Cea de-a cincea editie Art Safari Bucuresti si-a deschis portile vineri, intr-un pavilion expozitional adus din Germania, un muzeu temporar care gazduieste opere de arta romaneasca de patrimoniu si contemporana, dar si arta internationala, precum si reprezentatii artistice de tip performance. Operele, evaluate la aproximativ 10 milioane de euro, provin din muzee romanesti si straine (intre care si Muzeul Pompidou si Louis Vuitton Fondation din Paris), dar si din colectii private importante, insa o parte dintre lucrarile de arta contemporana au fost create special pentru a fi expuse la Art Safari 2018, un eveniment care va avea loc in perioada 11 - 20 mai, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de organizatori.
- Editia aniversara Art Safari Bucuresti marcheaza premiere importante pentru arta romaneasca, printre care un pavilion expozitional de arhitectura contemporana la standarde internationale, demn de a gazdui valori universal, precum Brancusi, Cantor, Ghenie, Muresan etc. Un rol important l-au jucat reputatii nostri parteneri Muzeul Pompidou si Louis Vuitton Fondation, in ale caror colectii se gaseste arta romaneasca importanta si carora le multumim pentru deschiderea de a imprumuta Pavilionului opere valoroase pe toata durata Art Safari 2018, spune Ioana Ciocan, director Art Safari Bucuresti.
- Misiunea Louis Vuitton Fondation este aceea de promovare a artei contemporane in randul publicului din Franta si din toata lumea. Iar arta romaneasca este o parte importanta in cadrul acestei misiuni. De altfel, Franta si Romania sunt inrudite prin arta si cultura. Brancusi, Cioran, Ionesco sunt parte din ambele culturi. Suntem bucurosi ca am facut cunoscuta arta contemporana romaneasca si publicului din Franta si ca acum putem reda o parte din valorile colectionate de-a lungul timpului publicului din Romania, cu ocazia Art Safari Bucuresti, a declarat Herve Mikaeloff, de la Louis Vuitton Fondation din Paris.

Pavilionul Central Art on Stage

Pavilionul Central Art on Stage este expozitia dedicata artei romanesti contemporane, reunind artisti contemporani si multiple practici artistice - pictura, grafica si broderie, banda desenata si instalatii. Expozitia platforma este regizata de Hervé Mikaeloff, consultantul Grupului Louis Vuitton MoÃ't Hennessy si al Louis Vuitton Fondation din Paris. Selectia acestuia va cuprinde lucrari ale artistilor romani Alex Mirutziu, Arantxa Etcheverria, Ciprian Muresan, Marius Bercea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Razvan Boar, Serban Savu, Vlad Nanca, Vlad Olariu etc. In expozitie, iubitorii de arta vor putea admira in premiera nationala o lucrare semnata de Mircea Cantor, realizata special pentru Art Safari Bucuresti, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare in oglinda, unde moda se impleteste cu arta - o vesta Dior colectia toamna-iarna 2017 (primita cadou de Mircea Cantor din partea Christian Dior pentru a realiza lucrarea ce va fi expusa la Art Safari Bucuresti) croita impreuna cu un cojoc autentic binsenesc din Bihor. Pentru aceeasi expozitie a fost selectata si o alta lucrare de Mircea Cantor - Anthroposynaptic - din colectia Louis Vuitton Foundation - o broderie pe camasi traditionale din Maramures, cu care artistul a participat si la Art Basel in 2015.

Pavilionul Muzeal Natural-Cultural

Pavilionul Muzeal Natural-Cultural, curatoriat de istoricul de arta Alina Serban, cuprinde arta romaneasca pana la jumatatea anilor '90, adusa din peste 20 de muzee din Romania si din importante colectii private, inclusiv filme realizate de Brancusi (in imprumut de Muzeul Pompidou din Paris).

Expozitia Altceva despre Ceausescu

Expozitia Altceva despre Ceausescu dezvaluie o latura mai putin cunoscuta a fostului sef de stat, aceea de iubitor de arta. Pentru zece zile, in centrul Capitalei, Art Safari Bucuresti va fi gazda celor mai de seama lucrari din colectia privata a lui Ceausescu, printre care opere de Luchian, Grigorescu, Petrascu, Bancila, Ressu si Iser, in imprumut de la Palatul Primaverii.

Expozitia 50 de pictori impresionisti din Colectia BCR

De asemenea, expozitia 50 de pictori impresionisti din Colectia BCR va prezenta o selectie de opere din perioada impresionismului romanesc apartinand celei mai importante colectii de arta a unei banci romanesti, realizate incepand cu 1990, intre care picturi de Tonitza, Pallady, Darascu, Steriadi, Ressu, Ciucurencu, Tuculescu etc.

Programul Art Safari Kids 2018

Programul Art Safari Kids 2018 este dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 3-12 ani si ofera ateliere de creatie si tururi ghidate sustinute de elevii Scolii Lauder-Reut si British Council pe un traseu expozitional redesenat pe intelesul copiilor. Accesul pentru copiii pana in 12 ani este gratuit. Tot in cadrul acestui program va fi lansata si o bursa in parteneriat cu British Council.

Programul International

Programul International este dedicat artei internationale si este organizat in colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elvetiei, Spaniei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii in Romania si cu Forumul Cultural Austriac. In cadrul acestui program vor fi expuse lucrari ale unor artistilor contemporani internationali si vor fi organizate o serie de evenimente si performance-uri. Intre lucrarile Programului International mentionam o instalatie realizata de artistul german Clemens Behr, cu sprijinul Ambasadei Germaniei in Romania, si un performance al Art Talks, program realizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, gazduieste o serie de intalniri cu privire la scena artistica nationala si internationala, propunandu-si sa reuneasca artisti, curatori, colectionari, istorici de arta cu publicul iubitor de arta.

xxx

Conceptul arhitectural al pavilionului expozitional apartine arhitectului Attila Kim, comisarul Romaniei la Bienala de Venetia - editiile 2016 pana in prezent.
Biletele pot fi achizitionate de pe www.artsafari.ro si direct in cadrul evenimentului.
Mai multe detalii se gasesc pe site-ul www. Programul International

Sursa: MEDIAFAX