www.bucurestifm.ro informeaza: Patru premiere avem in acest week-end, dintre care azi va prezentam pe cea semnata de Tom Tykwer, Holograma pentru Rege, in care Tom Hanks il interpreteaza, cum doar el stie s-o faca, pe omul de afaceri american Alan Clay, trimis in Arabia Saudita pentru a incheia ceea ce el crede a fi afacerea vietii lui. Mai ales ca a facut pana acum suficient de multe alegeri gresite ca sa nu o poata intretine pe iubita sa fiica in facultate, motiv de vesnic scandal cu sotia si, in cele din urma, de divort. Cam asta ar fi esenta partii dramatice a filmului.
Lipsa sa totala de cunoastere in ceea ce priveste obiceiurile arabe si birocratia locala il vor face sa traiasca un adevarat soc cultural si constituie materia prima pentru partea de comedie. Este ajutat de Yousef, un sofer de taxi si ghid suficient de convingator jucat de Alexander Black, care a studiat in Statele Unite, e mereu pus pe glume, dar flirteaza cu cine nu trebuie: sotia unui arab bogat. Asa ca vor face o escapada pe la inarmatele lui rude din munti, trecand prin Mecca, pe unde Alan nu avea voie ca necredicios in Alah ce era.
Alan, care s-a ales cu un chist pe coloana ajunge, el barbat, sa fie consultat si operat de Zahra, o frumoasa doctorita musulmana intepretata de indianca Sarita Shoudhury, ceea ce, iarasi, incalca traditiile islamice. Mai tarziu afla ca ea se afla intr-un complicat si dureros proces de divort, iar intre cei doi se infiripa o frumoasa poveste de dragoste.
Alan are timp de toate acestea pentru ca prezentarea sistemului de comunicatii futurist, prin holograme, pe care el ar trebui s-o facaregelui, se tot amana si nici macar cu cel delegat sa se ocupe de achizitionarea acestui produs nu prea reuseste sa dea. Decat din intamplare, cea care pare sa domine tot ce se intampla in desert unde se construieste noul al regelui saudit, cu blocuri avand apartamente de lux, dar pe care nimeni nu pare dispus sa le cumpere.
Functionarii sauditi sunt prezentati ca niste snobi, sub a caror politete simti un dispret total. Munca de jos fiind doar pentru imigranti, africani, thailandezi, indieni si ce-or mai fi ei. Nici Alan si echipa lor nu sunt mult mai bine tratati, fiind obligati sa lucreze nu in moderna cladire de birouri, ci in marele cort negru de prezentare din mijlocul desertului in care aerul conditionat si semnalul Wi-Fi mai mult nu exista, iar mancarea si-o aduc singuri de la hotelul aflat in alt oras, la ore bune de mers cu masina.

Nu va mai spunem cum sunt aratati europenii in comedia dramatica Holograma pentru Rege”, ce ruleaza la Glendale Studio si toate cinematografele de mall, ci va lasam pe voi sa aflati. Asa cum veti descoperi si schimburile de mesaje intre Alan si fiica sa, coloana sonora foarte buna si, mai ales, imaginea filmului.