Anul acesta, sarbatoarea Zilei Europei continua si pe 10 mai, cand 20 de formații de muzica de fanfara, din Romania si din alte 12 state, vor porni intr-o parada spectaculoasa pe traseul Piata Unirii - Piata Constitutiei, de la ora 12.00.
Dupa ce vineri 9 Mai, in cadrul Festivalului Muzicilor de Fanfara, organizat de ARCUB, trupele invitate la Bucuresti au oferit reprezentatii in puncte-cheie ale orasului (Piata Unirii, Piata Universitatii, Centrul Istoric, Cercul Militar, Parcul Cismigiu), sambata, 10 mai, de la ora 12.30, ele sustin un spectacol de 4 ore, in spatiul special amenajat din Piata Constitutiei.
Trupele din strainatate, invitate la Bucuresti, participa frecvent la evenimente oficiale din intreaga lume, fiind apreciate atat pentru virtuozitatea artistilor, cat si pentru dinamismul si ingeniozitatea show-urilor pe care le realizeaza. Avand fiecare un anumit stil si o ritmicitate aparte, ele cuceresc usor privitorii, prin elementele care le definesc

• Historical Military Band/Mehter(Turcia):
Istoria trupei Mehter incepe in anul 1326, anul cuceririi orasului Bursei. Timp de 500 de ani Mehter a fost o parte importanta a armatei otomane, evidentiindu-se in special la cucerirea Istanbulului. Compozitii ale lui Beethoven sau Mozart au fost adesea aplaudate de publicul orchestrei Mehter, insa muzica traditionala turceasca este promovata la festivaluri din toata lumea

• Band Flutes and Drums (Elvetia):
Tinerii membri ai orchestrei Flutes and Drums "Les Armourins" sunt ambasadorii Cantonului Neuchatel, capitala ceasurilor, si ai scolii muzicale elvetiene. Uniformele pe care le poarta au culorile reprezentative ale orasului, rosu si verde, iar instrumentele pe care le folosesc, fluiere si tobe, ii confera originalitate acestui ansamblu muzical. "Les Armourins" participa la diverse festivaluri nationale si internationale, programul lor incluzand atat compozitie clasica, cat si muzica moderna, jazz, samba sau swing. Felul in care marsaluiesc in timp ce canta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care au un succes deosebit oriunde se duc.

• Scottish Pipe Band(Scotia):
Infiintata in 1953 de catre politistul satului Stow, Bob Milne, orchestra este adesea prezenta la evenimente de prestigiu din intreaga Scotie, cum sunt de exemplu spectacole de hipism, sarbatori traditionale locale, concerte, festivaluri, Campionatul Scotian si Campionatul Mondial al Fanfarelor. Incepand din 2003, Fanfara Stow Pipe participa la diverse competitii din Scotia si Irlanda, la festivaluri internationale.

• Banda Real de Gaitas Principe de Asturias de Oviedo (Spania):
Orchestra Banda Real de Gaitas din Oviedo a fost infiintata in noiembrie 1992 pentru a participa la evenimentele consiliului orasului Oviedo si pentru a face cunoscuta muzica traditionala a Asturiei. De-a lungul timpului, a avut reprezentatii in Spania (Madrid, Galicia, Leon, Zamora, Sevilla), in Germania, Italia si in Statele Unite. Fiecare dintre cele mai bine de 85 de reprezentatii anuale este aplaudata atat de publicul spaniol, cat si de publicul international.

• Pipes and Drums Band (Malta):
Inspirata de istoria militara a Maltei, orchestra Wallace Pipes and Drums a fost infiintata in anul 2000 si si-a castigat un bun renume la diverse evenimente locale la care a participat, inscriindu-se anual la concursurile nationale Malta Military Tattoo si Massed Pipes and Drums. Orchestra a avut si extraordinara oportunitate de a reprezenta Commonwealth-ul maltez peste hotare, ceea ce implica vizite in Franta, Tara Galilor si Elvetia, in calitate de reprezentant al Whisky Connaisseurs din Malta. Punctul culminant al carierei lor de pana acum se va produce anul acesta la Edinburgh, unde vor performa alaturi de alte regimente si trupe militare celebre, pentru o cauza caritabila.

• Military Band (Bulgaria):
Fanfara militara din Bulgaria este simbolul acestei tari, in cadrul Festivalului International de Fanfare Militare, care are loc anual, in luna septembrie, la Veliko Tarnovo (Bulgaria). Aceasta orchestra imbina perfect muzicieni din doua orchestre diferite, sub conducerea locotenentului Tsvetomir Vassilev.

• Female Orchestra Belle Epoque (Polonia) :
Orchestra Belle Epoque "Dziewczeca Orkiestra Deta" vine din Polonia si este alcatuita din 62 de fete de liceu, care interpreteaza muzica traditionala de parada, muzica de concert si variete, precum si melodii in voga din repertoriul international. Caracteristica orchestrei este schimbarea fetelor din ansamblu la fiecare 4 ani. Ansamblul sustine 30 de concerte pe an in Polonia si participa constant la festivaluri internationale, carnavaluri si concerte.

