Miercuri, 23 mai 2018, la orele 16.00, la Magazinul MUZICA de pe Calea Victoriei, indragitul compozitor MARIUS TEICU, lanseaza 3 ALBUME cu cele mai indragite slagare, musicaluri si melodii din filme si show-uri de televiziune celebre ale atat de indragitului compozitor. Albumele sunt produse de Casa de Discuri EUROSTAR. Lansarea va fi prezentata de OCTAVIAN URSULESCU.
- L-am numit candva un campion al topurilor, un veritabil hit-maker, asa cum spun anlgo-saxonii: aproape tot ce atinge, muzical vorbind, se transforma in slagar. A compus peste 400 de cantece si reprezinta acea stirpe rara de creator care reuseste performanta de a fi si pe gustul marelui public si al criticii muzicale. A scris muzica de film, de teatru, pentru televiziune, musicaluri, dar muzica usoara este cea care l-a consacrat de la prima sa melodie, in 1970. A fost cantaret, actor si prezentator cu har. Eu insumi am preluat onoranta postura de amfitiron al concursului TV Steaua fara nume pentru care compusese cortina muzicala, convingandu-ne ca muzica este a 8-a minune a lumii - Octavian Ursulescu
La evenimentul care va fi moderat de Octavian Ursulescu (el semneaza de altfel si cate o documentata prezentare in booklet-urile albumelor) si-au anuntat prezenta numerosi interpreti, reprezentanti din show-biz, colegi de breasla ai compozitorului, colaboratori, prieteni dragi ai celebrului cantautor. Amintim pe Jolt Kerestely, Horia Moculescu, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Adrian Daminescu, Bianca Ionescu, Stela Enache, Mircea Dragan, Silvia Dumitrescu, Corina Despot, Sergiu Cioiu (Canada), Ileana Sipoteanu, Aurel Moga, Titus Andrei s.a.
Mariu Teicu s-a nascut pe 9 mai 1945 la Resita si a absolvit Scoala Elementara de Muzica si Liceul de Muzica din Timisoara in 1963 (trecand de la pian la oboi), apoi Conservatorul de Muzica din Bucuresti, in 1968 - sectia Compozitie - Dirijat. Inca de pe bancile facultatii a devenit pianist si solist vocal al formatiei Modern - Grup”, printre colegii sai numarandu-se Marcel Dragomir, Petre Magdin sau Titus Munteanu.
In perioada 1968 - 1974 a fost profesor la Școala Populara de Arta din Bucuresti, catedra Muzica Usoara, iar printre elevii sai s-au numarat Angela Similea, Dida Dragan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu, Ioan Luchian Mihalea, Zoe Campeanu.
Mariu Teicu este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania din anul 1974.
De-a lungul unei cariere de exceptie, nu odata si-a interpretat el insusi creatiile, majoritatea devenite slagare si a compus pentru cei mai cunoscuti cantareti de muzica usoara. Amintim doar pe Angela Similea, Aurelian Andreescu, Corina Chiriac, Olimpia Panciu, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobantu, Loredana, Mihai Constantinescu, Anda Calugareanu, Monica Anghel, Aurelian Temisan, Silvia Dumitrescu, Adrian Daminescu, Adrian Enache si multi, multi altii.
A compus muzica pentru filme de lung metraj Angela merge mai departe, 1982 si Acordați circumstanțe atenuante, 1984 regia Lucian Bratu, Al patrulea gard langa debarcader, 1983, regia Cristiana Nicolae, Ramasagul, 1985, regia Ion Popescu Gopo, Zambet de soare, 1989, regia Elisabeta Bostan.
Marius Teicu a compus pentru filme si show-uri care au scris istoria Televiziunii Romane - Racheta alba (regia Cristiana Nicolae), Cenusareasa, Marius, Olimpia si Mihai, Un trio formidabil, Popeye marinarul, Fantezii, fantezii, Frumoasa din padurea adormita, Oraselul muzicii, Carnaval, Cine esti tu, Unul pentru toți, toți pentru unu”, toate in regia regretatului Titus Munteanu.
Incluse pe albumul Musicalurile copilariei, Micuta Dorothy, Frumoasa din Padurea Adormita si Gulliver in Tara Piticilor sunt doar trei dintre musicalurile celebre compuse de Marius Teicu, pe versuri de Silvia Kerim. Acestea sunt interpretate de solisti ai Teatrului National de Opereta si Musical Ion Dacian din Bucuresti. El a mai compus muzica unor musicaluri care s-au jucat cu casa inchisa, stagiuni la rand: Examene, examene”(libret Eugen Rotaru) - Teatrul de Opereta Ion Dacian”Bucuresti, teatrele lirice din Constanta, Iasi si Brasov, Nota zero la purtare (libret Octavian Sava), O premiera furtunoasa si Omul care a vazut moartea -Teatrul de Revista Constantin Tanase Bucuresti, Divanul Persian (libret Octavian Sava si Grigore Gonta) . Teatrul National Timisoara, Mary Poppins (libret Silvia Kerim) - teatrele din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea, Craiova, Resita.
Dintre piesele incluse pe albumul MELODII din FILME, MUSICALURI si SHOW-uri TV aminim Trei prieteni cu Marius, Olipia si Mihai, Dac-ai sti cat te iubesc, Inimaginabil sau Spune-mi tu, Pintenatule (filmul Ramasagul), Azi cerul pierde o stea (filmul Zambet de soare), Ani de scoala (musicalul Nota zero la purtare), O portocala, Eu te voi iubi, Nu-mi pare rau, Unde erai, Oameni s.a.
Casa de Discuri EUROSTAR condusa de Venera si Paul Stinga a aniversat 27 de ani de la infiintare si a fost distinsa cu Premiul Discului la Gala Premiilor Anuale ale Revistei Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pe anul 2016, editia a XXVII-a. In ultimi ani, EUROSTAR a editat si lansat cateva zeci de albume consacrate in special muzicii usoare romanesti, dar si un album Eugen Doga, fiind la ora actuala singura casa de productie ce acorda maxima atentie creatiei originale, romanesti. Dintre productiile notabile lansate amintim dublele albume Florin Bogardo, Stela Enache si Anastasia Lazariuc, albumele de autor Adrian Enescu, Marina Voica, Virgil Popescu, Dumitru Lupu, Mihai Vanica, Nicolae Caragia, Margareta Paslaru, Corina Chiriac sau cele dedicate interpretilor Mirabela Dauer, Alexandru Jula, Silvia Dumitrescu, Oana Sirbu, Ileana Sipoteanu, Marian Stere, Ioana Sandu, Carmen Radulescu, Aurel Moga, Sergiu Cioiu, Corina Elena Badea s.a.