Potrivit traditiei, in ultimul weekend al lunii septembrie se desfasoara campania nationala Nocturna Bibliotecilor. In anul Centenarului Marii Uniri, campania de mobilizare nocturna a bibliotecilor este dedicata valorilor si simbolurilor culturale ale Unirii, reunind participantii sub sloganul BIBLIOTECILE UNESC. Pe site-ul Bibliotecii nationale este anuntat acest eveniment sub titlul: Pactul lecturii. Nocturna Bibliotecilor la Biblioteca Nationala. Cu ocazia editiei a VIII-a Nocturnei Bibliotecilor, Biblioteca Nationala a Romaniei propune publicului de toate varstele, sub genericul Pactul lecturii, un program care include ateliere de lectura, de creativitate si de educatie, expozitii, concerte, dezbateri, lansari de carte, tururi de biblioteca.

Programul evenimentului

Evenimentul Pactul lecturii - Nocturna Bibliotecilor la Biblioteca Nationala se desfasoara vineri, 28 septembrie 2018, intre orele 18:00-22:30. Participarea este libera.
Fie ca se afla in fata unui text literar, fie a unuia stiintific, eseistic, filosofic, tehnic etc., cititorul are o participare activa in timpul actului lecturii, stabilind in mod natural un pact de cooperare atat cu autorul si lumea sa textuala, cat si cu ceilalti cititori, fenomen ce apare cu atat mai evident in timpul sesiunilor de lectura petrecute in spatiu public, in timpul lecturilor facute impreuna. Pactul lecturii - Nocturna Bibliotecilor la Biblioteca Nationala isi propune sa exploreze cateva dintre habitudinile de lectura si de interpretare.