Stimabili, atentiune! Festivalul Bucurestii lui Caragiale revine intre 27 august si 2 septembrie 2018 cu o editiune noua in stabilimentul cunoscut, in gradina la Cismigiu. Domni, domnite si tineri marineri sunt invitati, timp de o saptamana, sa descopere un program de comedii si muzici, mofturi si surprize care transpun universul surprins in opera lui I.L.Caragiale, reputat dramaturg si cronicar al Bucurestiului de altadata, pe aleile celui mai vechi parc din Capitala. Organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Teatrul Ion Creanga, Festivalul propune o selectie variata de evenimente: spectacole de teatru - montari de amploare din repertoriul teatrelor din Capitala si din provincie, dar si spectacole produse de companii independente, concerte de jazz, swing si muzica de promenada, recitaluri, demonstratii, si ateliere sustinute de artisti plastici si mestesugari. Caleidoscopul cultural, desfasurat in zona Aleii Platanului (in perimetrul delimitat de Intrarea Rigas, Piata Valter Maracineanu si Lacul Cismigiu), este completat de o serie de activitati conexe: animatie stradala in costume de epoca, expozitii care surprind farmecul perioadei Belle Époque si nu numai,conferinte, tururi ghidate si - in premiera - o instalatie interactiva care aduce laolalta fragmente din Bucurestiul de altadata si de astazi.

Spectacole de teatru

Selectia principalei sectiuni din festival pune in lumina vesnicul carnaval al mofturilor, propunand atat piese clasice, bine aduse din condei, cu dialoguri inteligente si intrebari esentiale, cat si spectacole-concert cu sonoritati moderne, nume consacrate de pe marile scene ale teatrului romanesc, dar si tineri studenti, care scriu istorie in spectacole de an. Din programul acestei editii amintim spectacolele: Magic National - Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti; Escu de Tudor Musatescu - Teatrul Mic; Gaitele de Alexandru Kiritescu -Teatrul Tony Bulandra, Targoviste; Ultima ora de Mihail Sebastian - Teatrul Municipal Ariel, Ramnicu Valcea; Sluga la 5 stapani de Mihai Gruia Sandu - UNATC I.L. Caragiale; Gunoierul de Mimi Branescu; Caldura? Mare?, dupa I.L.Caragiale sau The Fly, spectacol-concert cu Marius Vernescu si Alexandru Pribeagu.

Concerte

Scena Mica din Parcul Cismigiu rasuna pe acorduri calde de jazz si swing, fado si tango in cheie moderna, alaturi de Irina Sarbu, Mircea Tiberian si Nadia Trohin, Adrian Nour & Trio Zamfirescu, Bianca Mihai, Alex Stefanescu sau Marthin Marcos Band. Nu lipsesc concertele de folclor reinterpretat, in compania lui Marius Mihalache sau Adrian Naidin, dar nici serile de slagare din perioada interbelica sau muzica de promenada. Pastrand traditia concertelor sustinute de fanfare, Bucurestii lui Caragiale prilejuiesc o intalnire speciala luni, 27 august, cu ocazia unui program de muzica militara si de promenada prezentat de Muzica Militara a Brigazii 1 Mecanizate Argedava, din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre. Programul muzical se incheie duminica, 2 septembrie, pe Scena Mare, alaturi de Orchestra Nationala Radio, care va interpreta o serie de melodii celebre apartinand compozitorilor Ion Vasilescu, Ionel Fernic, Dino Olivieri sau Astor Piazzolla.

Program pentru copii

Sectiunea dedicata copiilor reuneste zilnic, intre orele 10:00 " 13:00, un program diversificat despectacole de teatru (Pantalone in luna, Goe in Tara Minunilor, Amintiri intr-o valiza, Romania dodoloata - Teatrul Ion Creanga, Caragiale Express - MiniArtShow, Fluturi si oameni - Compania Two of Us), teatru de papusi (Printesa Anastasia - Asociatia CREAS), spectacole muzicale (Copilaria lui Mozart - Asociatia Clasic e fantastic), spectacole cu baloane de sapun(Claudia Stroe), cu jonglerii si acrobatii (Funny Circus) sau magie (Cristina Strecopitov). Pentru foarte tinerii melomani, Scena Mica gazduieste concerte sustinute de Corul de Copii al Operei Nationale Bucuresti, Corul de Copii Radio, Corul de Copii Sunetul Muzicii si Corul Meloritm, dar si momente de improvizatie instrumentala, recitaluri, un atelier de percutie si sesiuni distractive de karaoke. Programul este completat de demonstratii de dans clasic, dans popular, dans sportiv sau urban, demonstratii de magie sau acrobatii pe bicicleta.

Ateliere de creativitate

Dedicate publicului de toate varstele, atelierele propuse in cadrul festivalului stau sub semnul creativitatii. Astfel, cei mici vor avea ocazia sa isi exerseze indemanarea si creativitatea alaturi deRecreativo (pictura pe apa) si de mestesugarii Scolii de la Piscu (linogravura, fierarie, olarit, pictura pe farfurii de lut, tehnici de decorare a mastilor de pasla si jucariilor de lemn). Pentru publicul adult, programul este realizat sub indrumarea artistilor plastici de la Fundatia Calea Victoriei, care coordoneaza cinci ateliere, fiecare dintre acestea o experienta artistica inedita, participantii fiind incurajati sa improvizeze si sa creeze in spiritul epocii.

Evenimente conexe

Sectiunea evenimente conexe transforma aleile parcului intr-un muzeu interactiv, publicul avand ocazia sa descopere povesti fascinante si istorii mai putin cunoscute, fotografii si inregistrari din epoca, dar si obiecte si personaje desprinse din schitele lui Nenea Iancu. Printre principalele atractii se numara cele doua expozitii prezentate cu succes in cadrul editiei anterioare a festivalului - Fotografii din Bucurestii de altadata si Masini de epoca, revazute si imbogatite cu noi exponate, dar si o expozitie inedita: Biciclete retro, realizata cu sprijinul Asociatiei Retro Velo Romania. Plimbarile culturale la bulivarsunt incurajate de lectorii de la Fundatia Calea Victoriei, care transforma un tur in imprejurimile parcului (cu pornire de la Piata Valter Maracineanu) intr-o ocazie ideala de a povesti despre aparitia Universitatii Bucuresti, despre personajele si balurile de la Cercul Militar National sau despre viata tumultoasa a redactiilor de ziar. Totodata, in premiera, festivalul gazduieste, in perioada 29 august - 2 septembrie 2018, instalatia interactiva Telefonul Amintirilor. Lansata de Asociatia Punctart, in cadrul proiectului Muzeul Memoriei, instalatia le permite tuturor celor curiosi nu doar sa asculte fragmente din universulorasului de altadata, ci si sa imprime in albumul cu amintiri propriile ganduri si impresii despre Bucurestiul cotidian.
- Accesul la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuit.
- Pentru atelierele cu numar limitat de participanti, inscrierile se vor realiza in spatiile destinate activitatilor, cu 30 de minute inainte de inceperea atelierelor.
- Mai multe informatii sunt disponibile pe www.teatrulioncreanga.ro.
- Festival organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Teatrul Ion Creanga
- Recomandat de Europa FM
- Avizat pentru scoleri de ItsyBitsy FM
- Dat la gazeta de AGERPRES, Blitz TV, Bucurestii vechi si noi, Business Review, Jurnalul National, Observatorul Cultural, RATB, Sapte Seri, Ziarul Metropolis
- Monitorizat de conasii de la mediaTRUST.

(Sursa: agerpres.ro)