Mesterul popular Viorel Marian este un mester popular specializat in realizarea lingurilor de lemn cu simboluri rare, vechi (milenare).
Viorel Marian sau Vioara, asa cum il alinta numai cei apropiati sufletului sau, a vazut lumina zilei in Targul Falticenilor, la 25 iunie 1962, Sanzienele fiindu-i mereu aproape de-a lungul vietii. Pana in 1989 a trait destinul oricarui tanar roman aflat in lagarul socialist.
Inainte de a ciopli, am facut multe alte lucruri. Am scoala profesionala de laminorist-trefilator (confectioner conductori electrici), am fost sondor la foraj seismic (prospectiuni geologice), am lucrat si in mina, am fost operator-chimist, apoi 11 ani am fost tamplar mecanic, iar trei ani mecanic intretinere masini de prelucrare a lemnului, apoi cioplitor in lemn. M-as putea adapta si la alte ocupatii, dar nu cu aceeasi satisfactie sufleteasca.
In 1995, la sfatul bunului prieten Calin Danila, el insusi mester popular, dar si aventurier pe inaltimile spiritului, incepe prietenia sa inefabila cu lemnul. Dupa propria-i marturisire, avea, totusi, unele antecedente in familie: bunicul dinspre tata era cel mai bun tamplar din satul Dolhesti, judetul Suceava. Bunicul dinspre mama se ocupa cu oieritul si-si lucra singur lingurile si instrumentele pentru stana. Insa am aflat astea la 2-3 ani dupa ce m-am apucat de cioplit, a spus mesterul popular Viorel Marian.
Mestesuguri: linguri si furculite din lemn
Pentru mai multe detalii si comenzi il puteti suna la nr. de telefon: 0745 506 905.
Email: [email protected] in realizarea lingurilor de lemn cu simboluri rare, vechi(milenare).
Sursa: infotravelromania.ro