caplimpede.ro: Reactia lui Oreste la megascandalul melodiei Despre Smerenie si mall-ul bisericesc!
Dupa ce trupa Taxi a lansat joi seara un videoclip despre smerenie, impreuna cu prietenii, printre care Oreste Teodorescu, Andi Vasluianu, Stefan Banica, Andreea Esca si alte celebritati de la noi, o melodie ce pledeaza pentru modestia crestina, in care vedetele repeta pe rand Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici.
Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc era gata/ Iar eu m-am dus la catedrala, de dimineata, sa-l caut pe Dumnezeu - asa incepe melodia compusa de Dan Teodorescu, solistul formatiei. Piesa a starnit reactii contradictorii pe internet si chiar atacuri virulente la adresa prietenilor trupei Taxi.
Plecat in Palestina jurnalistul Oreste Teodorescu a raspuns criticilor melodiei in stilul consacrat dupa ce a fost printre singurii care au criticat deschis constructia unui edificiu de asemenea dimensiuni, catalogandu-l mall bisericesc.
- Am inteles ca in tara, s-a declansat un taraboi teribil, in legatura cu cea mai recenta melodie a trupei Taxi: Despre smerenie. Am citit niste articole si comentarii de o violenta nascuta dintr-o crasa incultura dogmatica si mai ales dintr-o extrem de stupida interpretare evanghelica. Mantuitorul a spus ca pana la venirea lui, in ochii Tatalui, un fir de iarba valora mai mult decat templul lui Solomon, pentru simplu motiv ca iarba e vie, pe cand piatra e moarta. Voi ridica acest Templu in trei zile, le-a profetit Iisus saducheilor si fariseilor care il considerau un eretic. Si a Inviat a treia zi, dupa scripturi. Ce-i trebuie omului pentru a se mantui, l-a intrebat un tanar, pe Hristos, iar acesta a spus: Sa-l iubeasca pe Dumnezeu sau cu toata nadejdea si fiinta , si pe aproapele sau, ca pe sine insusi. Daca, vorbim de o catedrala a Mantuirii, ea ar presupune ca noi, poporul credincios sa devenim caramizile vii ale acesteia, si nicidecum sa ridicam un mega mall bisericesc. Pace tuturor si sa nu uitam ca Duhul lui Dumnezeu lucreaza in smerenie si dragoste blanda.
Autor al melodiilor si versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune ca a avut un vis; vis pe care il analizeaza in cadrul acestui videoclip impreuna cu Oreste Teodorescu, Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Iantu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Stefan Banica, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Otil, Paula Chirila, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Pavel Bartos, Ada Milea, Calin Goia, Mircea Cartarescu, Horia Virlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Razvan Simion, Alexandru Andries, Emilia Popescu, Grigore Lese, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.
Trupa Taxi isi urmeaza drumul propriu, exprimandu-si intotdeauna starile, parerile, punctele de vedere cu sinceritate si simplitate, in stilul caracteristic. Umorul si ironia fina sunt marca formatiei. Piesa-manifest Despre smerenie emotioneaza si pune pe ganduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu indulceste tema extrem de serioasa a cantecelului: smerenia crestina. Trupa Taxi se opune intr-un mod comic opulentei si dezaproba, impreuna cu un alai de vedete, constructia acestei Catedrale a Mantuirii Neamului - scrie Oreste pe blog.