AGERPRES/ Actorul Omar Sharif a incetat din viata, la varsta de 83 de ani
Actorul egiptean Omar Sharif, nascut Michael Demitri Shalhoub, ale carui roluri in Lawrence al Arabiei si Doctor Jivago au devenit legendare, a murit vineri, la Cairo, in urma unei crize cardiace, la varsta de 83 de ani, a declarat agentul sau, pentru AFP.
- A incetat din viata in dupa-amiaza aceasta, din cauza unei crize cardiace, la Cairo. Era internat intr-un spital specializat pentru pacientii bolnavi de Alzheimer, a mentionat Steve Kenis.
Fostul ministru egiptean pentru antichitati si renumit egiptolog Zahi Hawwas, care se numara printre prietenii sai apropiati, a confirmat moartea actorului si a afirmat ca inmormantarea ar putea avea loc duminica.
- Starea sa psihica se deteriorase, nu mai manca si nu mai bea nimic, a declarat, pentru AFP, Zahi Hawwas.
Boala l-a constrans sa se indeparteze de platouri in 2012, dupa o ultima aparitie in Rock The Casbah, de Laila Marrakchi, incheind o cariera bogata.
Primul sau film in limba engleza, Lawrence of Arabia (Lawrence al Arabiei), i-a adus Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar (1963), precum si o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar (1963).
Rareori satisfacut de prestatiile sale:
- Sunt multumit de zece secunde dintr-un film si de zece secunde din altul - spunea actorul.Omar Sharif a marturisit ca a jucat in multe filme proaste de nevoie.
- Omar Sharif, adio unei surse de inspiratie pentru generatiile viitoare, a scris pe Twitter actorul egiptean Khaled el-Nabawy.
In afara platourilor, jucator de bridge - a scris o carte pe aceasta tema - si amator de curse hipice, Omar Sharif a frecventat cazinouri pentru a-si invinge singuratatea-, spunea el.
- Toti banii pe care ii castig, ii pierd. Cand am bani, sunt obligat sa ii cheltui, dar nu ma deranjeaza daca nu ii am, sublinia actorul.
Omar Sharif prefera sa duca o viata de nomad.
- Sunt singurul actor din lume strain peste tot. Aveam valiza mea, mergeam in hotelurile de lux, ca invitat, povestea el.
Recompensat in 2003 cu Leul de Aur pentru intreaga cariera, la Festivalul de film de la Venetia, Omar Sharif a primit, in 2004, Premiul Cesar pentru cel mai bun actor (in Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran).
Ministrul egiptean al culturii, Abdel Wahed el-Nabawy, a amintit, intr-un comunicat. ca Omar Sharif a oferit capodopere cinematografice care au imbogatit cinematografia araba. Pierderea noastra este enorma, a subliniat ministrul egiptean.