Artisti plastici din Calarasi - Romania au expus recent, la Chisinau, la un secol de la Unirea Basarabiei cu Romania, pentru a sarbatori omagierea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania ce s-a desfasurat intre 25 - 27 martie, la Chisinau si in raionul Calarasi.
Pe 26 martie, a avut loc vernisajul expozitiei artistilor plastici calaraseni Din Suflet de Roman, pentru Suflet de Roman!, in foaierul Teatrului de Revista Ginta Latina Chisinau.
Pe 27 martie 2018 s-au implinit 100 de ani de la UNIREA Basarabiei cu Romania, iar in cinstea acestei sarbatori si cu prilejul evenimentelor omagiale desfasurate in perioada 25-27 Martie 2018 in Republica Moldova, artistii plastici din Calarasi - Romania au expus peste 50 de lucrari artistice.
Artistii plastici calaraseni care au fost prezenti la aceste evenimente au expus atat lucrari care redau scene din luptele pentru reintregirea neamului romanesc sau portrete ale personalitatilor istorice care au marcat istoria neamului, cat si lucrari reprezentative ce le-au conturat personalitatea artistica.
Din panoplia acestor oameni care trimit lumina in intunericul din sufletului oamenilor si care incanta si hrani sufletul fratilor basarabeni prin lucrarile lor, mentionam pe: Jimmy Stanescu, Codrin Mihai Cardu, Vasile Grigore, Cornel Ursu-Dobrogea, Lapadat Florin Valeriu, Mihaela Melehat, Dumitru Nicolae, Bogdan Georgescu si Noni Stefanescu.
Lucrarile expuse in cadrul expozitiei de la Teatrul Ginta Latina sunt picturi in ulei, pictura acrilice, caricatura, grafica carbune si tus, pasteluri, portret.

Cornel Ursu-Dobrogea: "Pacat ca lucrarile, peste 50 la numar, nu au putut ramane la Teatrul Ginta Latina din Chisinau macar doua saptamani!"

Cornel Ursu-Dobrogea, artist vizual: "In cadrul Cenaclului literar-artistic Phoenix calarasean am acceptat invitatia domnului Nelu Balasa si a doamnei Liliana Manea de a participa la Chisinau si Calarasiul basarabean, la evenimentele Centenarului Unirii. La expozitia de la Chisinau, in foaierul Teatrului de Revista Ginta Latina, am expus sapte tablouri: ulei, cu peisaj citadin de pe malurile Borcei, plus doua portrete istorice, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si al regelui Ferdinand - Intregitorul. Expozitia a fost admirata de calarasenii nostri excursionisti si de cei prezenti la spectacolul de teatru din 26 martie. Pacat ca lucrarile, peste 50 la numar, nu au putut ramane macar doua saptamani. Mi-au placut si Chisinaul si Calarasiul basarabean, cu oameni pasnici, binevoitori. Vremea frumoasa a tinut si ea cu noi, am mancat bine, romaneste si sanatos! Felicitari tuturor organizatorilor si participantilor la evenimentele culturale ale Centenarului Unirii! La buna revedere".

Jimmy Stanescu: "La Chisinau, tricolorul si simbolurile romanesti abunda peste tot, mai mult decat in orasele patriei noastre!"

Jimmy Stanescu: "Am avut placerea de a lua parte la un minunat eveniment cultural prilejuit de Centenarul Marii Uniri, eveniment petrecut la Chisinau alaturi de un grup de artisti din Romania. Acesta ne-a dat prilejul de a ne cunoaste reciproc si de a suda legaturile culturale si umane intre cele doua parti ale Prutului. Chisinaul m-a surprins prin aerul boem, prin frumusetea arhitecturala si prin ospitalitatea localnicilor care au fost incantati de vizita celor din Romania. Tricolorul si simbolurile romanesti abunda peste tot, mai mult decat in orasele patriei noastre. Ei nu isi reneaga istoria si originile cum, din pacate, am vazut ca o fac unii concetateni de ai nostri". Artistul a expus grafica si picturi in acrilice, tematica variata, dar au predominat cele cu tematica istorica, respectiv personaje proeminente care au legatura cu Unirea sau cultura romanilor: Ferdinand, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria sau Constantin Brancusi, Mihai Eminescu sau Nichita Stanescu.

Ce spun artistii

A fi roman nu-i o simpla vorba, ci este o sentinta la eternitate, este un Crez, Crezul romanilor de pretutindeni.
Suntem romani si trebuie s-o afirmam la unison, fiindca sangele de roman este acelasi si nu poate fi diluat. Romania nu poate fi divizata intre ei si noi. Romania e aici si dincolo, oriunde sunt romani, fara exceptii, deoarece toti, indiferent de regiune, formam un intreg, fie ca e vorba de olteni, munteni, banateni, ardeleni sau moldoveni, iar datoria noastra este de-a da viata Romaniei trunchiate de altii.