Ministrul Transporturilor Ludovic Orban este, fara indoiala, unul dintre cei mai volubili liberali din cati exista. Cand poate - tranteste declaratii de ramai cu gura cascata, cand insa nu poate vorbi pe anumite subiecte, pentru a nu pune persoane sau partidul din care face parte in situatii mai putin placute, zambeste strengareste si te lasa sa tragi propriile concluzii. In rest, ca e "cantaret" din chitara se stie, ca nu a facut anul acesta plaja - se observa, iar ca fumeaza cate un pachet jumate - doua de tigari - poate ca nu stia chiar toata lumea. Venit pe litoral, la o manifestare a studentilor preocupati de administratie publica si politica, liberalul Ludovic Orban si-a facut timp si pentru a sta de vorba cu presa sau, de ce nu, cu oricine il aborda ieri in holul hotelului "Forum" din Costinesti.
Dar, pe langa prezenta in mijlocul tinerilor preocupati de administratie si politica, venirea lui Orban in judetul Constanta a fost structurata astfel incat acesta sa se intalneasca si cu anumiti colegi liberali. Pentru probleme care tin de ministerul pe care il conduce, Ludovic Orban a avut ieri o intalnire cu Jean-Paul Tucan, directorul Directiei de Drumuri Nationale si Poduri, dar si cu seful Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Constantin Matei. In planul discutiilor politice, Ludovic Orban s-a "intretinut", tot ieri, cu presedintele Organizatiei Judetene a PNL Constanta, deputatul George Dragomir, dupa care, dupa cum ne-a declarat ministrul, a plecat la Bucuresti, urmand sa se intoarca la Constanta in cursul zilei de joi, cand va definitiva anumite discutii si, cel mai probabil, va sustine si o conferinta de presa. Potrivit ministrului, primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, i-a transmis mai multe solicitari, printre care si cea referitoare la transferarea unui pachet de 20% din actiunile portului municipalitatii. Liberalul nu a exclus din start aceasta posibilitate, mai ales ca - ne-a precizat ministrul - intentioneaza ca altor localitati sa le transfere porturile, asa cum este cazul Harsovei. Acest lucru nu trebuie interpretat ca o intelegere PNL-PSD, a mai spus ministrul, intrucat primeste solicitari de la edili din toate colturile tarii, solicitari pe care le analizeaza indiferent de culoarea politica a edililor. In privinta porturilor din judetul Constanta, un lucru a fost extrem de evident: primarul din Harsova, Ionel Chirita (si el liberal), se dovedeste a fi extrem de insistent, fapt demonstrat chiar ieri de telefonul pe care il dadea, in disperare, ministrului Ludovic Orban. Pentru amuzamentul asistentei, ministrul a pasat telefonul, lasand pe altcineva sa raspunda, suficient cat sa dea palpitatii primarului de la celalalt capat al firului.

Drum expres intre Constanta si Delta Dunarii

Revenind la lucruri serioase, Ludovic Orban a declarat ca a discutat cu directorul Regionalei de Drumuri si Poduri, Jean-Paul Tucan, cateva din masurile pe care acesta le-a luat, cum ar fi: accelerarea lucrarilor pe autostrada, concesionarea serviciului de autostrada, demararea drumului expres Constanta-Delta Dunarii. In privinta acestui proiect, liberalul Orban a tinut sa sublinieze ca este o idee venita din partea conducerii Consiliului Judetean Constanta. Cat priveste activitatea de pana acum a liberalului Jean-Paul Tucan, ministrul s-a aratat extrem de multumit, un exemplu care sa ii sustina increderea pe care o manifesta fata de directorul de la Drumuri si Poduri fiind acela al drumului dintre Eforie Nord si Eforie Sud, finalizat cu 10 zile mai devreme decat se estimase initial. Dintre subiectele abordate de Ludovic Orban cu celalalt director liberal inscris in "agenda" de lucru, Constantin Matei, de retinut atat discutia pe tema actiunilor pe care Portul Constanta le-ar putea ceda municipalitatii, dar si problema litigiului dintre companie si CFR Infrastructura, vizavi de caile ferate care strabat perimetrul portuar.

"Basescu de PD s-a lipit ca marca de scrisoare"

In plan politic a urmat, asadar, discutia cu deputatul George Dragomir, cu atat mai mult cu cat Ludovic Orban se va ocupa de pregatirea candidatilor din mediul urban. "Vrem sa il batem pe Radu Mazare", a sunat raspunsul liberalului la una dintre intrebarile adresate de noi. Pana la deciderea candidatului liberal insa, Orban a comentat ca PNL va depasi 20% in alegeri. "Ne bazam pe cercetarile care au determinat ca bazinul electoral al PNL este situat intre 22-25%", a spus Orban. Cifrele indicate de ultimele sondaje de opinie nu-l sperie, liberalul apreciind ca ele sunt usor exagerate. "PD are 40% in sondajele noastre, dar oricum este prea mult, este un scor artificial, creat ca urmare a referendumului, dar si a asocierii de imaginea lui Basescu. Sau, cum s-ar spune, Basescu de PD s-a lipit ca marca de scrisoare", a declarat Ludovic Orban. Iar ca o incheiere, referindu-se la rautatile anumitor fosti colegi de alianta care ii pun la indoiala competenta, ministrul a declarat: "Orice democrat care are dubii in privinta capacitatii mele manageriale in domeniul Transporturilor, il somez sa iasa intr-o dezbatere publica".