Pe site-ul www.tpu.ro, la sectiunea Arta si cultura, am citit o conversatie desfasurata sub genericul: SE FAC BANI DIN ARTA, DIN DESEN SI PICTURA? Parerile sunt impartite. Unii zic ca din pacate nu se fac bani din arta. Altii afirma ca banii din arta se fac foarte greu. In fine, sunt si unii care zic ca daca esti foarte bun, poti deveni grafician sau pictor, si iti poti vinde picturile si schitele in expozitii, in strada ori online, de unde scoti o groaza de bani. Puteti citi in continuare acest dialog, pe tema: SE FAC BANI DIN ARTA, DIN DESEN SI PICTURA?

Romania e plina de artisti

- Da, se fac bani si multi chiar. Totul tine de ce vrei sa faci, de cum te descurci si cat de informat esti. Sa spui ca nu se fac bani e cea mai mare ipocrize pentru ca se merge pe ideea ca artistii sunt saraci. Ba din contra, ca artist poti castiga mai mult ca un medic. Conteaza foarte mult de cum te descurci - si nu ma refer la pile - si cat de mult esti dispus sa risti. Da, e greut pana iti gasesti adevarata nisa pe care sa lucrezi, dar sa fim seriosi, cu desenul, daca esti bine pus la punct, te dai la design de produs si BAM!, vreo 30 de milioane pe putin pe luna. Cu pictura? Te bagi la o facultate ca prof si te-ai scos. Stiti, incepeti sa cautati si sa va documentati si nu mai distrugeti oamenii care vor sa faca bani din arta. Si crede-ma, Romania e plina de artisti foarte buni si chiar multi, doar ca lumea nu ii promoveaza, pentru ca meh, e mai important sa vezi ca iar au murit 10 oameni injunghiati aseara.

- De unde ai auzit ca se castiga foarte bine in invatamant ca prof de pictura? Ai experimentat in viata? Crede-ma ca salariul unui profesor e in jur de 200 euro nu 1.000 si nici 5.000 euro, ci doar 200 euro. Arta In Romania nu este apreciata la adevarata ei valoare, inca se cumpara kitschul. Am profesat 6 ani in Romania ca profesor de pictura, in Uniunea Artistilor Plastici nu am reusit sa intru din cauza ca trebuia sa am pile si am fost respinsa, asa ca mi-am creat propria mea afacere cu arta care a durat numai 4 ani si am preferat sa parasesc definitiv Romania, sa vad cum este sa vinzi pictura in strainatate si pot sa iti spun sincer, sunt fericita. Strainul apreciaza pictura la adevarata ei valoare. In Romania, daca ai fi facut o reproducere dupa pictura renascentista ai fi reusit sa o vinzi cu 300 lei sau nici atat, pe cand in strainatate un asemenea tablou cu 300 de euro l-ai fi putut vinde. Pictez si tricouri, in Romania reuseam sa le vand cu 50 de lei, pe cand in Grecia ori Germania le vand cu 50-100 euro bucata. Romania o avea multe valori, dar nu stie sa le aprecieze, asta e defectul tarii. Cu acel BAM! de care zici se fac prin pile si spagi, pe un simplu om care nu are, ramane cu un amarat salariu, de rahat.

Arta e prost vazuta

- In primul rand, acel BAM! de care va tot luati se referea la profesor universitar, si am spus asta foarte clar. Va invit sa cautati ultima grila de salarizare si sa vedeti ca daca profesati ca asistent in primul an salariul este 25 de milioane pe luna, iar apoi creste. Nu mai spunem de lector sau chiar profesor universitar. In al 2-lea rand un grafician pe calculatorar castiga doar 26 de milioane salariu minim. Din nou va invit sa va documentati. In al 3-lea rand, pana si profesorii din licee/scoli generale pot castiga destul de bine daca chiar s-ar implica. Sa isi deschida o afacere ceva. Chiar sa vanda pe net. Stiu oameni care traiesc doar din asta, si traiesc foarte bine. Iar in ultimul rand, da, arta este foarte prost vazuta in Romania, am subliniat si eu asta in comentariul meu. Dar asta e din cauza societatii, si dupa cate stiti si noi facem parte din societate, deci ce ar fi sa incercam sa schimbam asta, ce spuneti?

