Sala mare a Prefecturii Constanta a gazduit, ieri 6 ianuarie a.c., o noua intrunire a Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta. La acest eveniment au luat parte prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea" Constanta, Petre Trandafir, directorul economic al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, Marian Iordache, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Marian Sarbu, precum si numerosi reprezentanti ai institutiilor constantene. Astfel, cuvantul de inceput a apartinut prefectului Danut Culetu care a tinut sa declare ca prioritatea numarul unu a reprezentat evitarea pierderilor de vieti omenesti, lucru care a fost dus la bun sfarsit. Primul punct disecat de oficialitati de-a lungul intrunirii a fost situatia actuala a rezultatelor obtinute in urma actiunilor intreprinse de organele competente pentru a scoate atat municipiul cat si judetul Constanta de sub asediul zapezii. Al doilea punct a avut la baza adresa Inspectoratului Scolar Judetean Constanta prin intermediul careia Institutia Prefectului a primit o lista cu 49 de unitati de invatamant care se aflau in prag de a nu incepe astazi cel de-al doilea semestru. Danut Culetu s-a aratat surprins de numarul destul de ridicat al scolilor si le-a cerut ca, dupa aceasta sedinta, reprezentantii ISU Dobrogea, ISJ Constanta si cei de la Drumurile Nationale sa refaca lista respectiva.
"Ne aflam la sfarsitul unor operatiuni care au durat trei zile. Este foarte important ca nu au fost inregistrate pierderi de vieti omenesti, a fost ca o prioritate pentru noi. Am facut o adresa catre Drumurile Nationale ca toate utilajele sa fie aduse pe drumurile din judet si municipiu chiar daca ei nu vor", a declarat prefectul Danut Culetu. La randul sau, directorul economic al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, Marian Iordache a declarat ca "DN 3 va fi deschis azi (n.r. 6 ianuarie a.c.,), pe traseul Agigea- Negru Voda se lucreaza intens pentru a se largi drumul". Tot Iordache a mai declarat ca au fost aduse 8 utilaje pentru a deszapezi toate drumurile intr-un timp cat mai scurt. Pe de alta parte, prefectul Culetu s-a aratat foarte nemultumit de faptul ca "unii folosesc aceasta campanie de deszapezire pentru a-si face capital politic. Basescu a spus ca el a dat drumul la DN 39". Reprezentantii Serviciului Judetean de Ambulanta au declarat ca nu au fost probleme in a raspunde solicitarilor si ca masinile au razbit fara vreun ajutor. Seful ISU "Dobrogea" Constanta a sustinut ca sunt anumite probleme legate de activitatea DADL pentru ca pe Dunare pare a fi un pod de gheata, la Capidava. "Vrem sa avem informatii a ceea ce se intampla pe Dunare", a mai declarat Trandafir. In replica, reprezentantul DADL a declarat ca respectivele informatii vor fi puse la dispozitia celor din cadrul ISU, dupa care a cerut deblocarea portiunii de carosabil ce tine de la poarta 10 si pana la Eforie Nord, pentru ca au ramas TIR-uri inzapezite. Avand in vedere necesitatea deblocarii de urgenta a DN38 Constanta - Negru Voda, presedintele Consiliului Judetean Constanta a hotarat deplasarea pe acest tronson a unui grup de trei autofreze ale Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta si a utilajelor aferente. Grupul de utilaje a reusit in seara zilei de 5 ianuarie a.c. deblocarea tronsonului de drum pana in punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria. La intoarcerea spre Constanta, fasia circulabila a fost largita pentru un trafic normal in conditii de iarna. Grupul de utilaje a fost dirijat si supravegheat de directorul general al RAJDP Constanta si de presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu.

Prioritatile CJC: transportarea bolnavilor din zonele izolate

In data de 5 ianuarie a.c., la sediul CJC s-a intrunit sub conducerea presedintelui Nicusor Constantinescu Comandamentul pentru situatii de urgenta al Consiliului Judetean, structura operativa care cuprinde directorii din cadrul institutiei precum si directorii generali ai S.C. RAJA SA si Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta. In cadrul sedintei s-a facut o analiza a operatiunilor efectuate in ultimele zile si a situatiei din judet si s-a stabilit un plan de masuri pentru intrarea cat mai rapida in normalitate. Avand in vedere ca in ultimele 60 de ore cantitatea de zapada cazuta este echivalenta cu zapada cazuta in iarna dintre 1986-1987 s-a ajuns la concluzia ca dotarea Regiei Judetene de Drumuri si Poduri este insuficienta, chiar daca aceasta detine cel mai mare parc de asemenea utilaje din judet. Pentru urgentarea operatiunilor de deszapezire s-a dispus inchirierea de la societati de profil din judete limitrofe a unui numar de 13 freze si 20 alte utilaje grele. In urmatoarele zile, prioritatile Consiliului Judetean Constanta sunt transportarea bolnavilor din zonele izolate catre spitale, deszapezirea principalelor drumuri nationale si judetene precum si trimiterea de ajutoare catre zonele izolate. Dupa finalizarea unei misiuni de salvare, elicopterul CJC a transportat o echipa de electricieni in zona Biruinta pentru a permite lucrul la statia de transformare avariata din zona. Remedierea acestei avarii va permite realimentarea cu energie electrica a pompelor RAJA din zona, pentru repunerea in functiune a alimentarii cu apa potabila din zona.