AGERPRES / Ziua Limbii Romane, in Capitala: Targuri de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie
Targuri de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie, expozitii si ateliere constituie evenimentele prin intermediul carora va fi sarbatorita in Capitala Ziua Limbii Romane - 31 august.
Duminica, vor fi organizate, in Parcul Titan din Capitala, o serie de evenimente, editia din acest an fiind dedicata scriitorului Lucian Blaga, de la a carui nastere se implinesc 120 de ani.
De la ora 11,00, Centrul Cultural Casa Artelor si Primaria sectorului 3 pun la dispozitie hamace si balansoare pentru cei care vor sa isi acorde un ragaz pentru citit in parc, precum si pentru cei care doresc sa cumpere carti semnate de autori romani, propuse de zece edituri de prestigiu din tara.
"Ora de Limba Romana" incepe la ora 12,00, scriitorii Doina Rusti si Ioan Grosan, impreuna cu prof.univ.dr. Silviu Angelescu, urmand sa sustina ateliere in care vor initia un dialog deschis cu publicul.
Incepand cu ora 18,00, muzica veche romaneasca este adusa in parc de Orchestra MundiColour (solista Ana Cebotari), in concertul "Limba Noastra", iar de la ora 19,00 actorul Dorel Visan, invitatul special al serii, va recita poezii de Lucian Blaga, acompaniat de flautistul Ion Bogdan Stefanescu.
Pe parcursul intregii zile, cei care se vor plimba in Parcul Titan - Parcul Artelor vor putea afla mai multe despre scriitorul Lucian Blaga din expozitia dedicata vietii si operei sale.
O alta expozitie va aduce in parc informatii despre istoria Festivalului ''George Enescu'', cu atat mai mult cu cat concertul de deschidere a editiei a XXII-a a evenimentului va fi transmis in direct pe ecranele montate in Parcul Artelor.
Luni, 31 august, de la ora 9,00, vor fi depuse coroane la mormintele scriitorilor romani din Cimitirul Bellu, iar de la ora 11,00, la Galeria Dialog a Primariei sectorului 2, va avea loc conferinta cu tema Limba Romana in spatiul public si mediatic. La eveniment sunt invitati sa participe acad. Eugen Simion, universitarii Silviu Angelescu, Lucian Chisu si Ioan Cristescu, intr-o manifestare moderata de scriitorul Dan Mircea Cipariu.
Cu aceasta ocazie, primarul Neculai Ontanu va decerna distinctii cadrelor didactice care predau limba romana in unitatile de invatamant gimnazial si liceal din sectorul 2, precum si elevilor care au castigat premii la Olimpiada de Limba si Literatura Romana si la concursurile de literatura romana.
De la ora 18,00, pe esplanada Primariei sectorului 2, va avea loc un recital de poezie si muzica sustinut de poetii Ioana Craciunescu, Dumitru Badita, Teodor Duna, Ioan Es. Pop si Cosmin Perta, invitati speciali fiind flautistul Ionut Bogdan Stefanescu si pianistul Horia Mihail.
Totodata, peste 15 edituri de carte sunt prezente in perioada 27 - 31 august la cea de-a doua editie a Festivalului de C'Arte organizat cu ocazia sarbatoririi Zilei Limbii Romane pe esplanada din fata Primariei sectorului 2, printre editurile prezente la targul Iubim limba romana numarandu-se: Humanitas, Tracus Arte, Corint, Niculescu, Nemira, Publishing House, Editura Muzeului Literaturii Romane.
Ziua Limbii Romane a fost instituita in anul 2013, cand o lege in acest sens a fost adoptata de Parlament. Actul normativ prevede ca Ziua Limbii Romane urmeaza sa fie sarbatorita de autoritatile publice din Romania si de reprezentantele diplomatice din strainatate, inclusiv de Institutele Culturale ale Romaniei sau alte institutii romanesti din strainatate, 'prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific consacrate istoriei limbii romane'. De asemenea, legea stipuleaza ca in ziua de 31 august sa fie arborat Drapelul Romaniei, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sa reflecte in programele lor manifestarile dedicate acestei zile. Ziua Limbii Romane se sarbatoreste si in Republica Moldova incepand cu 31 august 1989.
Sursa: AGERPRES