Osho despre iubire
- Atunci cand iubesti, esti plin de bucurie. Cand nu poti iubi, nu ai cum sa fii fericit. Bucuria este o functie a iubirii, o umbra a acesteia. Ea urmeaza pretutindeni iubirea.

- Iubirea nu este o relatie intre doua persoane. Ea este un stadiu al constiintei tale.

- Dragostea si libertatea sunt ambele nevoie esentiale. Pana acum, omenirea a trait intr-un mod atat de nebunesc, incat nu-ti poti satisface decat una dintre necesitati: poti sa fii liber, dar in acest caz trebuie sa renunti la ideea de a iubi. Majoritatea oamenilor au decis in favoarea dragostei si au renuntat la ideea de libertate. Insa, apoi, oamenii ajung sa traiasca precum sclavii. Barbatul a redus femeia la calitatea de lucru, de marfa si bineinteles ca si femeia a facut acelasi lucru in propriul mod subtil: i-a bagat pe toti sotii sub papuci. Daca iubesti nu este in niciun caz necesar sa-ti distrugi libertatea. Pot sa existe laolalta; nu exista nici un antagonism intre ele. Iubeste omul, insa lasa-i totala libertate. Iubeste omul, insa de la inceputul-inceputului lamureste faptul ca nu iti vinzi libertatea.

- Iubirea nu se naste in voi decat daca deveniti un cerc perfect: un intreg multumindu-se cu sine. Atunci iubiti tot ceea ce vine spre voi.

- Femeia trebuie iubita, nu inteleasa. Acesta este primul pas catre intelegere. Prima lectie a iubirii consta in a nu solicita iubire, ci in a o darui. Fiti dumneavoastra cel ce daruieste.

- Dragostea este cea dintai usa. Prin ea, poti pasi in afara timpului. De aceea oricine vrea sa fie iubit, oricine vrea sa iubeasca. Si nimeni nu stie de ce este data atata importanta dragostei, de ce exista o tanjire atat de adanca dupa dragoste. Si, fara sa o cunosti bine, nu poti nici sa iubesti, nici sa fii iubit, intrucat dragostea este unul din cele mai profunde fenomene de pe pamant.

- In momentul in care simti ca nu mai esti dependent de nimeni, in fiinta ti se instaleaza o tacere profunda, o relaxare lipsita de febrilitate si tensiune. Dar asta nu inseamna ca atunci vei inceta sa iubesti. Din contra, vei cunoaste pentru prima data o noua dimenisune, o noua calitate a iubirii, o iubire care nu se mai limiteaza la cuvinte, si care se apropie mai degraba de prietenie pura.

- Daca poti permite iubirii sa apara, atunci nu mai e nevoie de rugaciune, nu mai e nevoie de meditatie, nu mai e nevoie de nici o biserica, de nici un templu. Daca iubesti poti sa uiti cu totul de Dumnezeu, fiindca prin iubire iti va fi aparut totul: meditatia, rugaciunea, Dumnezeu, totul iti va fi aparut. La asta se refera Iisus atunci cand spune ca iubirea e Dumnezeu.

- Nu incerca sa intelegi viata. Traieste-o! Nu incerca sa intelegi iubirea. Intra in iubire!

- Viata este un flux permanent; totul se schimba, se afla in miscare. Nimic nu este static, nimic nu este permanent. Ti-a fost inoculata ideea unei iubiri eterne, idee care iti va distruge viata. Te vei astepta la o dragoste eterna din partea bietei femei, iar femeia se va astepta la o dragoste eterna din partea ta. Dragostea devine secundara, durata devine principala. Iar dragostea este o floare atat de delicata, incat nu o poti obliga sa fie nemuritoare.

- Noi suntem ceea ce cunoastem, ceea ce simtim. A cunoaste ceva inseamna a te identifica cu acel ceva. A cunoaste iubirea inseamna sa iubesti; a cunoaste divinitatea inseamna sa devii divin. Autocunoasterea inseamna realizare; cunoasterea inseamna sa fii.

- Daca iubirea ta este atat de mare pentru a contine si renuntarea, numai atunci se poate numi iubire. Daca renuntarea este destul de mare ca sa contina si iubirea, abia atunci este cu adevarat renuntare. Si cea mai mare crestere posibila este atunci cand un om le manifesta pe amandoua.

- Curata-ti sufletul in fata usii persoanei iubite. Numai atunci vei deveni iubitul ei.

- Oricat de dureroase ar fi experientele iubirii, patrunde in iubire fara sa eziti, pentru ca, daca o eviti - asa cum face majoritatea oamenilor -, vei ramane blocat in ego. Atunci viata nu iti va mai fi un pelerinaj, nu va mai fi un rau care curge spre ocean, ci va deveni o mlastina.

- Dragostea trebuie sa fie o relatie prieteneasca, in cadrul careia nimeni nu este superior, in care nimeni nu ia deciziile, in care amandoi partenerii sunt pe deplin constienti de faptul ca sunt diferiti, ca felurile in care abordeaza viata sunt diferite, ca gandesc diferit si totusi - cu toate aceste deosebiri - se iubesc.

- Iubirea pare sa fie ca un medicament; este ceruta doar de cei in suferinta.

- Fericirea urmeaza pretutindeni iubirea, indiferent daca aceasta din urma este returnata sau nu sau daca celalalt ii raspunde cu aceeasi moneda. In aceasta consta rezultatul iubirii, in faptul ca valoarea ei este intrinseca. Ea nu depinde de raspunsul celuilalt, ci va apartine in intregime dumneavoastra. Nu conteaza nici pe cine iubiti: poate fi un caine, o pisica, o piatra sau un copac.

- Chiar daca sunteti singur in camera, veti umple intreaga camera de iubirea voastra. Chiar daca va aflati intr-o inchisoare, o veti putea transforma instantaneu intr-un templu. In clipa in care o veti umple cu iubire, ea nu va mai fi o inchisoare. Invers, un templu poate deveni o inchisoare daca nu este umplut cu iubire.

- Viata poate fi sacrificata pentru dragoste, dar dragostea nu poate fi sacrificata pentru viata.