Istoria secreta a lumii, de Jonathan Black, aduce la lumina cunoasterea tainuita a societatilor secrete. Pentru prima data sunt dezvaluite secretele istoriei lumii, de la inceputuri pana azi. Aceasta istorie e conceputa pe baza credintelor si scrierilor din culisele societatilor secrete.
Jonathan Black este pseudonimul literar al lui Mark Booth. Are studii de filozofie si teologie la universitati prestigioase si a lucrat peste 20 de ani in domeniul editorial. In prezent conduce departamentul Century din cadrul Random Hous UK - o mare ditura londoneza.
Cartea Istoria secreta a lumii, aparuta la Editura Nemira, este rezultatul unei vieti petrecute studiind literatura de gen, publicand lucrarile principalilor autori in domeniu si cercetand rafturile anticariatelor.
Istoricii din lumea antica au relatat ca, de la inceputurile civilizatiei egiptene si pana la prabusirea Romei, templele publice din orase precum Teba, Eleusis sau Efes aveau alaturi incinte destinate preotilor. Carturarii numesc aceste incinte scoli ale misterelor. Aici elitele politice si culturale deprindeau tehnici de meditatie. Dupa ani de pregatire, Platon, Eschil, Alexandru cel Mare, Cezar August, Cicero si altii erau initiati intr-un tip de filozofie secreta.
In diferite epoci, tehnicile folosite de aceste scoli includeau privarea senzoriala, exercitii de respiratie, dansuri sacre, reprezentatii teatrale, substante halucinogene si diverse modalitati de redirectionare a energiei sexuale. Toate aceste tehnici aveau rolul de a induce stari alterate de constiinta, in cursul carora initiatul putea percepe lumea in moduri noi.
Pentru prima data cititorului ii este prezentata o istorie completa a lumii, de la inceputurile ei pana in ziua de astazi, conceputa pe baza credintelor si a scrierilor existente in cadrul societatilor secrete.
De la perspectiva ezoterica asupra evolutiei speciilor pana la radacinile oculte ale stiintei, de la secretele Potopului la motivatiile ezoterice ale politicii externe americane, aceasta istorie demonstreaza ca aspectele fundamentale ale existentei umane pot fi percepute dintr-un unghi cu totul diferit de cel obisnuit.
Istoria secreta a lumii sugereaza ca, folosind tehnici secrete, oameni ca Leonardo da Vinci, Isaac Newton sau George Washington au reusit sa intre intr-o astfel de stare alterata de constiinta si au putut accesa un nivel de cunoastere supranatural.
Filozoia secreta este codificata in orice ne inconjoara: in monumente si in cladiri publice, in arta si literatura, in dispunerea samburilor intr-un mar, in numele zilelor saptamanii si chiar in povestile pe care le spunem copiilor.