Artistul plastic Traian Nica Tuckman a donat comunei Stefan cel Mare din judetul Vaslui 110 lucrari de pictura, dintre care 70 pentru noua scoala din Stefan cel Mare, 30 de lucrari catre Centrul Cultural din satul Muntenesti si 10 la Scoala Brahasoaia.
Intre lucrarile care au fost donate se afla portrete ale lui Stefan cel Mare, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, George Cosbuc si George Toparceanu.
PIctorul va mai dona, de asemenea, scolii din Barzesti, unde a fost elev in urma cu 51 de ani, peste 600 de manuale scolare si carti de belestristica.
Evenimentul a fost sprijinit si organizat de primarul comunei, Mihai Moraru, viceprimarul Despina Ciobanu si directorul Scolii Stefan cel Mare, Luxita Ouatu, care a facut selectia si ordonarea lucrarilor pe simeze.
Artistul este si fondatorul Grupului de Arta Zero din Bucuresti, alcatuit din artistii plastici Traian Nica Tuckman, Petre Chirea, Lucian Liciu si Nicoleta Licu Gribincea.
Traian Nica Tuckman are titul stiintific de doctor in arta, primit pentru amploarea operelor sale - peste 3.000 de lucrari - si numarul mare de tablouri, peste 320, donate comunei Stefan cel Mare, locul sau natal.
Inca din anul 1969, cand avea 20 de ani si lucra ca zugrav la fabrica de ulei din Slobozia, conducerea de atunci i-a solicitat sa picteze peretii cantinei, dar Nica Traian Tuckman a propus, avand o idee avangardista pentru acel moment, sa faca ceea ce astazi se cunoaste sub denumirea de Tableaux - Paige (arta aplicata).
Traian Nica Tuckman este singurul artist plastic din lume care are in prezent sapte expozitii permanente (muzee).
Acesta are in plan o a opta expozitie permanenta, la Clubul Seniorilor din sectorul 3 din Bucuresti.
Pictorul Traian Nica Tuckman s-a nascut in 1949, are un atelier in Bucuresti si o cariera de peste 30 de ani in domeniul artei plastice, timp in care a executat peste 3.000 de tablouri. Pentru activitatea sa artistica si donatiile de tablouri facute de-a lungul vremii, Traian Nica Tuckman a primit titul stiintific de doctor in arta.
Scoala din Barzesti are o importanta speciala pentru istoria invatamantului romanesc, deoarece aceasta a fost in responsabilitatea marelui poet national Mihai Eminescu in 1875, care la acea vreme se afla in postul de revizor scolar.
Intre tablourile donate de Traian Nica Tuckman se afla si portrete ale lui Mihai Eminescu, Ion Cranga, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care i-a improprietarit, pentru prima data, cu pamant pe taranii din Barzesti.