Alegerea de a pleca in strainatate

- Nu as fi vorbit ceva aiurea, daca nu as fi stiut ceva sigur. Chestiile pe care ti le-am spus, le-am trait, am fost implicata in acest cerc. Nu trebuie sa am vreo documentare din ziare. Eu am experimentat direct. Ca sa fii asistent universitar ai un salariu de mizerie, plus de asta ca daca vrei sa avansezi mai departe pana sa devii profesor universitar, trebuie si tu la randul tau sa faci masterul si doctoratul, cu timpul vei creste in grad si toate astea ca sa ai acei 1000 de euro ii vei avea in jurul varstei de 35-40 de ani ca prof. universitar. Daca nu te straduiesti poti sa iesi la pensie si ca asistent. Bineinteles ca rezultatea dela aabsolvirea facultatii, conteaza foarte mult pentru a deveni asistent! Nu este atat de usor sa bati calea pana unde doresti. Ori de cele mai multe ori se rezuma prin relatii + spagi. Habar nu ai cate manevre se fac in universitati pentru a obtine un post. Matusa mea a lucrat ani de zile ca secretara in universitate, a vazut si auzit atat de multe la viata ei despre aceste manevre ilegale. Ohooo! Nu stiu, tie ti pare ok un salariu a unui asistent universitar, nu avansez la restul gradelor, esti venit din provincie, vrei sa iei viata in maini si ai postul intr-o universitate din tara, ti se pare atat de mult aia 600 de euro pe luna? Sincer scade din aia si vezi cu cati vei ramane la final de luna (chirie, hrana, iesiri etc.) Asta ti se pare salariu mare? De exemplu, vrei sa-ti faci un credit ca ti s-a pus pata pe ceva voluminos, sa iei o masina de exemplu: baga-le si pe astea in randul posibilitatilor. Banii asistentului ii vad in euro, pentru mine aia 600 de euro ar fi la limita imposibului fara vise. Daca mai stai si in casa parinteasca atunci poti sa spui ca sunt multi, ca nu dai nici un ban la intretinere sau restul cheltuielilor, atunci poti sa spui ca sunt bani multi. Desi nu poti ramane toata viata la parinti! Am colegi de facultate bagati in publicitate, sincer, la inceput in primii 3 ani ai salariul mic, treptat salariul creste, plus ca trebuie sa ai un portofoliu foarte bogat cu proiecte si multa experienta. Primul salariu din primul an este in jur de 1.000 lei si pune in fata daca esti venit din provincie, caci localitatea natala nu-ti ofera nimic si mergi intr-un Bucuresti sau orice alt oras mare, si chiriile sunt pe masura. Cum supravietuiesti tu? Ca cineva ti-a zis ca vei avea din start 5.000 lei in prima luna! Candva in Romania am fost prof de pictura in invatamantul gimnazial + o afacere proprie cu ceea ce faceam din arta + expozitii + targuri handmade. Am stat sub aripile parintesti si cu toate ca salariul tot nu era de ajuns din invatamant. Alegera facuta de a pleca in strainatate a fost cea mai buna alegere. Daca ai ocazia sa faci Facultatea de Arte in strainatate, vei avea multe porti deschise si un avantaje pentru un job care e mult mai bine platit ca in Romania.

