De Randul Pastilor, expozitie la Muzeul Taranului Roman

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Magazin / Arta
De Randul Pastilor, expozitie la Muzeul Taranului Roman
De Randul Pastilor, expozitie la Muzeul Taranului Roman
Colectia celo 60 de icoane incondeiate pe oua de strut ilustreaza principalele teme iconografice specifice picturii pe sticla
DE RANDUL PASTILOR, expozitia de icoane incondeiate pe oua de strut, este deschisa la Sala Tancred Banateanu, intre 15 aprilie - 9 mai 2021, la Sala Tancred Banateanu, la Muzeul National al Taranului Roman.
Prin expunerea colecE›ii de autor, 60 de icoane incondeiate pe oua de strut realizate de Mariana Andone-Rotaru, in asociere tematica cu icoane pictate pe sticla din colectiile Muzeului Taranului si ale Muzeului de Etnografie Brasov, vom prezenta publicului larg o abordare inedita a Oului Pascal, mijlocita de dialogul dintre cele doua tipuri de exponate.
Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor in istorie cu specializarea in epoca romana, fiind captivata de tot ce-i vechi, frumos si atins de patina timpului. Preocupata de arta si mestesugurile traditionale, Mariana Andone-Rotaru a realizat, in anul 2020, proiectul Icoane incondeiate pe oua de struE› dupa vechi izvoade transilvanene (sec. XVIII-XIX) - un amalgam armonios intre creaE›ie si experiment, intre inedit ai mestesuguri tradiE›ionale. Echilibrul l-a gasit experimentand un mod unic de decorare a oualelor de Pasti, prin transpunerea si reinterpretarea pe ouale de struE› a icoanelor pictate candva pe sticla in Transilvania, tinand cont de canoanele iconografice si de rigorile tehnicii de incondeiere.
Icoanele unicat sunt inspirate dupa vechi izvoade transilvanene pictate pe sticla ai reinterpretate pe oua de struE› prin scrierea cu ceara si bai succesive de culoare. Pentu realizarea acestor icoane inedite s-a apelat la piesele de patrimoniu (izvoade/modele), pastrate in diferite colecE›ii muzeale sau colecE›ii private, provenind din urmatoarele centre de producE›ie: Nicula, asa numitele de IernuE›eni (reatribuite Nicula), Nordul Transilvaniei; E˜cheii Brasovului; Fagaras/Ešara Oltului, Savu Moga, Matei Tamforea, Petru Tamas, Ana Deji.
Pentru fiecare izvod s-a selectat cu grija oul potrivit, iar desenul a fost realizat cu ceara de albine topita cu ajutorul unui condei (chisita) tradiE›ional. IZn cele mai multe cazuri, circumferinE›a ovoidala a fost impartita in doua suprafete, tema iconografica fiind incadrata pe una dintre acestea. Chenarul de pe izvod (brau cu motivul franghiei rasucite - Nicula, brau cu flori - E˜cheii Brasovului sau motive geometrice redate cu aur - Tara Fagarasului) inchide compozitia, avand rol de delimitare a spaE›iului sacru de cel profan. Decorul de pe partea opusa icoanei este o creaE›ie unica, armonios dezvoltata in compoziE›ii proprii, plecand de la elementele din campul izvodului reprezentat: ingeri stilizaE›i, flori, frunze, lujeri cu flori care, uneori au culminat intr-un decor luxuriant pe fundal de aur (e.g. asa-numitele de IernuE›eni). Acolo unde tema a permis s-a recurs la reprezentarea scenei pe doua treimi (Nasterea Domnului) sau pe intreaga suprafata ovoidala (Sfantul Gheorghe omorand balaurul). Vopsirea s-a realizat prin bai succesive de culoare, fiind protejate cu ceara. Asa cum se poate remarca, culorile si tratarea desenului au urmarit particularitatile stilistice specifice scolilor de pictura pe sticla reprezentate. Elementele aurite au fost redate cu foita de aur de 24 k si foiE›a de argint, patinate cu propolis.

Teme iconografice

ColecE›ia celor 60 de icoane incondeiate pe oua de strut ilustreaza principalele teme iconografice specifice picturii pe sticla, dupa cum urmeaza: Reprezentarea Domnului Iisus Hristos si a Sfintei Treimi (Iisus Pantocrator, Iisus cu viE›a, Sfanta Treime); Reprezentarea Maicii Domnului (Maica Domnului cu Pruncul (Hodighitria), Maica Domnului Indurerata (Jalnica), Incoronarea Fecioarei); Reprezentarea praznicilor imparatesti, a sarbatorilor Maicii Domnului (Nasterea Maicii Domnului, Vovedenie (Aducerea Maicii Domnului la Templu), Buna Vestire, Nasterea Domnului, Taierea Imprejur a Domnului), Stretenie (Aducerea Domnlui la Templu), Botezul Domnului, Invierea Domnului); Reprezentarea unor teme din Postul Mare si Saptamana Patimilor (Cina cea de Taina, Rastignirea Domnului, Prohodul Domnului); Reprezentari ale sfinE›ilor (Masa Raiului, Sfanta Cuvioasa Paraschiva, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfantul Arhanghel Mihail, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Mucenic Haralambie, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Sfantul Prooroc Ilie).
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Tancred Banateanu, pana la 9 mai 2021, de marti paan duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Luni este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei. Biletele pot fi achizitionate si online AICI.
(Luni 19.04.2021 00:17, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Traditional Robox: Ceramica de Bledea, costume traditionale pentru copii si dulceturi (13.06.2021)
Gabriela Maltezeanu de la Podoabe Mestesugaresti: Ii facute de mama mea, Maria, perne crosetate de mine si brose (13.06.2021)
Cristina Maria Fildan: Perdele, bijuterii din lut polimeric si bijuterii din argint! (29.05.2021)
Mihai Tanase, presedintele Anticarilor din Bucuresti, a venit cu casete de bijuterii si pendule, la Piata Taraneasca (29.05.2021)
Gabriela din Calafat, la Piata Taraneasca (29.05.2021)
Gheorghe Mioara Sonia: Bratari din piele si costume traditionale tiganesti! (29.05.2021)
Antichitati la standul lui Ilie Marin, la targul din Piata Amzei (17.05.2021)
Ileana Hotopila din judetul Suceava lucreaza oua incondeiate (29.04.2021)
Gheorghe Marin creeaza portofele pentru politisti (26.04.2021)
Gigi Marin si Nicu Rasina fac portofele de dame din piele in atelierul din Strada Lugoj, nr. 65, sector 1 (26.04.2021)
 CURS VALUTAR
Luni 14.06.2021
1 EUR 4.9202 lei -0.03%
1 USD 4.0467 lei +0.02%
1 HUF 0.0142 lei -0.10%
1 RUB 0.0565 lei +0.89%
1 BGN 2.5156 lei -0.04%
1 MDL 0.2286 lei +0.18%
1 Gr. AUR 246.3162 lei +0.71%
Toate valutele
Vineri 11.06.2021, BNR
Interviu / Exclusiv
Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Ultimele cautari
dr morar dan
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
numar de telefon international
rezultate titularizare 2009 satu mare
violeta vasile
angela
violeta vasile
scoli postliceale acreditate tehnice timis
pro tv pitesti serhan naimhey1
savescu mihai
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
antena
rezultate
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
pro
accident
lista
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
accidente rutiere 2010 cluj bihor
thea botezatu
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2021 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0520 sec.