La Editura EIKON a aparut cartea Vocile jazz-ului romanesc de Doru Ionescu, cu un cuvant inainte de Florian Mosu Lungu si Mircea Tiberian.
Autorul volumului, Doru Ionescu, a pus in pagina doar nume din jazz, cu numeroasele lor incercari de a iesi din bula, de la Aura Urziceanu pana la Manuela Cara. Un festival ca cel de la Carana, celebru in Europa, nu a selectionat artistii invitati, nici la primele editii, din jazz-ul pur sange, fusion e prima palarie, mai incapatoare, sub care si-au gasit locul pe afis muzicieni invitati.
- Acest volum nu se adreseaza tintit impatimitilor de jazz, cei care stiu tot ce misca in domeniu - o muzica de altfel deschisa in ultimele decenii, reinventata in intelesul cel mai larg al termenului. Cum ati observat, cartea este beletristica, departe de ideea de dictionar sau antologie, adresandu-se mai curand celor care descopera domeniul, celor care pentru aceasta muzica reprezinta o necunoscuta, o noutate. Scrisa mai curand de un neofit decat de un initiat. Astfel, veti fi descoperit cum destule voci scolite in jazz au razbit pe partea pop a muzicii, veti afla si va veti explica destule dedesubturi. Pentru mine, si mai importanta este puterea exemplului pe care aceste portrete o pot oferi tinerilor aspiranti (nu numai aspirante, asadar) la ipostaza de vocalisti jazz, spune autorul ei, Doru Ionescu.
Cartea cuprinde texte cu Aura Urziceanu, Anca Parghel, Teodora Enache, Mara Raducanu, Marta Hristea, Elena Mindru, Manuela Cara, Nadia Trohin, Ana-Cristina Leonte, Irina Sarbu si Catalina Beta.