botosaninecenzurat.ro: Arta de a fura timpului o faramitura de clipa - Fotografia
Fotografia este vraja, este dragoste, amintire. Fotografia e un miracol ce te uneste chiar daca distanta e prea mare. Te ajuta sa iti repui gandurile in ordine, cand vezi fotografia cuiva drag, iti aduci aminte de acea persoana cu mare drag, iar intensitatea batailor inimii creste. Fotografia a aparut acum un secol si jumatate, ca urmare a dorintei omului de a retine din nenumaratele evenimente ce-i marcheaza viata pe cele mai importante. Arta fotografiei nu este altceva decat o modalitate de a ne infrumuseta viata, de a ne readuce in minte momente memorabile ale existentei proprii, de a cunoaste alte culturi si popoare, de a vizualiza locuri de rara frumusete. Cuvantul fotografie are originea de la doua cuvinte provenite din limba greaca: fotos (care se traduce ca lumina si graphy (care se traduce ca desen, scris).
Literalmente se poate traduce prin a picta cu lumina. In vorbirea curenta pe scurt se foloseste termenul de imagine. Termenul de fotografie are o tripla semnificatie in vorbirea curenta: este tehnica care poate crea imagini sub actiunea luminii, este o imagine obtinuta prin aceasta tehnica; este o ramura a artei grafice care foloseste aceasta tehnica. Fotografia este o amintire palpabila, o amintire in imagini. Ea reprezinta clipe frumoase pe care vrem sa le pastram, vrem sa le imortalizam pentru a avea vii, in memorie, acele clipe de neuitat. Cand vrem ca un eveniment sa ramana memorabil cautam sa avem la indemana un aparat foto, indiferent daca vrem sa le pastram pentru noi pentru a nu lasa uitarii momente frumoase, fie pentru a le putea impartasi cu cei care nu au fost cu noi in acele clipe. Fotografia ne ajuta sa reinviem momente din trecut pentru ca ele sa prinda iar un contur clar. De cele mai multe ori fotografia este asociata cu amintiri placute si imagini frumoase, pitoresti. Cand ne simtim bine, cand suntem fericiti vrem sa ne amintim tot timpul cu zambetul pe buze de acea perioada. Spre aceasta stare tindem intotdeauna, iar fotografia nu ne lasa sa uitam cum este aceasta stare. Daca am vrut vreodata ca timpul sa se opreasca in loc, iar o clipa sa se prelungeasca o eternitate, atunci arta fotografica ne ofera aceasta posibilitate. O fotografie capteaza un moment si il prelungeste, iar timpul ingheata. Cu totii ne dorim macar o data in viata ca acest lucru sa se intample. In fotografie vrem sa vedem un ideal: un peisaj mirific, splendoarea si maretia naturii. Cand plecam in vacanta si intalnim locuri deosebite facem multe fotografii: noua in cadrul peisajului sau doar cadrul natural, pentru ca am vazut ceva frumos, care ne-a impresionat. Fotografiile sunt fragmente din viata si ele au viata lor; privesti o fotografie si prin urmare privesti viata. De aici iti dai seama ca intr-adevar o fotografie valoreaza cat o mie de cuvinte.
Pasiunea pentru fotografie va naste, cu siguranta, adevarate capodopere. Doua cuvinte foarte folosite sunt poze si fotografii. Pentru publicul larg ele sunt sinonime aproape perfecte. Totusi in mintea multor fotografi lucrurile nu stau chiar asa. Sunt fotografi care spun ca poze fac amatorii, ei fac, in schimb, fotografii.
Cuvantul poza vine din francezul poser si are mai multe definitii in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Conform DEX online Poza, poze (subst. feminin) - Atitudine pe care cineva si-o impune; tinuta, pozitie. Alt sens este: pozitie a corpului; fel de a tine corpul; tinuta; postura; atitudine. Verbul a poza se refera la a sta intr-o pozitie favorabila pentru a fi pictat, fotografiat. Cuvantul fotografie vine din francezul photographie. Totusi etimologia poate fi mai veche, de la greci, prin photos-lumina si graphos-descriere sau scriere. Deci, a scrie cu lumina. Conform DEX online definitia este: Imagine pozitiva a unei fiinte, a unui obiect, a unui peisaj etc. fixata pe hartie fotografica si obtinuta prin fotografiere. Alta definitie este: Arta si tehnica de a fixa pe o suprafata sensibila la actiunea luminii, cu ajutorul unei lentile convergente, o imagine produsa intr-o camera obscura, care apoi se poate reproduce prin copierea cliseului negativ pe care a fost imprimata; tehnica fotografierii.
