Miscarea de Rezistenta informeaza: Astazi este ziua ta - Rona Hartner (Autor: Danut Deleanu)
Oachesa, seducatoare, frumoasa, zvapaiata ca la varsta frageda a cataratului in cires, cu atata energie ca, daca s-ar conecta la o retea de inalta tensiune, ar ajuta la iluminatul public al unui cartier intreg, peste Rona Hartner nemilosul timp pare sa nu-si fi lasat trecerea. Nonconformista, tinutele ei pot fi cand lejere, apropiate curentului heavy metal (reminiscente din adolescenta!), cand elegante, ca in pragul decernarii premiilor Oscar. Insa Rona, chiar daca aparent pare un copil rasfatat si neastamparat, in fapt, intelectual vorbind, este la cota inalta a celor ce au studiat asiduu si s-au aplecat cu raspundere asupra artelor, filosofiei, muzicii. Pentru toate astea a muncit si si-a consumat ani buni din viata, cum putini si-ar putea inchipui doar privind-o si ascultand-o. Cat despre uriasul sau talent actoricesc si muzical, nu doar Romania, ci toata Europa are cunostinta. S-a nascut la 9 martie 1973, in Bucuresti, intr-o familie de intelectuali, cu tatal inginer proiectant si mama economista, ambii pasionati de pictura si muzica, si-a copilarit intr-o casa superba, cu peretii zugraviti in stilul picturii lui Miro sau a lui Kandinski, cu vitraliile de la geam facute de mama sa si cu mozaicuri colorate pe holuri. De la ei a mostenit si ea si sora sa pasiunea pentru muzica si pictura. Ca sa-i ocupe timpul si sa nu faca alte nazbatii, parintii au indemnat-o sa studieze violoncel, pian, chitara, canto, sculptura si limbi straine: engleza, franceza, olandeza si mai ales germana. La un moment dat, ea si sora sa, aveau cate 17 profesori fiecare! Din 1979 si pana in 1991 a fost eleva Liceului German din Bucuresti. De mica isi dorea sa devina actrita, facuse ceva teatru la Liceul German si visa sa dea la ATF. La 18 ani, face pregatire cu George Ivascu, da examen, ia doua probe, dar pica la ultima. Ca sa nu piarda vremea, urmeaza un an de teatru la Universitatea Titu Maiorescu, unde o cunoaste pe Sanda Manu, care ii prezice:
- Din toata clasa, numai tu o sa faci meseria asta!.
Mai apoi o cunoaste pe Olga Tudorache, care-i da o palma (la propriu) ca a gasit-o la barul facultatii, si pe Andrei Serban, care, la randu-i, o incurajeaza:
- Ai sa fii o mare actrita.
Si nu i-a dezamagit! Incepand cu anul 1992 incepe sa studieze la Academia de Teatru si Film din Bucuresti. 4 ani mai tarziu, regizorul francez Tony Gatlif ii da rolul principal in filmul Gadjo dilo (Strainul nebun), care s-a filmat in Romania, dupa ce, in prealabil, regizorul facuse casting in 5 tari, vizionand cam 5000 de actrite, pe Rona asemuind-o cu Jeanne Moreau. Pentru acest rol a trebuit sa piarda 10 kilograme, sa fumeze cate 3 pachete de tigari pe zi, ca sa-si raguseasca putin vocea, sa invete franceza si romanes si sa se miste si sa danseze tiganeste. Dar a meritat cu prisosinta! Filmul a avut un succes nebun in toata lumea, a castigat 20 de premii pentru cel mai bun film, iar ea 7 premii pentru cea mai buna actrita, printre care si Leopardul de Aur (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul International de Film de la Locarno. De aici mai departe rolurile incep sa curga: in 1996 joaca in co-productia franco-romana Asfalt-Tango regizat de Nae Caranfil, in 1997 pleaca in Franta pentru a juca in thrillerul Nekro in regia lui Nicolas Masson, iar in 1998 revine in tara pentru un rol in filmul Dublu extaz al lui Iulian Mihu. Inceputul anului 1999 o gaseste in plin scandal mediatic, inventat si initiat de Corneliu Vadim Tudor. Un episod al scandalului se consuma in emisiunea Marius Tuca Show, unde, la un moment dat, hartuita si vexata de atitudinea si insinuarile lui Vadim, Rona paraseste brusc studioul si la scurt timp si tara, stabilindu-se la Paris.
Se casatoreste cu dansatorul si actorul argentinian Rocco Sedano, au impreuna o fata, si divorteaza la fel de repede cum s-a casatorit. De atunci joaca in peste 20 de filme, scoate albume bine primite pe piata muzicala si face naveta Bucuresti-Paris implicandu-se in zeci si zeci de proiecte muzicale si emisiuni de divertisment la mai multe televiziuni din tara. Astazi, temperamentala si nazdravana actrita si cantareata implineste 44 de ani. Sa-i uram numai de bine in toate cele 7-8 limbi straine pe care le cunoaste, multa sanatate, bucurii alaturi de cei dragi si de fetita ei, Sumayla, zile fericite si cat mai multe proiecte duse la bun sfarsit. La multi ani, Rona Hartner!

Sursa: miscareaderezistenta.ro