AGERPES informeaza : Municipiul Timisoara a fost ales pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021
Timisoara este orasul romanesc ales pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, seful juriului, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei. Orasul a fost ales de Juriul international de experti delegat de UE, condus de Steve Green. Joi si vineri a avut loc Selectia Finala a oraselor candidate la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, orasele Baia Mare, Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara sustinandu-si prezentarile in fata juriului. Ministrul Culturii, Corina Suteu, a afirmat ca diversitatea culturala ne tine impreuna, cultura fiind cea care genereaza un sens de apartenenta la Europa. La randul sau, Karel Bartak, seful unitatii de coordonare a programului Europa Creativa din cadrul Directiei generale pentru educatie si cultura, a declarat ca aceasta competitie, devenita unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, deschide o serie de oportunitati pentru tarile batranului continent in a se intalni. In opinia oficialului european, competitia din Romania a fost una tensionata, programele celor patru orase candidate au fost inovative, conceptul tuturor dosarelor fiind acela de a crea o punte intre toate culturile europene.
- Acest concurs se bazeaza pe dialogul intercultural, pe deschiderea oraselor europene catre lume, iar sectoarele culturale si creative au reusit sa reziste in aceste vremuri tulburi, altor branse economice, a spus Karel Bartak.
Felicitandu-i pe competitori, presedintele juriului, Steve Green, a subliniat ca acest concurs nu are invinsi.
- E un titlu pentru o viata si nu pentru un an!, a spus Green.
Dupa anuntarea orasului desemnat, primarul orasului de pe Bega, Nicolae Robu, a declarat ca aceasta victorie este una de echipa mare, echipa fiind comunitatea timisoreana in ansamblul ei. Edilul Timisoarei a subliniat ca titlul de Capitala Europeana a Culturii obliga:
- Este o raspundere uriasa. Suntem constienti ca greul de-acum incepe!, a spus Robu. El a anuntat ca bugetul prevazut pentru pregatirea anului 2021 este de 48,5 milioane euro, din care 20 de milioane de la bugetul local, 5 milioane de euro de la bugetul Consiliului Judetean, circa 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeana, restul urmand sa vina de la bugetul de stat. Pentru aceasta competitie, Timisoara a concurat sub sloganul Lumineaza orasul prin tine.