Accesul la programul de reabilitare termica a blocurilor a fost inlesnit prin micsorarea cotei cu care locatarii vor contribui. Prin aceasta masura, reprezentantii asociatiilor spera ca locuitorii din Craiova sa manifeste un interes mai mare pentru proiectul national.
Dezinteresul romanilor pentru programul de reabilitare termica a blocurilor i-a determinat, saptamana trecuta, pe membrii guvernului sa adopte o noua inlesnire pentru implementarea proiectului. Alocatiile de la bugetul de stat vor fi in acest mod majorate, prin participarea cu o cota parte si a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Pana in prezent, finantarea era realizata in proportie de 34% de catre bugetul de stat, 33% de bugetul local si restul de 33% de asociatiile de proprietari. Prin masura proaspat adoptata, locatarii blocurilor vor fi avantajati, fiind nevoiti sa participe cu o suma mai mica la lucrarile de reabilitare.
Hotararea este considerata a fi de bun augur si de catre reprezentantii administratiei publice craiovene, care s-au confruntat la nivel local cu o lipsa acuta de cereri pentru inscrierea in Programul national "Reabilitare". Desi si-a exprimat disponibilitatea sa participe cu 33% din valoarea lucrarilor, asa cum este stipulat in legislatie, municipalitatea din Banie poate sa numere pe degete dosarele depuse.
"Doar doua asociatii au fost incluse in program, pentru anul 2006. Este vorba de opt blocuri, din cadrul Asociatiei nr. 10 Aeroport si Asociatiei Bloc 64A - 65A1 Craiovita Noua", a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Craiova.
Asociatiile trebuie informate de programul national
Functionarii publici spera ca o data cu micsorarea sumei cu care va trebui sa participe asociatiile, interesul craiovenilor, la capitolul reabilitare termica, sa sporeasca in mod considerabil. Primul pas care trebuie facut de locatari este sa aprobe in Adunarea Generala (AG) o hotarare in acest sens cu majoritate de voturi. Marian Giubelan a mai precizat ca, in cazul familiilor cu venituri mici, pe baza unei anchete sociale, primaria poate decide sa contribuie cu o cota mai mare la finantarea lucrarilor.
"Craiovenii trebuie sa inteleaga ca toate blocurile au nevoie de reabilitare termica deoarece inregistreaza pierderi energetice fantastice. Inscrierea in programul national va duce in timp la reducerea considerabila a costurilor cu pana la 30% si micsorarea facturilor la caldura", a adaugat seful Serviciului Coordonare Asociatii Proprietari.
Pentru a creste participarea, reprezentantii asociatiilor considera ca trebuie realizata o campanie ampla de informare a locatarilor. "Sunt peste 400 de asociatii in Craiova si foarte putine detin toate amanuntele pentru accesul la programul de reabilitare. Daca guvernul a decis sa ii mai ajute pe locatari este cu atat mai bine pentru ca numarul celor interesati va creste. Din pacate, procesul pentru obtinerea banilor este lung si anevios si nu este bine cunoscut", a declarat Ion Voiculescu, presedintele Sindicatului Asociatiilor de Proprietari. Precizam ca noua solutie de finantare va diminua efortul financiar al locatarilor din blocurile multietajate din Craiova.