TOTUL DESPRE VIATA : Secretele mintii de milionar
Sursa: http://all-about-life.ucoz.ro/
Secretele mintii de milionar este o carte care te ajuta sa-ti schimbi modul de a gandi pentru a deveni bogat. Desi e o carte care vrea sa te ajute sa devii milionar, principiile din carte pot fi folosite si in alte domenii. Harv Eker, autorul cartii Secretele mintii de milionar, ne atrage atentia ca fiecare avem un tipar financiar, care ne indica cat sa castigam. Cu alte cuvinte, mintea noastra are setata o suma numai buna pentru noi, iar noi castigam fix acea suma.
Studiile au aratat ca majoritatea castigatorilor la loto au revenit la starea financiara initiala dupa o perioada de timp. Pe partea cealalta, bogatii care si-au pierdut averile s-au imbogatit din nou, intr-un timp foarte scurt. Motivul pentru care s-a intamplat asta e acel tipar financiar care le-a indicat fiecaruia cu cati bani e confortabil sa traiesti, astfel ca mintea lor a lucrat pentru a atinge acel confort.
Vestea buna e ca noi am fost conditionati sa gandim intr-un fel sau altul si ca daca vrem ne putem schimba tiparul financiar. Urmatoarea formula indica procesul prin care noi ne exprimam:
P->G->S->A=R
Programarea ta iti determina gandurile, gandurile duc la sentimente, sentimentele declanseaza actiunile care determina rezultatele. Prin urmare, daca vrem sa schimbam rezultatele trebuie sa schimbam programarea, care reprezinta modul in care am fost conditionati.
Am fost conditionati prin trei moduri principale:
- Programarea verbala: ceea ce ai auzit in copilarie
- Modelul: ceea ce ai vazut in copilarie
- Incidente specifice: ceea ce ai experimentat in copilarie
Programarea verbala
Ai auzit vreodata fraze de genul banii sunt radacina tuturor relelor, bani albi pentru zile negre, bogatasii sunt lacomi, sunt niste hoti, trebuie sa muncesti din greu pentru fiecare ban, banii nu cresc in copaci, bogatasii nu au Dumnezeu, banii nu aduc fericirea, nu oricine poate fi bogat, asta nu-i pentru oameni ca noi, nu ne putem permite?
Toate enunturile pe care le auzi in copilarie despre bani raman in subconstientul tau, ca parte a tiparului care iti conduce viata financiara. Daca ai auzit doar lucruri negative despre bani atunci nu e de mirare ca banii te-au ocolit, pentru ca de fapt, la nivel subconstient tu chiar asta iti doreai.
Pasii schimbarii: programarea verbala:
- Constientizarea: scrie toate declaratiile pe care le-ai auzit in copilarie despre bani, bunastare si oameni bogati
- Intelegerea: descrie cum crezi ca te-au influentat aceste enunturi viata financiara pana in acest moment
- Disocierea: esti capabil sa intelegi ca aceste ganduri sunt doar ceea ce ai invatat, ca ele nu sunt o parte anatomica a ta si ca nu te reprezinta? intelegi ca in prezent poti alege o cale diferita?
- Declaratie: puneti mana in dreptul inimii si spune:
Ceea ce am auzit despre bani nu este neaparat adevarat. Aleg sa imi insusesc noi moduri de a gandi care sa ma ajute in dobandirea fericirii si a succesului.
Atingeti capul si spune: Am o minte de milionar
Existenta unui model
Cum se comportau parintii tai in domeniul financiar? Manevrau banii cu succes sau nu se prea descurcau? Erau economi sau cheltuitori? Erau investitori perspicace sau nu investeau? Isi asumau riscuri sau erau conservatori? Banii erau la indemana sau veneau sporadic? In familia ta, banii se castigau cu usurinta sau era o lupta permanenta pentru a-i obtine? Banii erau o sursa de bucurie sau un motiv pentru discutii aprinse?
De ce sunt importante aceste discutii? Probabil ai auzit proverbul ce se naste din pisica, soareci mananca. Nici oamenii nu sunt departe de acest comportament. In copilarie, invatam prin imitarea comportamentelor, indiferent de domeniu.
Pasii schimbarii: existenta unui model
Constientizarea: Ia in calcul modul de a reactiona si obiceiurile pe care le avea fiecare dintre parinti in domeniul financiar. Scrie pe o hartie caracteristicile prin care esti identic sau diferit cu oricare dintre ei.
Intelegerea: Scrie efectul pe care l-a avut acest model asupra vietii tale.
Disocierea: Poti intelege ca acest mod de a fi este doar ceea ce ai invatat si ca nu te reprezinta? Intelegi ca in prezent ai posibilitatea de a alege sa fii diferit?
Declaratie: Pune-ti mana pe inima si spune:
"Modul in care am manevrat banii a fost dupa modelul lor. Acum imi aleg propria cale".
Atinge-ti capul si spune: Am o minte de milionar
Incidentele specifice
Care sunt experientele tale din timpul tineretii in domeniul financiar si cand te aflai in preajma prosperitatii si a oamenilor bogati. Aceste experiente sunt extrem de importante pentru ca iti vor modela convingerile sau iluziile dupa care traiesti in acest moment.