Aceasta a doua definitie este motivul pentru care multi fotografi insista ca ei fac fotografii sau fotografie. Aceasta atitudine se vrea o detasare de lumescul poza, poze, o distantare care sa arate masura priceperii lor. Semantica cuvintelor sprijina, in oarecare masura, atitudinea mentionata, insa atunci cand se exagereaza cu sintagma: eu nu fac poze ci fotografii, mi se pare ca este doar o chestiune de vanitate. Fotografia trezeste emotii si reprezinta un mod aparte, personal de a vedea lumea, de a gasi frumusete si in lucruri ce pot parea banale si comune. Fotografia devine arta atunci cand creatorul impleteste cele doua conditii esentiale: simtul estetic si solide cunostinte tehnice. Putini sunt insa fotografii care fac arta, restul sunt doar fotografi mai priceputi sau mai putin priceputi. Fotograful este un animal mandru si orgolios, bantuit de ideea de arta si de obsesia creatorului, ei nu fac poze ci fotografie. Poze fac amatorii, ei sunt artisti. Daca e hranit cu creatia altora, devine furios si poate rani.
S-a discutat candva aprins daca fotografia este o arta si daca aceasta va detrona pictura. Intrebarea si-a gasit raspuns in timp, fotografia definindu-se in timp atat ca arta, cat si ca unealta stiintifica, destinul ei desavarsindu-se insa prin media. Intrebarea ce se naste astazi este daca in contextul dezvoltarii fantastice a tehnicii video si a prelucrarii imaginilor pe calculator, ce mai ramane din acel aleatoriu care desavarseste pana la urma orice opera de arta si daca o camera video superperformanta nu inlocuieste total orice aparat de fotografiat. In viitorul apropiat vom putea filma orice si oricat cu celularul si vom putea prelucra filmul respectiv pe computer, cadru cu cadru, selectandu-ne fotografiile cele mai reusite. Va disparea oare aparatul de fotografiat? Ramane de vazut. Deocamdata e prezent peste tot si este la indemana oricui. Un aparat foto performant necesita costuri destul de mari reflectand desigur o pasiune pe masura. Atunci cand aceasta este comuna si intalnirea in cadrul unui club al fotografilor este o pemanenta descoperire si reinventare a pasiunii tale. Daca pentru tine, reprezinta mai mult decat o simpla declansare pentru a memora clipa fara o implicare emotionala si simti ca vrei sa impartasesti celorlati frumusetea clipei surprinse intr-o expozitie personala sau de grup, vorbim deja de pasiune si de slujirea ei. O initiativa laudabila este infiintarea CLUBUL FOTOGRAFILOR BOTOSANI. Desi numarul participantilor e variabil, intalnirile din fiecare joi seara sunt momente de interactiune cu nume consacrate in arta fotografica romaneasca si internationala si am sa amintesc aici prezenta artistului fotograf Dan Mititelu din Iasi, care sunt convinsa ca a cucerit auditoriul atat auditiv dar cu siguranta vizual. Un artist in adevaratul sens al cuvantului, autodidact dar mai ales un promotor si un catalizator al vietii fotografice iesene. Unul dintre momentele de inspiratie - Maratonul Nordul Moldovei la Ciclism Maybach Ciclism Botosani, ce s-a concretizat intr-o expozitie la Ipotesti, in cadrul actiunii Invitatie la voiaj, eveniment efectuat in colaborare cu Asociatia Dacia Mediterranne din Franta, expozitia avand ca titlu Instantanee. In viitorul apropiat o alta sursa de inspiratie - VIATA LA TARA. Lumina buna si multa inspiratie.
Despre fotografie s-au scris multe, si se vor mai scrie. Parerile sunt impartite ca in orice domeniu. Fotografia este un alt fel de comunicare si exprimare artistica. Trebuie sa traiesti momentul si sa imortalizezi clipa. Si de acolo incepe totul. Analiza imaginii facute, imbunatatirea tehnicii, cautarea de noi idei, impartasirea concluziilor cu prietenii.
In ziua de azi sunt numeroase persoane care au aparate foto chiar si pe telefoanele mobile. E drept ca tehnica evolueaza asa de mult incat nici nu stim la ce sa ne asteptam in continuare. Eu stiu doar ca acest mijloc de exprimare este din ce in ce mai des folosit de catre noi toti. Profesionistii mereu pun la indoiala calitatea tehnica a fotografiilor facute cu mobilele, insa nu e treaba lor sa gandeasca la astfel de lucruri si ca oamenii respectivi vor ceva in momentul acela, imortalizeaza o milisecunda din viata lor. Suna frumos, nu? Nu conteaza de fapt care este mediul de exprimare atat timp cat noi reusim sa ne exprimam. Deci porniti in cautarea ineditului, traiti clipa si imortalizati-o pentru voi in primul rand si pe urma pentru cei din jur, care vor vedea respectivele fotografii. Fiecare este unic si lucrul acesta este cel mai frumos. Este minunat sa vezi unicitatea lucrarilor chiar daca tema este aceeasi. Fiecare din noi vede altfel acelasi lucru. Fiecare vede viata altfel. Unii o vad prin prisma aparatului de fotografiat. Tu cum o vezi? Altfel? Surpride-o si surprinde-ne.

Sursa: botosaninecenzurat.ro