mariustuca.ro / Shakespeare, dependent de cocaina?! (Autoare: Magda Marincovici)
O universitate sud-africana a analizat pipele gasite in gradina celebrului dramatug si a gasit urme de canabis si cocaina. Cu aproape 4 secole in urma, nemuritorul William Shakespeare scria pentru eternitate. Dar se pare ca la fel ca alti confrati celebri, Marele Will depindea de droguri. Este ceea ce au relevat cercetatorii sud-africani dupa ce au analizat pipele gasite in gradina dramaturgului la Stratford-Upon-Avon si in terenurile din jur.
Rezultatele acestei cercetari au fost publicate in South Africain Journal of Science si ele sustin existenta de urme de canabis pe 8 pipe, dintre care 4 proveneau direct de la proprietatea lui Shakespeare. Si nu este totul. Pe alte 2 pipe, descoperite ce-i drept in spatiul din afara proprietatii, s-a gasit cocaina. Iar pe o alta pipa, a fost detectata nicotina.
Daca il credem pe Francis Thackeray, cercetator de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud), Shakespeare se poate sa se fi confruntat cu efectele nedorite ale cocainei si atunci a trecut la canabis pentru proprietatile ei stimulative. Francis Thackeray a explicat in cotidianul britanic The Independent ca a ajuns la aceste rezultate cu ajutorul cromatografiei in faza gazoasa, cuplata cu spectroemetria de masa, o tehnica sofisticata.
Pentru a-si sustine aceasta teza, universitarii s-au folosit si de Sonetul 76 considerat o capodopera, in care Shakespeare a folosit cuvantul weed, iarba, facand legatura cu munca sa de creatie. Potrivit cercetatorilor, ceva mai departe, dramaturgul scrie ca nu ar dori sa fie asociat cu droguri straine si, deci, posibil cu cocaina.
Intr-un articol publicat de Country Life Magazine, o revista rurala engleza, un jurnalist afirma ca o gravura reprezentandu-l pe Shakespeare figureaza intr-o carte de botanica, publicata in 1597 si intitulata Herbal.