Cea de-a 6-a editie a Balkanik Festival are loc de vineri pana duminica, in Gradina Uranus din Capitala. Balkanik 2016 inseamna jam sessions cu fanfare, expozitii de fotografie si demonstratii live de mestesuguri. Balkanik Festival isi deschide portile vineri, la Gradina Uranus din Bucuresti (str. Uranus 144), incepand cu ora 14:00.
- Sambata, de la 16:00 la 18:00, va avea loc un jam session ce va naste o colaborare inedita intre Fanfara Shukar din Zece Prajini si Fanfara Extraterestra. Fanfara Shukar este fosta Fanfara din Zece Prajini, care l-a acompaniat pe Ovidiu Lipan Tandarica in concerte, cu un palmares de sute de concerte si 10 albume, 3 ani la teatrul Zingaro din Aubervilliers, Paris si turnee in intreaga lume. Formula actuala a fanfarei cuprinde structura clasica de 9 suflatori, un tobosar si Costica Pantiru, clarinetistul si liderul fanfarei. Fanfara extraterestra este formata din 13 instrumentisti, membri ai unor grupuri precum Karpov not Kasparov, Ad Hoc, Poetrip si Kepler not Kopernikus.
- Duminica, de la 17:30, Actores Alidos - Galanias (Italia) prezinta un repertoriu de cantece pentru femei, bazat pe traditia sardiniana, refacute intr-o cheie polifonica si inovativa, de catre Valeria Pilia, lidera qvartetului.
- In cele 3 zile de festival, vor putea fi vazute 2 expozitii permanente de fotografie documentara si o expozitie de colaje - Ultima Transhumanta/ The Last Transhumance, o selectie de fotografii din cadrul proiectului etnografic si sociologic despre disparitia unui stil de viata milenar al ciobanilor din Europa, realizat de Dragos Lumpan, si Bucuresti Demolat, de Cristian Bonciocat, o arhiva de imagini ce poate deveni un instrument de lucru cu functie de recuperare culturala, de reparatie morala ce s-ar mai putea aduce azi portiunii trupului de oras afectat.
- Tot in Gradina Uranus, in fiecare zi, incepand cu ora 14:00, se deschide targul mestesugaresc, completat de demonstratii de mestesuguri si meserii uitate: concept store-ul Mesteshukar Butiq, reteaua de afaceri sociale dezvoltate in comunitatile de mestesugari romi, vine cu obiecte de colectie menita sa revalorizeze meseriile traditionale rome cu ajutorul designului contemporan, iar Ecopolis ajunge cu cea mai noua colectie - Deltacraft, care ilustreaza tehnicile si abilitatile mestesugaresti din regiunea Deltei Dunarii si a satelor din judetul Tulcea.
- Joi, la Manasia Hub, va avea loc o seara de proiectii de filme tematice si va fi deschisa expozitia de pictura semnata de Catalina Cosoiu, deschisa pana pe 11 septembrie. Incepand cu ora 20:00, va fi proiectata seria Susanele, un webseries de docu-fictiune care urmareste reconfigurarea si largirea perspectivei culturii populare despre Bucuresti, urmata de lungmetrajele Cu capul inainte/ Head-on, regia Fatih Akin, si Gadjo Dilo, regia Tony Gatlif.
Abonamentele sunt disponibile pe eventbook.ro la pretul de 120 de lei. Biletele pentru o zi de festival costa 50 de lei. Balkanik Festival este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Primariei Sectorului 5, Arcub, Administratiei Fondului Cultural National si al Intituto Italiano di Cultura Romania.