MAGAZIN: Catedrala Episcopala din Slobozia (Autoare: IRINA STOICA)
Aflata in Parcul Tineretului din Slobozia, Catedrala Episcopala a Sloboziei si Calarasilor are hramul Inaltarea Domnului si este cea mai mare constructie religioasa inceputa si terminata dupa caderea comunismului, iar dupa unii a treia ca marime din tara ridicata in perioada respectiva. Piatra de temelie a fost pusa in 1992 de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriahul Bisericii Ortodoxe Romane la vremea respectiva si care, la 25 martie 2004, a savarsit si slujba de sfintire impreuna cu un impresionant sobor.
A fost un moment emotionant la care au participat, pe langa ierarhi si preoti, oficialitati locale si centrale si o multime de credinciosi. Constructia a inceput in anul 1993, dupa infiintarea Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, si a fost realizata dupa planurile arhitectului Florea Voicu, iar executia a revenit unor firme din oras. In demisolul Catedralei a fost sfintit un paraclis cu hramul Sfantul Alexandru Romanul. Constructia este ridicata dupa canoanele bisericilor ortodoxe, are lungimea de aproximativ 45 metri, o latime de 30 metri si o inaltime de 38 metri. Este impartita in incaperile clasice si are o scara larga ce conduce spre un pridvor sustinut de coloane.
Turlele poligonale, acoperite cu tabla, perforate de ferestre si asezate pe socluri patrate, sunt plasate simetric inconjurand turla centrala de dimensiuni mai mari. Pe frontispiciul fatadei se afla un mozaic al icoanei de hram, cea a Inaltarii Domnului. Tot in mozaic sunt lucrate si icoanele care alcatuiesc galeria de sfinti din pridvor.
In exterior, biserica este zugravita in alb, iar coloanele in auriu. In interior pictura murala, realizata de pictorul Mihail Fordea, in stil neobizantin, se desfasoara pe o suprafata de 6.000 mp si reprezinta scene biblice cunoscute. In partea de apus a sfantului locas se inalta clopotnita, ale carei culori se armonizeaza cu cele ale Catedralei. Policandrul si alte obiecte de cult au fost executate in Grecia.
Cu ocazia sfintirii Catedralei, i-au fost daruite moaste ale Sfantului Apostol Andrei, ale sfintilor Epictet si Astion de la Halmiris si ale sfintilor mucenici de la Niculitel: Zotikos, Atalos, Filipos si Kamasis. Peste timp au mai fost aduse aici moaste ale sfintilor Emilian si Daisie din Durostor si ale Sfantului Ierarh martir Teodosie al II-lea, mitropolitul Moldovei, de la Manastirea Brazi. In apropierea Catedralei se afla Monumentul Eroilor, ridicat in memoria celor cazuti pe campurile de lupta in primele decenii ale veacului trecut, realizat in 1927, opera a sculptorului Ion Iordanescu.
Adevarat reper al orasului, situata intr-o zona deosebit de pitoreasca, loc de reculegere, Catedrala Inaltarea Domnului poate fi vizitata zilnic. Serviciul religios se desfasoara aici in fiecare duminica, iar in celelalte zile in paraclisul de la demisol, sfintit pe 6 decembrie 2003. Totodata, Catedrala este si loc de vesnica odihna pentru PS Damaschin Coravu.