Colegiul National "Iulia Hasdeu" tipareste revista "Idealuri", in paginile careia semneaza articole chiar elevii de aici.
"Iulia Hasdeu este simbolul liceului nostru. Cu totii stim povestea dramatica a copilului geniu al carui motto ("Voi reusi prin mine insami") ne calauzeste pasii pe drumul cunoasterii. Asa ca ne-am astepta ca ziua in care ne serbam colegiul sa fie legata cumva de viata artistei, poate fericita zi de nastere (2 noiembrie), sau tragica zi a decesului (29 septembrie). Dar nu este asa. Trebuie sa ne amintim ca este doar un simbol, iar cladirea ce ii poarta numele are legaturi de ctitorire cu Casa Regala, prin Ferdinand I "Intregitorul" si Regela Mihai I de Romania. In concluzie, Ziua Monarhiei este aleasa si celebrata de catre elevi si profesori deopotriva ca fiind Ziua Liceului marcata prin desfasurarea mai multor activitati atat artistice, cat si educationale. Startul a fost dat de concertul de jumatate de ora al Corului C.N.I.H., un inceput muzical ca un imbold la sarbatoare", scrie Bianca Ionescu, eleva in clasa a XI-a A, la Liceul "Iulia Hasdeu".
O alta tanara talentata care a scris pana acum doua romane (ce urmeaza a fi tiparite) este si Alina Avadanei ce intra acum in clasa a XI-a A.
Articolul ei, intitulat sugestiv "Istanbul... Ah, Istanbul!", ne duce cu gandul la frumusetile acestuia.
"Ce impresie mi-a creat? Este foarte simplu. Am pasit ca intr-un vis prin acea luminozitate transparenta a farurilor masinilor si, ca prin minune, m-am imbarcat in noul nostru adapost peste noapte, autocarul. Ghidul nostru, doamna profesoara Lucia Ariton, ne-a indrumat printre acele opere arhitecturale, rostind din cand in cand cate-o curiozitate despre fiecare loc in parte. Partea cea mai interesanta a excursiei a constituit-o plimbarea cu vaporul pe Bosfor. Am privit mai putin marea, indreptandu-mi atentia asupra orasului care ne magnetiza. Maretele edificii, care amestecau istoria si contemporaneitatea, ne suradeau de pe tarm. Contrastul dintre partea asiatica si cea europeana evidentia mai mult bogatia in vestigii a celei dintai. M-a emotionat foarte mult povestea tanarului indragostit, care a-ncercat sa traverseze marea pentru a se intalni cu iubita lui. Plateste cu viata incercarea temerara si se ridica un far in memoria mortii sale. Chiar daca este o lume atat de diferita de a noastra in privinta arhitecturii, culturii, religiei si a obiceiurilor, nu putem sa nu constatam ridicarea gradului de civilizatie oglindit si de turism. Dar...pentru ca timpul zboara, ne pregatim de plecare si deja ne promitem sa revenim. Mai sunt atatea de vazut...!", scrie Alina Avadanei.