Turul doi al alegerilor pentru desemnarea primarului din comuna doljeana Seaca de Padure s-a desfasurat in aceeasi nota de duminica trecuta. In timp ce pentru scrutinul din 18 martie partidele s-au intrecut in cadouri pentru electorat, la cel de ieri oferta a inclus transportul gratuit la sectia de votare.
Spre deosebire de saptamana trecuta, cand in comuna au ajuns zeci de alesi judeteni, parlamentari si directori ai unor institutii deconcentrate din Craiova, la scrutinul de ieri si-au facut aparitia doar cativa dintre membrii marcanti ai partidelor politice care au ramas cu candidatii in cursa pentru primarie. In schimb, in peisajul alegerilor de la Seaca ne-a atras atentia alt detaliu de campanie, de care reprezentantii PD si PSD s-au folosit din plin. Zeci de masini avand lipite pe parbriz hartii pe care scria "Veleni 1", "Seaca de Padure 1" si "RO" soseau la intervale scurte in fata sectiilor de votare, aducand familii intregi la vot. Soferii, de cele mai multe ori membri cunoscuti ai celor doua partide, asteptau cuminti ca oamenii sa se intoarca de la vot si ii duceau inapoi acasa. Lamuriri referitoare la aspectul de autogara craioveana al zonelor din fata sectiilor de votare a oferit observatorul Asociatiei Pro Democratia, Sorin Baciu, care a declarat ca problema masinilor de partid care transporta oamenii la vot a fost deja reclamata in cadrul unei sesizari depuse la presedintele sectiei de votare din Seaca de Padure. "Transportarea oamenilor la vot cu masina este deja un lucru general. Le-am spus sa ia masuri, dar nu s-a intamplat nimic, nu au facut decat sa inregistreze observatiile noastre si atat", a declarat observatorul APD. De altfel, situatia a fost aprobata tacit atat de reprezentantii PD prezenti in sectii, cat si de cei ai PSD. Singurele acuzatii aduse de politicienii prezenti in comuna au fost legate de zvonurile ca, in timp ce duceau electoratul cu masina la alegeri, adversarii politici ar fi oferit si bani oamenilor pentru a pune stampila in dreptul unui anume candidat.
Osiac nu da voturi, le pastreaza pentru anul viitor
Ca sa luam pulsul alegerilor, am poposit in fata magazinului marelui perdant din primul tur, Sandica Osiac, candidatul PNL, care s-a clasat pe locul trei. Desi duminica trecuta a obtinut peste 200 de voturi din cele 891 exprimate, Osiac a refuzat sa acorde sprijin politic vreunuia din cei doi candidati ramasi in cursa, motivand ca si-ar pierde electoratul la alegerile locale de la anul, cand are de gand sa candideze din nou pentru functia de primar. "Au venit tot felul de directori de la Craiova sa ma convinga sa tin partea cuiva, dar nu am vrut. Pai, eu as pierde voturi la anul asa", a spus Osiac. Intre timp, la sectiile de votare, cei doi candidati, Gicu Suiu, din partea PSD, si Gheorghe Ochioiu, din partea PD, supravegheau atent procesul electoral si raportau imediat presei vreo neregula.
PSD a imbiat electoratul cu tuica si vin
Bilantul campaniei electorale pentru turul doi facut de oamenii din comuna arata insa ca, in privinta cadourilor, cei doi candidati si partidele care ii sustin au fost de data aceasta mai zgarciti. Fata de saptamana dinaintea primului tur, cand oamenii si-au umplut camara cu alimentele primite in dar de la cei sapte candidati inscrisi initial in cursa, saptamana trecuta electoratul a ramas cam dezamagit de darurile facute. "Nu s-a mai dat asa, sa stiti. Noi ne ducem la poarta cum vedem vreo masina trecand, ca zicem ca sunt ajutoare de la partid, da‘ n-au mai fost ca saptamana alalta. Ne-au dat astia de la PD cosuri cu zahar si ulei si ce ne-or mai fi dat ei acolo, iar PSD-u‘ ne-a dat tuica si vin", au spus batranele stranse in fata magazinului lui Sandica Osiac sa comenteze ultimele stiri de alegeri. Problema cadourilor a fost reclamata presedintelui circumscriptiei electorale, judecatorul Laurentiu Anghel, inca de sambata seara. Nu toata lumea a fost insa multumita de felul in care s-au desfasurat lucrurile la alegeri. Putinii alegatori ramasi fara mijloc de transport pana la sectia de care apartineau reclamau faptul ca au fost treziti dis-de-dimineata de megafoanele montate pe masini prin care reprezentantii partidelor ii chemau la vot, iar in cele din urma nimeni nu a venit sa-i ia de acasa cu masina. "Maica, s-au trezit de cu noapte si au inceput sa cheme lumea la vot. Au strans oamenii pe ulita si i-au luat cu masinile, da‘ pe mine nu m-a luat nimeni si venii cum putui!", a exclamat cu naduf o batrana in baston care ajunsese in fata sectiei din satul Seaca de Padure. Strategia "cu masina partidului la votare" pare sa fi mers din plin la Seaca, la ora 16.30 inregistrandu-se o participare de aproape 80% in toate sectiile amenajate in comuna.