Una dintre cele mai indraznete si asteptate productii ale acestui an, Vice / Vicele, in regia multi premiatului Adam McKay si lansata de Annapurna Pictures, este o poveste neconventionala despre evolutia fostului presedinte Dick Cheney de la intern in Congres la cel mai puternic om de pe planeta. Filmul a strans numeroase nominalizari la Premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal si cel mai bun scenariu original si are deja in palmares un Glob de Aur pentru cel mai bun actor in rol principal, castigat recent de Christian Bale. Vice / Vicele este distribuit in Romania de Forum Film si va avea premiera pe 22 februarie 2019. Avandu-l in rolul principalul pe versatilul Christian Bale - care practic devine personajul pe care il joaca - filmul ii mai are in distributie pe Steve Carell in rolul lui Donald Rumsfeld, Amy Adams, in rolul sotiei lui Cheney si Sam Rockwell ca George W. Bush. Cu o durata de peste jumatate de secol, drumul lui Cheney din zona rurala din Wyoming pana la cel de presedinte de facto al Statelor Unite este, adesea, o calatorie plina de neprevazut, dar si de umor negru, dezvaluind culisele puterii institutionale, atat in SUA, cat si la nivel global. Datorita talentului enorm al lui McKay, dihotomia dintre Cheney, omul de familie, si Cheney, politicianul, este redata cu multa intelepciune, dar si cu indrazneala si intimitate. Cu ajutorul sotiei sale Lynne (Amy Adams) si mentorat de puternicul Donald Rumsfeld (Steve Carell), Cheney s-a insinuat la Washington inca din timpul administratiei Nixon, devenind seful de protocol al Casei Albe in timpul presedintiei lui Gerald Ford si, dupa cinci mandate in Congres, ministrul al apararii pentru George H.W. Bush.n In 2000 a parasit pozitia sa de CEO la Halliburton pentru a candida ca vice presedinte pentru George W. Bush (Sam Rockwell), stiind ca va exercita un mare control. Viclenia si manevrele politice derulate de Cheney au schimbat profund peisajul politic american, iar efectele sunt inca vizibile azi.

Geneza unui mare film

Ca multi american, McKay nu stia mare lucru despre aparent eluzivul Dick Cheney, care a fost un fel de co presedinte virtual pentru George W. Bush din 2001 pana in 2009, reusind sa schimbe politica americana.
- Nu stiam mare lucru despre Dick Cheney, dar, odata ce am inceput sa citesc despre el, am devenit fascinat de personalitatea, motivatiile si credintele lui. Cu cat citeam mai mult despre el, cu atat crestea fascinatia mea pentru personaj si pentru metoda socanta pe care Cheney a folosit-o sa castige putere si sa slefuiasca Statele Unite, explica regizorul.
Printre titlurile citite de McKay se numara si biografia senzationala a lui Robert Moses semnata de Robert Caro, o carte care descrie in profunzime drumul unui om catre putere si dificultatea de a mentine puterea castigata.
- Am inceput sa citesc orice carte despre putere, mergand pana la Shakespeare si asa s-a nascut ideea acestui scenariu, mai spune el.
Odata ce a documentat in profunzime viata lui Cheney, McKay a decis sa scrie un scenariu care sa depaseasca prejudecatile politice.
- E vorba de un capitol enorm al politicii americane care, pana acum, nu a fost in detaliu examinat si prezentat pe marile ecrane. E vorba de o piesa esentiala din puzzle-ul care raspunde la intrebarea cum de am ajuns aici unde suntem, un moment politic in care consensul e obtinut prin manipulare si dezinformare. Dick Cheney e miezul acestei stari, explica McKay.
Dupa o laborioasa munca de documentare, dar si dupa numeroase interviuri, McKay a reusit sa gaseasca unghiul de abordare al povestii sale si a inceput sa scrie scenariul. De la bun inceput a fost ajutat de producatorul Kevin Messick, cu care regizorul a mai colaborat in trecut.
- Unghiul de abordare in aceasta poveste a fost sa urmarim personajul din anii ´50 din Wyoming, pana la inceputul secolului XXI, spune acesta.

