Premierul Tariceanu il califica pe Traian Basescu drept un profitor al perioadei comuniste care nu are cultura politica necesara functiei de presedinte. Potrivit acestuia, intr-o republica parlamentara s-ar putea evita ca "profilul persoanei" sa conduca la situatii de criza.
Liderul liberal s-a referit ieri, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, la calitatea de membru al Partidului Comunist si, ulterior, al FSN, detinuta de Traian Basescu. "Romania, din pacate, nu are suficienta cultura politica la nivelul liderilor pentru a-si exercita rolul conform Constitutiei. Inclusiv presedintele suspendat de astazi este un fost membru al Partidului Comunist, un profitor al perioadei comuniste, un membru al FSN-ului din anii '90, ulterior plecat cu partidul tot catre zona de stanga si mai recent au facut o frumoasa volta autoproclamandu-se populari (PD - n.r.)", a afirmat Tariceanu. Potrivit acestuia, lui Traian Basescu i-ar lipsi stiinta politica necesara exercitarii rolului de presedinte conform Constitutiei si ar fi vinovat ca a generat o criza politica, prin atitudinea sa. Si gestul presedintelui suspendat de a condamna in Parlament comunismul a fost apreciat negativ de catre premier. Potrivit lui Tariceanu, a fost vorba despre un gest de fatada fara valoare practica si o pura parada din nevoia de a castiga capital politic.
"Gestul a venit foarte tarziu, mai degraba dintr-o ratiune de ordin personal, pentru ca la inceputul anului 2005, cand Ticu Dumitrescu i-a cerut lui Basescu sa condamne comunismul, acesta a dat un raspuns care a lasat foarte multa lume cu gura cascata. si-a dat seama de grava gafa politica pe care a facut-o si a incercat sa o repare. Nu este un gest pe care l-a facut dintr-o convingere profunda si acesta este modul in care Basescu se comporta", a comentat liberalul.

Criza a fost favorizata de sistem

Potrivit lui Tariceanu, actuala criza politica are la baza tipul de republica aprobat in 1991 prin Constitutie si un presedinte care depaseste in prezent atributiile constitutionale. Seful Guvernului s-a pronuntat in favoarea unei republici parlamentare in care seful statului sa aiba rolul de a "simboliza statul", iar functia executiva sa revina Guvernului, aratand ca sistemul de republica mixta parlamentara-prezidentiala a dus Romania in prezent in aceasta situatie. "Cred ca pentru viitor, pentru a evita asemenea situatii care depind de profilul persoanei, de modul in care vrea sau nu sa se incadreze in Constitutie, ar trebui ca aceasta sa fie mult mai exacta si sa se indrepte catre modelul european care, in esenta, este modelul parlamentar", a mai aratat Tariceanu.