Ieri, la pizzeria Cuptorul cu lemne din Capitala a avut loc vernisajul expozitiei de caricatur Cei 7(0) ani de acasa semnata Cristian Mihailescu.
Cristian Mihailescu este un caricaturist-editorialist de cursa lunga, o specie rara de graficieni, pe cale de disparitie, un dulau de presa care simte imediat un subiect gras, apetisant ce merita desenat si gustat, bineinteles, de cititorii ziarului (sau ai blogului).
A debutat in 1968, in revista AMFION alaturi de Mihai Panzaru-PIM si Sorin Postolache, fiind prezent cu caricaturi, de-a lungul celor 50 de ani de presa, in aproape toate ziarele si revistele din Romania.
Din ianuarie 2019, cand a implinit 70 de anim ploiesteanul Cristian Mihailescu a intrat in clubul asilor caricaturii, un club restrand, select, de graficieni care au adus caricatura de presa pe prima pagina.
Si, asa cum au facut si ceilalti artisti din generatia sa, Cristian Mihailescu isi serbeaza aceasta aniversare alaturi de colegii de breasla, prin aceasta expozitie personala, aici, la Clubul Caricaturistilor de la Cuptorul cu Lemne, o expozitie retrospectiva ce prezinta pe simeze 40 de desene dintre cele pesye 12.000 publicate pana acum, spune Aurel Stefan Alexandrescu - ALEX.
Mihai Milca: Pentru Cristi Mihailescu, caricatura este, in primul rand, o modalitate predilecta de a valoriza criticarea realitatii cotidiene, un construct expresiv abreviat unei moralitati necesare. Ridendo castigat mores, spuneau latinii si nu se inselau. Cristi Mihailescu este un moralist autentic, dar neostentativ, un bonom ce mimeaza seriozitatea, fara malitie, tuse grotesti si distorsiuni inutile.
Nicolae Dan Fruntelata: In urma cu vreo treizeci de ani, ne-am petrecut noi impreuna la niste publicatii care incercau sa-si adauge valori ale presei romanesti interbelice, ziarul Romanul si revista Ultima Solutie, care incepeau cu desenele unui artist inca tanar, incisiv si plin de umor. El se numea Cristian Mihailescu, prietenul meu de atunci, de acum, dintotdeauna, omul care, iata, implineste cei sapte (zeci) de ani de acasa. Dar talentul nu imbatraneste niciodata. El isi sporeste doar bucuriile si isi masoara implinirile cu ideile si formele artei, simtindu-le, traindu-le din plin. La multi ani, Cristi Mihailescu!
Caricaturistul se afla la a patra expozitie personala la Clubul Caricaturistilor de la Cuptorul cu Lemne (si a XII-a in total). Acesta ne propune o serie de caricaturi retrospective din realitatea apropiata traita in cei 70 de ani de viata pana acum.
Alaturi de caricaturist, au fost prezenti la eveniment si alti colegi de breasla, precum: Julian Radu, Jimmy Stanescu, Cristian Topan, sotia, dar si fiul acestuia, Stefan, un mare iubitor al caricaturilor sale.