Florian Popa Micsan a publicat pe pagina sa de Facebook un text interesant, despre valoarea prieteniei pe Facebook, prea adesea considerata ca fiind falsa. Puteti citi in continuare textul postat de publicistul Florian Popa Micsan si intitulat: Litera din calendar transformata intr-un ochi stelar:

xxx

O prietena buna, poeta si matematiciana, a disparut subit. Nu din viata, ci de pe Facebook. Si-a inchis pur si simplu contul, fara nici un avertisment. Si fara un motiv aparent. A fost singura persoana care a inteles trei postari de-ale mele legate de matematica si de misterul numerelor. Asa am descoperit existenta poetei-matematiciene, o prietena cu un suflet ales. Treptat, am descoperit un univers comun magic, elevat si spiritualizat. Ma simteam apropiat de poeta disparuta (de pe Facebook) prin pasiuni comune: poezie, matematica si filosofie. Am scris un text despre Archaeus, o nuvela fantastica scrisa de Eminescu in stilul lui Edgar Poe, iar prietena mea a rezonat imediat. Au fost multe alte subiecte comune, care mi-au imbogatit universul spiritual. Recunosc ca, ocupat pana peste cap cu problemele cotidiene, uneori mai uitam de prietena mea. Dar ii citeam rarele insemnari de pe Facebook cu interes. Avea o deviza interesanta si usor desueta: Sunt roman si punctum. Evident, tot de sorginte eminesciana. La fotografia de profil postase poza unei fetite cu un bucium mai mare decat trupul ei firav. A explicat ce simboliza acea fetita cu buciumul (foto 1). O explicatie evident filosofica. Raman cu regretul ca discretia si decenta prietenei anonime au determinat-o sa nu posteze nici macar o singura fotografie de-a sa. Nici din copilarie sau din tinerete, nici din actualitate. O poeta care m-a ajutat sa descifrez cateva mistere existentiale din calatoria noastra spre un intunecat port indepartat. Mi-a ramas in laptop o pagina din cartea sa de poezie, singurul ei volum tiparit. Poezia se intituleaza Amagire (foto 2). Daca e mai greu de citit pagina scanata, iata textul poeziei, transcris din volum:
Litera din calendar / Ma privea cu-n ochi barbar/ Smuls de dincolo de stele / Cu-nteles de ganduri rele // Era vraja, era vis?! Gandu-n gand s-a tot inchis/ Si-mi paru ca ma strangeam / Intr-o boaba de margean // Dar deodata m-am trezit / Ca sub geana s-au starnit / Lacrime cu miez sfintit / Ce-n adanc s-au albastrit; // Litera din calendar / Are-acum un ochi stelar; / Fost-a doara adumbrit / De un vis ce l-a vrajit.