Acid Rain castiga Trofeul Animest 2019

Acid Rain, o calatorie psihedelica poloneza in regia lui Tomek Popakul, castiga Trofeul Animest la cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film de Animatie. Premiul este oferit de Institutul Cultural Roman, iar odata cu aceasta distinctie, scurtmetrajul lansat anul acesta la Sundance se va inscrie automat pe lista lunga de nominalizari la premiul Oscar, votata de membrii Academiei Americane de Film. Animest este singurul festival de film din Romania care propune filme pentru Oscar, incepand din 2017.
Juriul format din artistul canadian Robert Valley, invitat special al editiei, cineasta Sara Koppel, cunoscuta pentru animatiile erotice pe care le deseneaza manual, si producatorul Richard Van Den Boom, co-fondator al studioului de animatie Papy 3D, a fost cucerit de capacitatea filmului de a-i insoti pe spectatori in mai multe calatorii simultane, intr-o maniera hiper-artistica si intr-un ritm remarcabil. Aceiasi trei jurati au desemnat si filmul castigator al competitiei de Film Studentesc. Scurtmetrajul francez Hors de l'eau, semnat de Simon Duong Van Huyen, Joel Durand, Thibault Leclercq, Valentin Lucas si Andrei Sitari i-a impresionat prin imbinarea perspectivei subiective cu stilul sofisticat al animatiei.

O Mentiune Speciala i-a fost acordata regizoarei Barbora Halirova, creatoarea scurtmetrajului Hide N Seek, o poveste despre curgerea si perceptia timpului, deghizata intr-un joc de-a v-ati ascunselea.
- Am urmarit 92 de filme si multe dintre ele au fost absolut uimitoare. A fost greu sa alegem un singur castigator, asa ca am decis sa oferim o mentiune pentru design-ul extraordinar al filmului si pentru modul in care ilustreaza tineretea, a subliniat juriul prezent sambata seara la Ceremonia de decernare a premiilor, gazduita de Cinemateca EforiAway, realizat in intregime de Gints Zilbalodis, un artist lituanian in varsta de numai 25 de ani, a fost desemnat Cel mai bun Lungmetraj al acestei editii. Juriul format din Jurgen Hagler, directorul festivalului Ars Electronica, artista Sarah Van Den Boom, recent nominalizata la premiile Cesar si Janno Poldma, un reprezentant de top al animatiei estoniene, a apreciat echilibrul de forte dintre estetica filmului si povestea evocata, afirmandu-si totodata intentia de a incuraja cineastii sa impinga granitele conventionalului si sa-si infranga teama de obstacole.

Filmul Opinci a primit Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc de animatie

Acelasi juriu a acordat si Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc de animatie filmului Opinci, semnat de Anton si Damian Groves. Inspirata din calatoria fabuloasa a unui roman in jurul Pamantului, povestea s-a remarcat prin stilul vizual original si prin subiectul impresionant. Ambele premii au fost oferite de Uniunea Cineastilor din Romania.

Premiul Publicului a fost acordat filmului Memorable

Memorable a fost desemnat Cel mai popular film al editiei, in urma voturilor exprimate de spectatorii Animest. O fermecatoare metafora despre dizolvarea memoriei cauzata de inaintarea in varsta, productia franceza regizata de Bruno Collet a fost distinsa cu Premiul Publicului la cea de-a 14-a editie Animest. Unul dintre spectatorii care au votat a castigat, prin tragere la sorti, un abonament la editia din 2020 a festivalului.

In sectiunea Music Video, jurizata de artista mexicana Aria Covamonas, artistul muzical Alexandru Burcea (Golan) si Gilda Comarzan - realizatoare si producatoare Radio Guerrilla, premiul i-a fost oferit videoclipului Your Eyes, Will I Ever, in regia francezului Felicien Colmet Daage.

Premiul Minimest ii revine filmului Zoo

Premiul sectiunii Minimest, oferit de Cartoon Network, ii revine filmului Zoo, in regia Ninei Heckel, in care protagonista traieste cea mai mare aventura a copilariei intr-o gradina zoologica. Ne-a placut umorul personajului, pentru ca aceasta este o calitate pe care nu toate persoanele o au, si-au motivat micutii cinefili alegerea.

Noua sectiune competitionala Animest, cea dedicata filmelor de animatie VR, si-a stabilit la randul sau marele castigator. Premiul oferit de Loop Virtual Solutions, partenerii sectiunii tematice Yesterday Will Be Tomorrow, a ajuns in Danemarca, la Lucy Greenwell, Michelle Kranot si Uri Kranot, realizatorii Songbird. Filmul propune o experienta fantastica pe insula Kauai in 1984, in mijlocul unei luxuriante jungle acoperite de ceturi, in cautarea ultimei pasari cu un viers minunat a carei existenta a fost amenintata pana la extinctie.
Pitch, please!, concursul de proiecte dedicat creatorilor de film de animatie din Romania si Republica Moldova, a reunit la aceasta editie cateva dintre cele mai importante nume ale tinerei generatii de artisti animatori autohtoni. Premiul oferit de Uniunea Cineastilor din Romania si CEE Animation Forum, le-a fost inmanat de catre Laurentiu Damian artistilor Bogdan Benea si Andra Berila, pentru proiectul Glenda, The Devil-Blessed. O mentiune speciala i-a fost oferita lui Oleg Contrea, animatorul moldovean care lucreaza in acest moment la Time Guardians.