Nume sonore ale marelui ecran

De la bun inceput, McKay l-a avut in vedere pentru rolul principal pe Christian Bale, sustinand ca, inca de cand s-a apucat de scris scenariul, s-a gandit ca nimeni altul nu e mai potrivit pentru rol. Daca Bale refuza rolul, cel mai probabil filmul nu se mai facea, mai spune regizorul.
Spre norocul lui, insa, lui Bale i-a placut scenariul la nebunie.
- Absolut genial! Mult mai mult decat ma asteptam, puternic nu doar din punct de vedere politic, reusind sa surprinda toate unghiurile din viata lui Cheney si fiind plin de umoru atat de specific lui McKay, spune Christian Bale.
Odata ce actorul a acceptat provocarea, a aparut o provocare mai mare: transformarea lui in Dick Cheney. A fost nevoie de peste sase luni de probe de machiaj pana cand artistul premiat cu Oscar, Greg Cannom, a reusit sa creeze exact look-ul pe care il voiau Bale si McKay.
In aceasta perioada, Bale a muncit enorm la internalizarea personajului, studiind in detaliul profilul si personalitatea lui Cheney in toate interviurile pe care le-a gasit.
- Voia sa stie totul despre Cheney si sa absoarba toata informatia. A frecventat si un nutritionist pentru a se ingrasa intr-o maniera sanatoasa. A avut un trainer pentru dialect, altul pentru miscare. A facut tot ce-a putut sa se transforme in Dick Cheney. In ziua in care am inceput filmarile el era deja Dick Cheney, afirma producatorul executiv Jeff Waxman.
Pentru a surprinde pe deplin esenta personajului, Bale si McKay au cazut de acord sa lase deoparte orice convingeri personale si sa il abordeze intr-o maniera cat mai obiectiva cu putinta.
- Acest om a fost incredibil de influent, a detinut o putere enorma si a facut manevre politice stralucitoare. Am avut nevoie sa abordez personajul dintr-un unghi pozitiv, numai asa povestea nu poate sa fie previzibila; e esential ca ea sa surprinda si sa atraga oamenii, netinan cont de sentimentele politice ale fiecaruia. Iar asta a presupus sa mi-l asum pe Cheney cu deschidere si sinceritate, spune Christian Bale.

Cat priveste celelalte nume din distributie, din nou McKay stia deja pe cine vrea pentru rolul sotiei lui Cheney. Actrita Amy Adams, care a mai lucrat cu regizorul si pentru alte filme, admite ca, la inceput, scenariul a bulversat-o, mai ales ca trebuia sa joace rolul lui Lynne de la 20 la 70 de ani si sa imbrace complet ambitiile ei. Actrita isi aminteste clar ca ceea ce a uimit-o cel mai mult la scriitura lui McKay a fost elementul surpriza, neprevazutul.
- Cel mai neasteptat moment e clar semnatura lui Adam McKay. E atat de surprinzator tot ce face, recurge la atat de multe tehnici cinematografice. Pare ca nu are frica. Unul dintre motivele pentru care am decis sa ma alatur proiectului au fost conversatiile avute cu el, in care mi-a dat multa incredere si libertatea de a indrazni, spune actrita.

SINOPSIS:
Vice / Vicele e povestea lui Dick Cheney (Christian Bale), un fin cunoscator al sistemului birocratic din Washington, care ajunge, in mod discret, sa posede o putere politica imensa, ca vice presedinte in echipa prezidentiala a lui George W. Bush. Dick Cheney devine cel mai puternic om din SUA si contribuie in mod decisiv la impunerea unei noi ordini mondiale. Consecintele actiunilor se resimt inca, atat in politica americana, cat si in cea mondiala. Alaturi de Christian Bale, in film joaca magistral Amy Adams, in rolul lui Lynne Cheney, ambitioasa sotie a politicianului, care l-a impins pe drumul spre glorie. Lor li se adauga si Steve Carell in rolul lui Donald Rumsfeld si Sam Rockwell ca George W. Bush. Vice / Vicele este regizat de Adam McKay, dupa un scenariu original semnat tot de el.


Despre Forum Film Romania

Forum Film Romania s-a infiintat in anul 2010 si a preluat distributia in cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney. In afara de Romania, companiile Forum Film coordoneaza distributia peliculelor Disney si in Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Israel. In Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost inceputa in urma cu aproape 50 de ani. In ultimii ani, pe langa Disney, compania distribuie si titluri ale studiourilorMGM,FilmNation, Relativity, Studio Canal si alti independenti. Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pietei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe si distributia de filme.