Pe 18 Septembrie, intre orele 17:00 - 19:00, la Muzeul National al Literaturii Romane
Nicolae Cretulescu 8, 010341 Bucuresti Muzeul National al Literaturii Romane va invita la spectacolul de teatru Inocentul” de Radu Baiesu, dupa un text al lui Ion Baiesu, marti, 18 septembrie 2018, ora 17.00, in sediul din Str. Nicolae Cretulescu nr. 8 (in spatele Bisericii Albe).
Spectacolul a fost, de asemenea, inregistrat la Teatrul National Radiofonic, iar premiera se va difuza in data de 20 septembrie 2018, ora 23.05, la Radio Romania Actualitati. Adaptarea radiofonica: Manuella Popescu. Regia artistica: Radu Baiesu.
In distributie Dan Tudor si Florin Dobre. Regia de montaj: Florin Badic. Regia de studio: Renata Rusu. Regia tehnica si muzicala: Madalin Cristescu. Realizator: Manuella Popescu.
In demersul teatral, intitulat nu intamplator Inocentul”, regizorul Radu Baiesu si actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Baiesu, si-au propus sa-l descopere pe omul de langa noi. Vecin, coleg de serviciu, sau chiar ruda, debitand gogomanii cu imensa seriozitate, stabilind reguli de viata si chiar idealuri, intr-o halucinanta confuzie a termenilor si sarind adesea parleazul spre absurd. Personajul ni se spovedeste cu mandrie, convins fiind de justetea rationamentelor sale aberante si in final ne cere chiar si aprobarea. Intre doua trenuri, unde altundeva decat in bufetul garii (ca nu degeaba a fost Caragiale patronul carciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, isi povesteste viata, facandu-ne martori ai unei existente care ar parea banala, daca n-ar fi bantuita de absurdul generat de o societate alienata de formalismul ei gaunos.
De Ziua Limbii Romane, sarbatorita pe 31 august, Dan Tudor a dus Inocentul la Dublin, in Irlanda: Am gasit aceasta modalitate extraordinara de a-l plasa pe el, pe Inocent, intre oamenii care asteapta trenul. El este asezat intre calatori, pentru ca fiecare dintre noi asteapta fie un Personal, un Accelerat, un Rapid sau, de ce nu, Orient-Express-ul. Noi toti asteptam cate un tren. El are curajul de a spune lucrurilor pe nume, direct. El nu este un moralizator. Tot ce face este condamnabil aparent. Poti sa gresesti, dar poti ramane curat. Poti sa faci gafe, dar poti sa ramai simpatic. Pe Inocentul nostru il afecteaza la modul personal problemele lui, nu pe noi”.
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.