• Bersaglieri Military Band (Italia):
Bersaglieri este un corp de armata italiana, creat initial de catre generalul Alessandro La Marmora in iunie 1836, pentru a servi in armata piemonteza, care, mai tarziu, a devenit Armata Regala Italiana. Acesta a fost intotdeauna o unitate de infanterie usoara caracterizata printr-o mare mobilitate, ce poate fi inca recunoscuta prin palariile speciale, cu boruri largi, decorate cu pene negre, pe care le poarta (in prezent, numai impreuna cu uniforma). O trasatura distinctiva a Bersaglieri este ritmul rapid pe care il au in cadrul paradelor - spre deosebire de alte corpuri militare, care se deplaseaza in mars, Bersaglieri canta in timp ce alearga.

• Marching BandGrandioso(Polonia):
Grandioso Marching Band din Radom a fost infiintata in anul 1983 si este una dintre cele mai de succes orchestre militare din Polonia. In anul 2010, Grandioso a reprezentat Polonia la Asociatia Mondiala a Trupelor de Fanfara. Repertoriul orchestrei include muzica de mars, muzica clasica si patriotica, jazz, dar si piese moderne, antrenante. Sub conducerea maiorului Dariusz Krajewski, Grandioso Marching Band a participat la multe festivaluri nationale si internationale, unde s-a bucurat de un succes urias.

• Navy Music Band (Polonia):
Este o orchestra infiintata in 1974, in Kędzierzyn-Koźle, Polonia si care s-a impus rapid la nivel local, fiind formata in special din studenti pentru care muzica a devenit o cariera. Anual, orchestra sustine cate 80 pana la 100 de spectacole in intreaga tara, luand parte la competitii sportive si culturale. Pentru intreaga activitate sustinuta de-a lungul celor 35 de ani, orchestra a fost adesea premiata la festivaluri nationale si internationale.

• Triuggio March Band (Italia):
Orchestra a fost infiintata in anul 2004 cu intentia de a face cunoscut un nou concept de muzica, inspirat de spectacolul american de fanfare si goarne. Triuggio este o ansamblu muzical foarte diferit de cele traditionale, in special prin faptul ca isi antreneaza publicul cu piese rock, pop sau ritmuri latino, dar si prin miscarea scenica a muzicienilor, care surprinde prin multitudinea de elemente coregrafice.

• Music Band (Croatia):
Orchestra din Spincici a fost infiintata in 1978 si este una dintre cele mai bune ansambluri de gen din regiunea Primorje-Gorski Kotar si chiar din Croatia. Repertoriul lor variaza de la muzica clasica la cea moderna, fiind aplaudati pentru reprezentatiile ritmate si dinamice. Acesta este motivul pentru care grupul a fost desemnat sa reprezinte cultura Croatiei la concertele si reprezentatiile din Europa.

• Firemen Band (Polonia):
Orchestra Pompierilor din Mykanow a fost infiintata in anul 1910 de catre talentatul muzician Joseph Pietrzyk. Al Doilea Razboi Mondial a curmat activitatea orchestrei, care a fost reunita abia 1945. Pe tot teritoriul Poloniei, trupa a devenit cu adevarat cunoscuta abia in anii ’70, sub conducerea lui Christopher Bawor. De-a lungul timpului, ansamblul a castigat o serie de premii si distinctii nationale.

Bagade Breton (Franta):
Orchestra bretona Bagade Breton a fost fondata in 1954, in Saint-Pol-de-Leon (vestul Frantei), de catre un grup de tineri muzicieni. Dupa ce, in anul 1992, componenta a fost modificata, grupul continua sa aiba un succes rasunator in intreaga Europa. Astazi, numara 50 de muzicieni din regiunea Bretagne, care pastreaza nemodificate trasaturile caracteristice ale grupului, prin imbinarea traditiei muzicale a regiunii cu noile curente artistice.

• Military Royal Band (Marea Britanie):
Trupa Legiunii Regale Britanice si detasamentul de tobosari din Romford sunt o orchestra din tinutul Essex. A luat nastere in anul 1952 sub conducerea maiorului Peter Richardson si este alcatuita din aproape 70 de tineri. In 2009, orchestra a participat la World Music Contest din Kerkrade si a castigat doua premii de aur ca reprezentanta a Marii Britanii, obtinand astfel in total 10 premii mondiale de la prima sa reprezentatie, in 1993.

• CrescendoBycicle Band (Olanda):
Crescendo Bicycle Band este originara din satul Opende din Olanda si s-a remarcat prin avangardismul manifestat inca de la infiintare. Acum treizeci de ani, a fost una dintre primele trupe din Olanda care au combinat muzica si coregrafia complexa, dar si care a folosit o trupa de tambur in reprezentatiile sale. La inceputul anilor ’70, cativa dintre membrii orchestrei au adus o inovatie acestei fanfare -reprezentatia pe biciclete traditionale olandeze. Astfel, "Crescendo" a devenit renumita atat in Olanda, cat si peste hotare. Din 1992, orchestra are un aspect profesional, atat prin numarul de reprezentatii, cat si prin costumele caracteristice.

Cele 16 fanfare se alatura, in ziua de 10 mai, fanfarelor militare romane, reprezentate de: Muzica Reprezentativa a Armatei, Muzica Militara Reprezentativa a Jandarmeriei Romane, Muzica Militara a Fortelor Navale si Muzica Reprezentativa a ISUMB, pentru o parada si un spectacole menite sa celebreze cu fast Ziua Europei.

Accesul la evenimentele din cadrul Festivalului Muzicilor de Fanfara este gratuit.