Prof. dr. Constantin TUDOR, din Calarasi, explica motivele care l-au determinat sa deviuna blogger si sa creeze blogul intitulat PAGINI DE ISTORIE LOCALA. Acesta a constatat ca in mediul virtual, pe diferite site-uri sau bloguri, a gasit copiate, la virgula, texte intregi din lucrarile sale, fara nici cea mai mica referire la autor sau editor. Prof Constatin Tudor precizeaza:
- Voi publica aici, pentru iubitorii de istorie, materiale referitoare la istoria meleagurilor calarasene, a municipiilor Calarasi si Oltenita, insotite de documente si imagini de epoca. Voi reliefa rolul si aportul personalitatilor locale la evolutia generala a spatiului romanesc, cum va voi face partasi pe voi, cititorii mei, la ultimile mele cercetari privind Istoria Cadrilaterului romanesc, lucrare pe care o voi publica in anul Centenarului Marii Uniri.
Puteti citi in continuare articolul care deschide blogul Pagini de istorie locala:
Argument
De peste 40 de ani scriu despre istoria meleagurilor calarasene. In primul meu articol, pe care l-am regasit in paginile ingalbenite de vreme ale unei publicatii ce aparea la Slobozia (Tribuna Ialomitei nr. 2048/28.08.1976), prezentam cateva Curizitati din arhivele calarasene. De atunci si pana azi am publicat sute de articole de istorie locala in ziare si reviste ce au aparut la Slobozia si Calarasi, sau in reviste si anuare de specialitate din Capitala, Constanta, Calarasi si Slobozia. In anul 1979, imi apareau primele doua carti la Slobozia (Judetul Ialomita -File de istorie, in colaborare cu Alexandru Vladareanu, si Istoria invatamantului din judetul Ialomita, vol. II 1918-1978), pentru ca in anul urmator sa ma regasesc printre autorii volumului Judetul Ialomita, publicat la Editura Sport-turism din Bucuresti. Odata cu infiintarea judetului Calarasi, in ianuarie 1981, odata cu eforturile depuse pentru constituirea fondului arhivistic al noii unitati administrativ-teritoriale, am continuat publicarea unor lucrari de popularizare care isi propuneau sa reconstituie istoria meleagurilor calarasene. Aparea astfel, la Calarasi, in anul 1983, volumul Tineretul calarasean - Traditii si continuitate, elaborat impreuna cu regretatul meu coleg Petre Vladila, care mi-a prilejuit, de fapt, dincolo de titlu, realizarea primei sinteze de istorie locala despre teritoriul ce intra in componenta tanarului judet Calarasi. Anul urmator, scriam, pentru prima data dupa Pompei Samarian, o sinteza a Istoriei orasului Calarasi pe care o publicam la Editura Sport-turism din Bucuresti sub titlul Calarasi - Mic indreptar turistic. In aceasta carticica publicam, tot pentru prima data, imagini din Calarasiul de altadata. In perioada de dupa decembrie 1989 am continuat cercetarile privind istoria orasului si judetului Calarasi, publicand, in anul 1993, la Editura Alas din Calarasi, cartea intitulata Istoria orasului Calarasi (o a doua editie avea sa vada lumina tiparului in anul 2008, la Editura Agora, lucrarea fiind insotita de un bogat material ilustrativ cu numai putin de 48 de fotografii din Calarasiul interbelic). In anul 1995, Editura Pamantul avea sa-mi publice volumul Judetul Calarasi, Istorie-Traditii-Cultura. O parte din textul lucrarii avea sa fie folosit si dezvoltat intr-o alta carte dedicata istoriei meleagurilor calarasene, publicata in anul 2010 la Editura Agora din Calarasi si intitulata Judetul Calarasi, Studiu istorico-etnografic. De amintit si faptul ca ma aflu si printre autorii celor 3 editii ale volumului Monografia municipiului Calarasi, publicate in anii 2003 si 2008, la Editura Agora si editia din 2010, la Editura Pamantul din Pitesti. Ar mai fi de adaugat si voluminoasa lucrare antologica, Calarasii in literatura romana, realizata impreuna cu prof. Ilie-Stefan Radulescu si publicata in anul 1996 la Editura Pamantul.
Doar cu titlul de realizare personala amintesc aici si lucrarea Administratia romaneasca in Cadrilater (1913-1940), care constituie, de fapt, publicarea tezei mele de doctorat sustinuta la Universitatea Bucuresti in anul 1999. Cartea a fost publicata in anul 2005 la Editura Agora si a fost distinsa cu Premiul Nicolae Iorga al Societatii de stiinte istorice din Romania.
Ultima mea lucrare reprezentativa, intitulata Scoala calaraseana (1865-2015). 150 de ani de invatamant gratuit si obligatoriu, un volum cu peste 450 de pagini, a aparut in anul 2015 sub egida Inspectoratului scolar judetean Calarasi. Lucrarile mele s-au epuizat repede, o parte dintre ele gasindu-se astazi doar in anumite biblioteci sau in colectii personale. Am ramas insa surprins cand am constatat ca in mediul virtual, pe diferite site-uri sau bloguri, am gasit copiate, la virgula texte intregi din lucrarile mentionate mai sus, fara nici cea mai mica referire la autori sau editori, fapt care m-a determinat sa devin eu insumi bloger, punand bazele blogului de fata intitulat PAGINI DE ISTORIE LOCALA. Voi publica aici, pentru iubitorii de istorie, materiale referitoare la istoria meleagurilor calarasene, a municipiilor Calarasi si Oltenita, insotite de documente si imagini de epoca. Voi reliefa rolul si aportul personalitatilor locale la evolutia generala a spatiului romanesc, cum va voi face partasi pe voi, cititorii mei, la ultimile mele cercetari privind Istoria Cadrilaterului romanesc, lucrare pe care o voi publica in anul Centenarului Marii Uniri. Imi doresc sanatate, pentru ca puterea de munca si expertiza in materie stiu ca nu-mi lipsesc!
prof. dr. Constantin TUDOR

Sursa: costeltudor.com