MAGAZIN: Stapanii imperiilor (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
Daca un imperiu reprezinta o entitate atotstapanitoare - in principiu, pe taram geopolitic si economic, dar prin extensie asupra oricarui domeniu - si imperiul insusi are stapanii sau stapanul sau. Iar una dintre principalele trasaturi definitorii ale liderului suprem este averea. De-a lungul istoriei s-au remarcat astfel numeroase personalitati care au adunat, in numele lor, bogatii inimaginabil de mari. Va prezentam mai jos un clasament in acest sens, cu precizarea ca averile respective au fost estimate in moneda europeana de astazi. Si, in plus, va oferim un subiect de meditatie: ce s-a intamplat cu acele bogatii dupa disparitia posesorilor lor?
- Gengis Khan, fondatorul Imperiului Mongol ar fi adunat o avere estimata la 62 miliarde de euro. Care, insa, il plaseaza abia pe locul 10.
- Bill Gates, intemeietorul imperiului Microsoft e doar al noualea pe lista, desi azi e considerat omul cel mai bogat din lume, cu cei 69 miliarde de euro. E vorba despre bani la vedere, caci adevaratii lideri actuali in domeniu stau in umbra.
- Pe locul 8 sta lordul Alan Rufus (Alan cel Rosu), nobil breton care a trait in secolul al XI-lea si a participat la cucerirea Normandiei. Averea sa a fost estimata la 103 miliarde de euro.
- Industriasul si filantropul de origine scotiana Andrew Carnegie provenea dintr-o familie saraca. A ajuns insa prin capacitatile sale proprietarul uneia dintre cele mai importante societati americane din industria otelariei, adunand astfel circa 272 miliarde de euro.
- John D. Rockefeller, fiul unui vanzator ambulant, a devenit un om de afaceri imens de bogat - 300 miliarde de euro - gratie afacerilor cu petrol. Era american, nu arab.
- Mansa Musa, pentru occidentali un nume aproape necunoscut, a fost regele imperiului din Mali intre 1312 si 1332. Averea sa a fost estimata la 310 miliarde de euro.
- Al patrulea pe lista, cu voia dumneavoastra, este - surpriza! - tatucul popoarelor sovietice, I.V. Stalin (georgianul Djugasvili, de fapt), care tinea sub control tot ce misca in imperiul rosu. Astfel a agonisit el nu mai putin de 1.800 miliarde de euro!
- Akbar I pare alt nume cvasinecunoscut pentru noi. A fost conducatorul dinastiei mongole din secolul al XVI-lea, iar imperiul sau se spune ca ar fi cantarit 25% din intreaga economie a lumii, la vremea respectiva. Averea sa - 3.500 miliarde de euro.
- Imparatul Shen-Zhong al Chinei (secolul al XI-lea) ar fi adunat tot 3.500 miliarde de euro, numai ca a luat-o inaintea vecinului sau mongol, ceea ce il claseaza al doilea pe lista.
- In fine, liderul absolut al bogatilor istoriei se poate sa fie mai greu de banuit: imparatul roman Augustus, care stapanea aproape jumatate din economia mondiala (in jurul anului 1 d.Ch.). El insusi avea in jur de 4.400 miliarde de euro.