Vera Andronic din Manastirea Humorului duce mai departe, spre generațiile viitoare, arta confectionarii pieselor de port traditional, specifice acestei localitati. Activitatea de creator popular a inceput de la varsta de 10 ani, mentor in tainele acestui mestesug i-a fost chiar propria mama.
Lucrez de la varsta de 10 ani. Mama cosea camasi, iar eu am cerut o bucata de material, pentru a invata si eu. Prima data am facut cruciulite si puncturi, iar mai apoi m-am invatat sa cos si lucruri mai grele, spune Vera Andronic.
Bumbacul, lana si margelele ii sunt nelipsite din procesul muncii, iar pentru realizarea unui camasi poate munci o saptamana sau chiar trei luni, in functie de model. Munca i-a fost rasplatita cu numeroase diplome pe la targurile pe la care a participat in ultimele doua decenii (Suceava, Iasi, Bucuresti, Cluj, Reghin, Focsani, dar si peste hotare, de pilda in Germania).
La standul sau de la targul de la MTR gasiti ii vechi, catrinte, bundite, camasi traditionale, pentru femei si barbati, ciorapi,camasi de noapte - la 300 RON, ne-a spus Vera Andronic din Manastirea Humorului.