In perioada 29 mai - 1 iunie 2015, Opera Comica pentru Copii a organizat prima editie a Festivalului Opera Copiilor”, o initiativa pentru intreaga familie, desfasurata in aer liber, cu prilejul Zilei Internationale a Copilului.
Evenimentele au avut loc in Parcul Herastrau - la Foisor, la Peluza si pe Aleea Michael Jackson - la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti si in Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, fiecare zi din festival avand o tematica speciala: Ziua Prieteniei, a Muzicii, a Traditiilor si a Copilului.
Festivalul a inceput vineri, cu programul intitulat Picnicul Copiilor, eveniment care a avut loc la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti. Peste 200 de copii din 13 centre de plasament si scoli speciale s-au jucat impreuna cu artistii Operei Comice pentru Copii, servind totodata pranzul in aer liber, inconjurati de constructii reprezentative din toate zonele etnografice ale Romaniei. Cel mai frumos moment l-a constituit organizarea unui workshop in care copiii au pus in scena Capra cu trei iezi.
A doua si a treia zi din Festivalul Opera Copiilor au oferit publicului un program variat de manifestari in aer liber, ce a inclus Taramul Povestilor, Cutia Muzicala si Concertul de la Tarm” (in Parcul Herastrau), Treasure Hunt si Basme si snoave romanesti (la Muzeul Satului).
Pe Taramul Povestilor, personajele Operei Comice pentru Copii s-au imprietenit cu toti copiii care au fost curiosi sa le afle povestea. Peter Pan si Umbra sa, Michael, Captain Hook, Regina Nopții, Pamina, Tamino, Hänsel, Gretel, Vrajitoarea si Piticul, Papageno, Papagena si Doamnele Reginei Noptii, Soricelul din Cenusareasa, Șmecherasul din Don Pasquale, Zana Zorilor si Monostatos au transformat, trei zile la rand, peluza din Herastrau intr-un spatiu miraculos al basmelor copilariei.
Pe acorduri clasice (sambata) si pe ritmuri traditional-folclorice (duminica), povestea muzicala a tinerei generatii a rasunat cu ecou si veselie la Cutia Muzicala din Foisorul Parcului Herastrau. Printre ansamblurile artistice invitate s-au numarat Academia de Talente Contrapunct, Grupul Vocal Romanasul de la Palatul Național al Copiilor, trupele The Air Sofas si The Dreamcatchers de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Ansamblul Doina de la Casa de Cultura a Studenților, Ansamblul Craisorii Pietrei Craiului din Zarnesti, Corala Appassionato a Universitatii Valahia” din Targoviste si Baletul Operei Comice pentru Copii.
In fiecare seara de festival, malul celui mai mare lac bucurestean a devenit scena celor mai apreciate acorduri de folk ale cunoscutilor Mircea Baniciu, Marius Bațu, Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Ovidiu Mihailescu, Dinu Olarasu, Doru Stanculescu si Mircea Vintila.
Ultima zi de festival a adus in centrul atentiei copiilor miscarea si muzica, prin Parada Scolilor de Balet (Scoala de Balet Jaqueline, Liceul de Coregrafie Floria Capsali, Studio Spirit of Sound, Academia de Talente Contrapunct, La Sylphide Ballet School si Scoala de Dans Soleil). Traseul paradei a pornit de la Muzeul Satului, continuand pe Bulevardul Kiseleff, pana la Arcul de Triumf, apoi pe Aleea Michael Jackson, unde fiecare scoala participanta a invitat publicul la cate un flashmob, si s-a incheiat cu scurte recitaluri la Cutia Muzicala.