Continuarea filmului Morometii, in regia lui Stere Gulea, cu Horatiu Malaele in rolul principal va avea premiera pe 9 noiembrie 2018. Filmarile la pelicula Morometii 2 au reinceput in septembrie, in aceeasi casa si in acelasi sat in care a fost turnat si primul film, in vara lui 1985 - Talpa, din judetul Teleorman. (In octombrie, filmarile se vor face pe cateva strazi din centrul Bucurestiului.) Satul Talpa se afla la 45 de kilometri de Alexandria si la doar cativa kilometri de Silistea-Gumesti, satul natal al scriitorului Marin Preda. Daca primul film a fost o adaptare destul de fidela a romanului, continuarea are la baza un scenariu inspirat din Morometii, vol. 2, Viata ca o prada si publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul povestii familiei Moromete dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, intr-un context istoric extrem de framantat: instalarea comunismului. Cele doua personaje principale, Ilie Moromete si fiul sau, Niculae, vad aceste schimbari cu ochi diferiti, prilej permanent de conflict. Pentru a filma acest lungmetraj, Casa Morometilor a fost refacuta de scenograful Cristian Niculescu dupa schitele si imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la Bucuresti, iar alte cateva la Slatina.
Din distributia filmului fac parte Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), Iosif Pastina (Niculae), Razvan Vasilescu, Dorina Chiriac, Ion Caramitru, George Mihaita, Florin Zamfirescu, Marian Ralea, Andi Vasluianu, Gheorghe Visu, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa s.a..
- Cred ca va fi un film ce va arata celor care vor dori sa-l vada, istoria dulce -amara, tragica de multe ori , a taranului roman in general, a familiei Moromete in particular. O armonie milenara spulberata de experiente sociale dezastruoase. Sadoveanu spunea ca taranii acestia nu concepeau ca viata lor sa se desfasoare altfel decat asa cum se desfasurase a bunilor lor care, randuri dupa randuri, in sute dupa sute de ani, se veselira de cresterea zilei si inceputul anilor urmandu-si traiul ca pe vremea lui Burebista, craiul nostru cel de demult. La zidirea acestui proiect vor lucra, un regizor versat , candid , inteligent si tenace, Stere Gulea, un operator aproape mitologic, Vivi Dragan Vasile, un producator de exceptie , forta motrice a noii aristocratii cinematografice, Tudor Giurgiu, precum si o echipa de actori pasionata si daruita. In compozitia asta e greu de presupus un lucru rau, desi cred ca detractorii profesionisti s-au pus deja in miscare. Pentru a sparge bariera preconceptiilor, stereotipiilor si anchilozelor de tot felul, in ceea ce priveste personajul Ilie Moromete pe care il voi interpreta, pentru ca una din virtutile lui este disimularea, voi raspunde curiozitatii dumneavoastra cu vorbele personajului: Sa tineti minte ca la noapte o sa ploua. Daca da ploaia asta, o sa fac o gramada de grau, a spus actorul Horatiu Malaele.