Pentru cititorul volumului Obsesii lansat de Eva Constantinescu incepe o calatorie fascinanta in universul emotiilor perene si al marilor intrebari care framanta fiinta umana.
Poeziile, stranse si slefuite de-a lungul intregii vieti sunt tulburatoare marturii ale sensibilitatii profunde si ale gandului erudit ale autoarei. Fiecare moment de rascruce al vietii pare un prilej de reintoarcere la copilaria petrecuta pe dulcele plai bucovinean:
De-atatea ori cu gandul te-am suit/ Spre codrii Bucovinei, si...de dor/ Nici nu urcam, ci doar planam in zbor/ Deasupra anotimpului vrajit...
Drumeag sarac si troienit, ciudat,/ Ramas in satul meu, copilarie,/ Doar amintirea cand-si-cand te-nvie/ In vers greoi si trist, impovarat (Copilarie...).
Sonetele Evei Constantinescu ne ridica in locul emotiilor pure, acolo unde forta timpului nu mai razbate. Autoarea ne impartaseste cu adanca sinceritate indoielile care i-au framantat existenta:
Obsesii pentru mine, de-o viata au ramas/ Iubirea, ura, gandul si dorul si uitarea;/ Pamantul cald, padurea, neiertatorul ceas/ Al sortii schimbatoare, furtuna, ceasul, marea; (Obsesii...)
Eva Constantinescu ne spune povestea gandului mistuit de dor: de natura, de mama, de locul copilariei, de iubire... E povestea fiecaruia dintre noi care cauta sa inteleaga ce este mai important in viata, ce ramane in urma clipelor trecatoare. Din cenusa timpului se ridica timpul poeziei pentru Eva Constantinescu.