Scrisorile de dragoste dintre parintele sculpturii moderne, Constantin Brancusi si una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, vor fi scoase la licitatie miercuri, 4 martie 2020, la ora 19.00, la Artmark, Palatul Cesianu-Racovita.
Corespondenta a fost scrisa de-a lungul a doua decenii, atat cat a durat impresionanta poveste de iubire, in ciuda diferentei de varsta dintre cei doi.
Florence Meyer a fost o dansatoare moderna americana, cunoscuta si pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizand celebre portrete fotografice actorilor si artistilor vremii. Apropiata si protejata a lui Man Ray, se casatoreste cu actorul Oskar Homolka, consacrat in filmele lui Hitchcook.
Pretul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brancusi (si semnate fie cu numele sau, fie cu pseudonimul de alint Morice), va fi de 1.000 de euro, un pret deosebit de accesibil raportat la unicitatea acestor marturii de viata intima.
Specialistii apreciaza ca datorita continutului acestora, descriptiv de viata personala, iar nu documentare pentru procesul de creație al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementarilor, clasabile in categoriile patrimoniul național cultural, ceea ce nu inseamna ca nu ar fi atragatoare pentru public, drept exponate de muzeu, incurajand institutiile muzeale sa participe la achiziționarea acestora.
Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brancusolog international de origine romana dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scotiei, Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere din Paris, al Academiei de Arte si Stiinte din Salzburg etc.
Licitatia Colectiei de Hartii Importante ale unui Scriitor mai cuprinde si o selectie de valoroase harti vechi, pictate ori acuarelate, despre Dacia, Transilvania, Romania si spatiul romanesc prin excelenta, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofila, unele exemplare purtand semnatura olografa a autorilor, precum Arghezi, Nichita Stanescu, Labis, Blaga, Rebreanu sau Eliade.
Sunt puse in vanzare prin licitatie si carti clasate in patrimoniul national cultural, precum cele doua provenind din fosta colecție a diplomatului transilvanean Vasile Stoica (partial expusa, in anii recenii, la Muzeul Satului din Bucuresti, la Muzeul National Brukethal din Sibiu si la Muzeul Tarii Fagarasului), retrocedata in 2009 de Muzeul National de Arta al Romaniei familiei colectionarului, anume Antichitatile Pompeiului de la 1804, respectiv Teatrul din Ercolano de la 1783, continand 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.
Totodata, Operele lui Philon Evreul de Pierre Bellief, din 1588 (avand un pret de pornire de 600 de euro), Eroinele Antichitatii de Ovidiu, din 1552, provenind din colectia Mihai Beniuc (avand un preț de pornire de doar 500 de euro), sau post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinara (pornind de la prețul de pornire de 1.200 de euro), reprezinta cateva dintre bunurile culturale puse in licitație, cu valoare istorico- documentara semnificativa, notificate Ministerului Culturii in vederea clasarii in patrimoniul cultural national.