stelian-tanase.ro: GHEORGHE FLORESCU, OMUL LUI DUMNEZEU
(Continuare)
Despre Gheorghe Florescu, Stefan Agopian scria in Academia Catavencu astfel: Nascut in 1944, Florescu al nostru a priceput inca de pe la zece ani ca socialismul nu inseamna, conform sloganului leninist, 'puterea sovietica plus electrificare', ci 'puterea sovietica plus comertul clandestin'. Cum 'puterea sovietica' era deja in tara, macar ca mentalitate dupa '63, tinarul Florescu si-a canalizat toata energia spre comertul clandestin.
Se spune ca ambalajul vinde marfa, ori eu sunt de formatie un om al pietei. Am crescut in piata. Eu cred ca respectul fata de client sa fie de asa maniera incat clientul trebuie sa stie ce consuma. Nu am inselat niciodata pe nimeni si acum la 70 de ani nu mai am ganduri sa insel pe cineva. Dar, cei care au venit dupa '89 nu au venit la inaltimea asteptarilor populatiei, nu au fost si nu sunt. In Bucuresti la ora actuala nu exista posibilitatea decat in cateva locuri unde toata cafeaua provine de la mine si mai sunt inca doua persoane in acelasi sistem. Este maestrul Haig Keskerian, care are 86 de ani. Unicul armean in functiune, in viata si in activitate. Nascut pe 20 februarie, a implinit 86 de ani, fiind de la 6 ani in fata masinii de prajit cafea. Il puteti gasi la Piata 1 Mai. Si mai este domnul Mihai Honciuc la Piata Gemeni. Atat. Altfel, in nicio alta cafenea din Bucuresti, cu exceptia Restaurantului Zexe sau unde am eu cafenea la Mall Baneasa, la etajul 1, in cadrul librariei Diverta, acolo gasiti orice cafea doriti, inclusiv Divin incepand de astazi.
La 7 iulie 2010, in ciuda crizei economice, Gheorghe Florescu a reusit sa-si implineasca visul de-o viata. A deschis, impreuna cu familia sa, primul magazin de cafea gourmet din Bucuresti, reinnodand cea mai buna traditie a vechilor cafegii armeni, din punctul in care o lasase, fara voia lui, in urma cu 25 de ani. Astazi, visandu-si mentorul, si-a implinit dorinta de a produce un brand de cafea dedicat acestuia.
Multa lume ma intreaba cine consuma cafeaua mea, cine sunt clientii mei. Cam toata lumea care are un cuvant de spus in Romania. Unul dintre acestia este si domnul Mugur Constantin Isarescu. Pe acest om deosebit il amintesc pentru ca domnul Isarescu este mai deosebit decat ceilalti. In primul rand, e oltean cum sunt si eu din zona Dragasanilor. Pe de alta parte, se cunoaste cu sotia dumnealui, doamna Ileana Isarescu de la gradinita, sunt impreuna cam de atunci. Si nu in ultimul rand are un ibric de alama de care se foloseste zilnic pentru a-i face sotiei o cafea, bineinteles o cafea Sfanta Elena.

"Cafeaua este esenta inteligentei, cafeaua te scapa din infern", asa spunea Papa Clement al VII-lea, iar Napoleon spunea: "Cafeaua este neagra ca dracul, amara ca pacatul, dulce ca dragostea si fierbinte ca iadul". Napoleon a cultivat cafeaua pe insula Sfanta Elena. A fost un om deosebit, bine, ca orice imparat a avut si pacatele lui. Imparatii au si multe pacate. Pe insula Sfanta Elena gasim cea mai exclusivista cafea din lume, din cauza faptului ca se produce anual o cantitate foarte mica. Se produc anual in jur de 500 de kilograme. Pentru prima data in anul 2011 am obtinut 7 kilograme. Mi-a fost trimisa chiar de ziua mea de Sfantul Ilie pentru ca pe mine ma cheama Gheorghe Ilie Florescu. Acest transport s-a produs datorita legaturii speciale pe care fiica mea, absolventa de engleza, o are cu proprietarul insulei, un englez. Ea i-a scris acestui domn o scrisoare prin care ii comunica ca tatal ei, adica eu, am scris o carte si am pomenit in ea despre cafeaua de pe insula Sfanta Elena cum ca ar fi cea mai buna din lume. El a fost intrigat de aceasta informatie si a solicitat niste poze cu magazinul si cu mine. Vazand despre ce e vorba, in 2011 am primit, dintr-o cantitate de 500 de kilograme cat a produs el, 99 de kile. Si anul acesta astept cafea de pe insula Sfanta Elena, deja au plecat spre Bucuresti. Din 24 de saci de cafea produsi intregul an, 8 saci vor ajunge la Bucuresti. Peste doar cateva zile, va invit sa gustam o cafea rara de pe insula Sfanta Elena.