Frustrari acumulate in lupta cu sistemul

- Eu zic sa oprim discutia aici pentru ca din cate vad, vorbim limbi diferite. Nu stiu ce e asa de rau un salariu de doar 600 de euro pe luna pentru un tanar de 25-26 de ani, care bineinteles abia a terminat masterul. Si daca continui aceasta parte, trebuie sa faci si un doctorat care bineinteles, daca intri la fara taxa, nu dai bani sa il faci. Si da, nu vorbesc de proasta cum ma tratati dumneavoastra, ci am informatii clare, pentru ca si eu am pe cineva care lucreaza in universitate, nu numai dumneavoastra. In al 2-lea rand, acea parte cu casa, bani, masina. Ati auzit vreodata de ANLuri? Stiti ce sunt? Sau ce presupun? Pentru ca daca un simplu asistent universitar ar depune va asigur ca in jumatate de an ar primi un apartament. Din nou, vorbesc din experienta pentru ca eu stau intr-o asemenea locuinta. SI va asigur ca are o calitate foarte buna. In fond, in comentariul dumneavoastra se vad cam toate frustrarile dumneavoastra acumulate de-a lungul timpului din cauza ca nu ati reusit sa invingeti un sistem bolnav. In concluzie, va invit sa incheiem discutia aici pentru ca observ ca nu are niciun sens sa continuam si va rog sa nu mai distrugeti sperantele tinerilor romani. O zi buna!

- Imi pare rau ca ai inteles gresit si tonul tau da dovada ca te-ai suparat. Nu te-am jignit absolut deloc, ci mi-am spus punctul meu de vedere si experienta mea. Nu o consider o frustare, ci o experienta. Unde ai inteles ca distrug viitorul tinerilor!? Ai citit cu alta intonatie comentariul meu scris. O saptamana linistita sa ai! Succes sa ai si incearca sa iei orice critica in bine, nu am spus-o cu rautate, asa cum ai inteles-o!

- Nu este cea mai buna varianta din punct de vedere financiar, insa cel mai bine ar fi sa ai o meserie de baza, iar din pictura sa faci o placere; iti poti vinde picturile, insa nu vei avea un profit prea mare, mai ales avand in vedere cheltuielile in ceea ce priveste materialele.

- Da, se fac foarte multi bani asta daca nu locuiesti in Romania. De multe ori, intalnesti oameni care prefera kitschul, dar arta pura este ignorata. Multi vor ca pictura sa fie pe bani putini, vorbesc de Romania. Am experimentat de foarte multe ori chestia asta, si asta m-a impins sa parasesc Romania definitiv. Am intalnit ca arta sa fie apreciata peste hotare si chiar foarte bine platita, iar asta ma face fericita. Si in Grecia, cat am locuit, mi-am vandut foarte bine lucrarile de arta, in Germania la fel. In Romania, am fost total dezamagita.

- Vise taica cu profesor de arta. BAM! si iti vin ce? Am predat 6 ani ca profesor de educatie plastica si salariul meu era 200 euro/luna. Asta era BAM!-ul ca sa devii milionar? Din contra. In Romania esti muritor de foame la partea de pictura. Daca esti priceput in grafica pe calculator ai putea sa te angajezi la vreo firma de publicitate de prin Bucuresti unde sa zici mersi ca vei avea un salariu decent, desi nu crede in vise ca vei avea 1.000 de euro peste noapte. Daca esti bun si ai studii superioare in artele plastice si iti sunt recunoscute intr-o tara unde te vei retrage, daca cunosti limba, ai putea ajunge la un salariu mult visat, de care spunea Andrei. In Germania, salariul unui profesor este de 4.000 euro dupa cativa ani de vechime. Ca profesor de arte plastice la gradinita, salariul incepe de la 1.500 euro. Ah, daca ai relatii, cum se spune pile, poti intra oriunde si castiga cat doresti. Dar daca nu ai, rabzi pana vei reusi intr-o zi sa ii ai. Meseriile care in care se castiga sunt ca arhitecti, designer de interioare. Ca pictor trebuie sa fii bagat in invatamant + membru in Uniunea Artistilor Plastici + mult exercitiu zi de zi + multe expozitii in tara si in strainatate, desi nu-ti imagina ca maine vei deveni bogat! Succes!

(Sursa: Facebook)