De exemplu, sotia lui H. Eker ii cerea, cand era mica, bani mamei sale sa iti cumpere inghetata. Mama ii spunea ca ea nu are bani si sa ii ceara tatalui ea. Tatal ei ii dadea de fiecare data bani iar ea isi cumpara inghetata. In felul asta ea a invatat ca banii sunt tinuti de barbati si ca femeile nu au bani. Crescand a procedat la fel. Cerea bani de la sotul ei si pentru a-si hrani convingerea ca femeile nu au bani, cheltuia toti banii pe care ii primea.
Pasii schimbarii: Incidentele specifice
Constientizarea: Gandeste-te la un anumit incident emotional legat de domeniul financiar pe care l-ai trait in copilarie
Intelegerea: Scrie efectul pe care l-a avut acest eveniment asupra vietii tale financiare
Disocierea: Realizezi faptul ca acest mod de a fi este doar ceea ce ai invatat si ca nu te reprezinta? Esti constient ca in prezent ai posibilitatea de a alege diferit?
Declaratie: Pune-ti mana pe inima si spune: Ma eliberez de toate experientele financiare descurajatoare din trecut si imi creez un viitor nou, plin de bogatie.
Atinge-ti capul si spune: Am o minte de milionar.
Dosarele prosperitatii
Exista patru elemente cheie pentru pentru reprogramarea propriului tipar financiar. Primele trei sunt constientizarea, intelegerea si disocierea despre care am vorbit mai sus. Cel de-a patrulea element este reconditionarea.
Mintea noastra e ca un dulap plin cu dosare. Toate informatiile sunt etichetate si stocate in dosare, de unde pot fi accesate usor. Indiferent de situatie, pentru a decide ce avem de facut, mergem la un anumit dosar care exista in mintea noastra.
De exemplu, sa presupunem ca prietena mea este la mall. Vede o poseta albastra cu 25% reducere. Isi consulta dosarele mentale cu intrebarea: sa o cumpar? la care dosarele ii dau raspunsul: se potriveste perfect cu pantofii pe care ti i-ai cumparat saptamana trecuta. Cautai de mult asa ceva. Cumpar-o! Ea e foarte incantata ca va avea geanta si ca a luat-o la reducere.
Pentru mintea ei, acesta achizitie are o logica. O doreste, crede ca are nevoie de ea si e un chilipir. Cu toate astea, mintea ei nu se gandeste niciun moment - e o poseta draguta intr-adevar, dar am o datorie de 2000 de lei asa ca mai bine m-as abtine. Mintea ei nu furnizeaza acesta informatie pentru ca nu exista niciun dosar cu informatie nu cheltui atunci cand ai datorii.
H. Eker ne pune la dispozitie 17 dosare, care reprezinta 17 moduri prin care oamenii bogati gandesc si actioneaza diferit fata de cei saraci si fata de cei din clasa de mijloc. Mai jos sunt redate principiile de baza, in carte fiecare principiu fiind dezvoltat si prezentat pe larg:
1. Oamenii bogati sunt de parere ca ei isi creeaza viata. Saracii cred ca viata li se intampla.
2. In jocul banilor oamenii bogati actioneaza pentru a castiga. In jocul banilor oamenii saraci actioneaza pentru a nu pierde.
3. Oamenii bogati sunt hotarati sa fie bogati. Oamenii saraci ar vrea sa fie bogati.
4. Oamenii bogati gandesc la scara mare. Oamenii saraci gandesc la scara redusa.
5. Oamenii bogati se concentreaza asupra oportunitatiilor. Oamenii saraci se concentreaza asupra obstacolelor.
6. Bogatii admira alti oameni bogati, plini de succes. Saracilor nu le plac oamenii bogati si cu succes.
7. Bogatii se asociaza cu oameni pozitivi, plini de succes. Saracii se asociaza cu oameni fara succes sau cu o atitudine negativa.
8. Oamenii bogati isi promoveaza munca si propria persoana. Saracii au o gandire negativa despre promovare si vanzare.
9. Oameni bogati isi depasesc problemele. Oamenii saraci evita problemele.
10. Bogatii primesc cu usurinta. Saracii primesc cu dificultate.
11. Oamenii bogati aleg sa fie platiti in functie de rezultate. Cei saraci prefera sa fie platiti in functie de timp.
12. Oamenii bogati gandesc si una si cealalta. Saracii gandesc sau una, sau alta.
13. Bogatii se concentreaza asupra valorii nete. Saracii se concentreaza asupra venitului salarial.
14. Oamenii bogaai isi gestioneaza bine banii. Saracii nu isi gestioneaza bine banii.
15. Oamenii bogati isi pun banii sa munceasca din greu pentru ei. Oamenii saraci muncesc din greu pentru banii lor.
16. Bogatii trec la actiune in pofida fricii. Saracii lasa teama sa-i opreasca.
17. Oamenii bogati invata si se dezvolta permanent. Saracii cred ca stiu deja totul.

MAI MULTE PE ACEASTA TEMA: http://tophabits.ro/carti/secretele-mintii-de-milionar