cu trecutul nostru. Centrul istoric al Constantei se va prabusi in mare cat de curand", isi exprima regretul un alt participant la excursie. Impresionati de arhitectura aerisita a Varnei, pensionarii au admirat hotelurile de pe litoralul bulgaresc, incomparabil mai bine intretinute fata de cele din Mamaia, plaja cu nisipul greblat, intretinuta si toaletata chiar si in extrasezon, multe flori de primavara si o vegetatie abundenta si bine ingrijita.

"In Varna, gardul viu exista cu adevarat"

Pensionarii nu s-au putut opri sa compare imaginile primavaratice din Varna cu cele din Constanta, un targ aglomerat, plin de praf, in care oamenii isi ofera pomenile traditionale in Saptamana Patimilor deschizand gemurile si intinzand mana din balcon in balcon, "fiindca urbanismul aducator de profituri grupului de interese din jurul primarului, ne permite acest lucru, ne permite chiar sa citim si ziarul vecinului din blocul vecin", dupa cum se exprima, mai plastic, un batran. "In Varna, gardul viu exista cu adevarat, florile iti surad, iar arborii si parcurile ne reamintesc de ceea ce era si la noi, in Constanta, inainte ca primaria sa bage buldozerele pentru a ne distruge parcurile! Avea dreptate senatorul Onaca atunci cand ne spunea ca orasul nostru a fost aruncat in trecut si a regresat in loc sa progreseze. Vizita pe care ne-a oferit-o, sa vedem Varna la ea acasa, ne-a luminat mintile. Eu una, chiar ii multumesc", spunea o femeie, fost cadru activ in Politia Municipala Constanta.